Annons

Domare medger fel som skapade spekulationer

Skaraborgs tingsrätt i Skövde.
Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Häktningsdomaren skrev ”delaktighet i mord” i protokollet. Det skulle vara ”mord”. Missen vid häktningen av dem som misstänks ha mördat 17-åriga Lisa Holm ledde till en del spekulationer kring vad de egentligen var misstänkta för.

Under strecket
TT
Publicerad

Domare Björn Danielsson vid Skaraborgs tingsrätt i Skara medger missen.

– Det var mitt sätt att uttrycka mig. Jag såg sedan att det föranledde vissa spekulationer. Det finns ju ingen sådan brottsrubricering, säger Danielsson, som var ensam häktningsdomare under förhandlingarna i går.

Två bröder, 31 och 35 år, häktades på sannolika skäl misstänkta för mordet och en 34-årig kvinna, gift med den äldre mannen, häktades som skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Det blev en liten bakläxa för vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm som hade yrkat att samtliga inblandade skulle häktas på sannolika skäl.

– Det krävs lite mer för att få någon häktad på sannolika skäl. Men jag kan inte säga så mycket mer. Jag har ju belagt alla parter med yppandeförbud och det får nog tolkas som så att jag också räknas in, säger Danielsson till TT.

– Men rent generellt kan jag säga att de omständigheter som finns just nu, kommer upp i den grad av bevisstyrka som gör henne skäligen misstänkt.

Polis och åklagare har nu bara en utredningsvecka på sig att ta in nya bevis om man vill ha henne frihetsberövad längre tid.

Bröderna kan efter prövning av tingsrätten omhäktas var 14:e dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons