Annons

Missa inte höjdpunkterna på årets bokmässa

Förra årets extremist-närvaro och Sveriges första metoo-upprop. SvD Kultur guidar till guldkornen under årets bokmässa.

Under strecket
Publicerad
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 2

Philippe Sands.

Foto: Antonio Zazueta Olmos Bild 2 av 2

1 / 4

Foto: Staffan Löwstedt

När mänskligheten är offret

Philippe Sands bok ”Vägen till Nürnberg – en berättelse om familjehemligheter, folkmord och rättvisa” är en gripande och fascinerande krönika över den brittiska juristen och författarens släktbakgrund – likaså en intressant skildring av hur begreppen ”folkmord” och ”brott mot mänskligheten” föddes.

Philippe Sands.
Philippe Sands. Foto: Antonio Zazueta Olmos

På lördag talar han kl 12.00 på scenen Estraden och på söndag kl 12.00 medverkar han i ett längre seminarium under rubriken ”Vem ställs till svars när mänskligheten är offret?” tillsammans med den ryska författaren Sergej Lebedev.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

2 / 4

Sveriges första metoo-upprop – för 40 år sen

Foto: Claudio Bresciani/TT

Manliga reportrar som var fulla på jobbet, sextrakasserier på redaktionsgolvet och allmänt grabbig stämning. Redan 1978, fyra decennier före metoo-uppropens höst, gick en grupp kvinnor på Aftonbladet samman och diskuterade och skrev. Resultatet blev en stencilerad tidning i 400 exemplar som de lade på alla kollegors skrivbord.

Nu ges ”Dokumentet ” ut som bok. Hör kvinnorna som var med då berätta om hur de bröt ny mark. Fredag, 11.30 på Grävscenen.

Annons
Annons
Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

3 / 4

Möt SvD på Bokmässan

Foto: Staffan Löwstedt

Under strecket fyller 100 år i år, och på fredag 17.00 hålls ett födelsedagsseminarium om fördjupning och kunskap i framtiden.

I SvD:s monter har du chans att möta en rad författarstjärnor, som Jonas Gardell, Geir Gulliksen, Peter Englund, Jonas Hassen Khemiri, Åsa Moberg, Suzanne Brøgger och Leif GW Persson. Flera av tidningens egna profiler kommer också för att tala, så som Lars Berge, Anders Rydell, Negra Efendić, Dick Harrison, Fredrik Sjöberg, Yukiko Duke och Ida Östenberg.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

4 / 4

Bearbetning av förra årets mässa

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förra året var Göteborg fullt av nazister som marscherade. Samtalen om litteratur skymdes av extremismen. I år satsar mässan på ett samarbete med Forum för levande historia och på ”Respektscenen” hålls mängder av samtal om antisemitism, radikal nationalism och digitalt hat.

10.40 på lördag kan man till exempel höra Segerstedtinstitutets Christer Mattsson tala med polischefen Erik Nord och Forum för levande historias Ingrid Lomfors utifrån frågeställningen ”Hur mycket plats ska extremister tillåtas ta?”

Annons
Annons
Annons
Annons