Annons

Mircea Cartarescu: ”Rumänien är ett schizofrent land”

När Mircea Cartarescu tog strid mot den sittande regimen i Rumänien trampades hans namn i smutsen. Ändå tvekar han inte att, som Bokmässans klarast lysande stjärna, företräda den rumänska litteraturen.

Under strecket
Publicerad

– Rumänien är ett schizofrent land, men nu representerar jag den bästa delen, säger han.

Tålmodigt har han låtit sig föras mellan invigningar och intervjuer, ställt upp på fotografier bredvid mässloggan och i montrar - kort sagt varit den perfekta affischpojken för det rumänska temat på Bok & Bibliotek. Paradoxalt, kan man tycka, mot bakgrund av att Mircea Cartarescu nyligen deklarerat att han känner sig som en främling i sitt eget land.

För drygt ett år sedan drabbades Rumänien av en djup politisk kris när den vänsterliberala koalitionsregeringen under ledning av premiärminister Victor Ponta försökte ställa den högerkonservative presidenten Traian Basescu inför riksrätt. Mircea Cartarescu kritiserade offentligt händelseförloppet, då talmännen i parlamentet sparkades och författningsdomstolens befogenheter begränsades, och dömde ut förfarandet som en ”anti-demokratisk kupp”.

– Den värsta delen av Rumänien i dag är politikerna, jag är grundligt trött på dem - på dem alla. Väldigt få av dem har förbundit sig på riktigt åt EU:s värdegemenskap, åt demokrati, åt ett normalt sätt att se saker på. Alltför många av dem tillhör den gamla skolan, som fortfarande ser på saker som de gjorde under kommunismen, säger han nu.

Annons
Annons

Inte ens en potentiell Nobelpristagare kommer undan med sådan frispråkighet ostraffat. I Rumänien följde en hätsk kampanj från medierna som hånade och smutskastade Cartarescu genom att till exempel påstå att han använt det rumänska kulturinstitutets pengar för att publicera sina böcker utomlands. ”Det var som att bli översköljd med lera varje dag”, säger han dystert. Kampanjen fick till följd att han helt lämnade debatten i Rumänien.

Att resa till Sverige för att göra pr för det rumänska temat på Bok & Bibliotek ser han dock inte som något problem.

– Nu representerar jag det finaste i Rumänien. Min kultur och min litteratur: mina kollegors och mina böcker.

För närvarande befinner sig rumänsk litteratur i en kreativ våg, säger han. De elva böcker som i år översatts från rumänska till svenska är bara några exempel på den trenden. Han är skeptisk till om det finns en unik, rumänsk litteratur, en ton som är gemensam för rumänska författare - men konstaterar att den moderna rumänska litteraturhistorien förgrenat sig från två olika träd. Det ena är den svarta humorn och absurdismen, representerad av dramatikern Ion Luca Caragiale (1852-1912) och dennes efterföljare Eugene Ionesco (1909-1994). Den andra är den romantiska litteraturen som med stort allvar fokuserar på livets stora frågor, en inriktning vars främste företrädare var poeten Mihai Eminescu (1850-1889).

– Många anser att jag är en äkta ”eminescian”, säger Mircea Cartarescu med ett småleende.

– Det är ju mitt mest synliga ansikte, men jag har skrivit humoristiska böcker samtidigt med de mycket allvarliga som nu har översatts till svenska. Jag skrev böcker för barn, sådant som räknas som lite mindre viktigt, men som jag är mycket stolt över. De representerar den andra sidan av mig, den lättare, mer självlysande sidan.

Göteborg TTSpektra

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons