Annons

”Missa inte vårens bäst bevarade tv-hemlighet”

Guldkornen på SVT, Netflix och HBO – SvD:s Elias Björkman väljer sina favoriter i det digitala tv-utbudet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Alia Shawkat i ”Search party” och affischen för ”Löftet”. Två nya tv-serier som rekommenderas av Elias Björkman.

Foto: TNT, SVTBild 1 av 2

Riz Ahmed och Lena Dunham.

Foto: Mark Schafer/HBOBild 2 av 2

1 / 10

Alia Shawkat i ”Search party” och affischen för ”Löftet”. Två nya tv-serier som rekommenderas av Elias Björkman.
Alia Shawkat i ”Search party” och affischen för ”Löftet”. Två nya tv-serier som rekommenderas av Elias Björkman. Foto: TNT, SVT

Veckans serieavsked

Riz Ahmed och Lena Dunham.
Riz Ahmed och Lena Dunham. Foto: Mark Schafer/HBO

De tre första avsnitten är bland det bästa Dunham har gjort.

Girls

Säsong 6, C More eller HBO Nordic

Efter två ojämna mellansäsonger lyfte sig ”Girls” förra året. I den nya, och sista, omgången frilansar Hannah som skribent. Hon åker bland annat på jobb upstate för att delta i en surfingkurs – där hon i stället ligger med kursledaren (Riz Ahmed som just nu är med i alla tv-serier som görs, vilket är en bra sak) och super ned sig bortom vett och sans. De tre första avsnitten håller toppklass och är bland det bästa Dunham har gjort. Trots att det är sorgligt att serien försvinner går vi ett passande slut till mötes.

Se ”Girls” på C More eller HBO Nordic.

Annons
Annons
Foto: HBO NordicBild 1 av 1

2 / 10

Veckans räddning

Foto: HBO Nordic

Inte bara den roligaste amerikanska pratshowen just nu utan även den viktigaste.

Last week tonight with John Oliver

Tisdagar, HBO Nordic

Vi behöver inte fler plumpa skämt eller dåliga imitationer av president Donald Trump – vi behöver en genial britt för att hålla vansinnet stången. John Oliver och hans ”Last week tonight” är nu äntligen tillbaka – inte bara den roligaste amerikanska pratshowen just nu utan även den viktigaste. I en värld av ”alternativa nyheter” och vansinniga, känslobaserade utspel visar Oliver en möjlig väg framåt, med hjälp av hederligt sunt förnuft, klarsynthet och sylvass satir.

Se ”Last week tonight” på HBO Nordic.

Annons
Annons
Foto: FoxBild 1 av 1

3 / 10

Veckans Marvel-premiär

Foto: Fox

Legion

Seriestart, Fox

Svenska Fox visar färska Marvel-serien ”Legion” samma dag som det sänds i USA. David har tillbringat de senaste fem åren på ett mentalsjukhus, ovetande om det han upplever är verkligt eller inbillat. Marvel-serie som skiljer sig från mängden, här kastas lika gärna ett sång-och-dansnummer in i stället för slagsmål (även om också den varan förekommer). Hyllad av amerikanska kritiker, med bland andra Dan Stevens och ”Parks and recreation”-favoriten Aubrey Plaza i huvudrollerna. Förtjänar en större svensk publik.

”Legion” visas torsdagar 21.55 på svenska Fox.

Annons
Annons

Alia Shawkat.

Foto: TNTBild 1 av 1

4 / 10

Veckans seriestart

Alia Shawkat.
Alia Shawkat. Foto: TNT

Missa inte en av vårens bäst bevarade seriehemligheter.

Search party

Seriestart, TNT Play

Ett av förra årets serieguldkorn kommer nu för första gången på en svensk kanal. Dory (Alia Shawkat från ”Arrested development”) ser en bild på den försvunna Chantal Witherbottom, som hon känner från college, och blir besatt av att hitta henne. Dory tvingar med sina två närmaste vänner i sökandet – och ju mer de gräver i mysteriet desto märkligare typer stöter de ihop med. Missa inte en av vårens bäst bevarade seriehemligheter.

Se ”Search party” tablålagd på TNT.

Annons
Annons
Foto: NetflixBild 1 av 1

5 / 10

Veckans märkligaste

Foto: Netflix

Michael Bolton’s big, sexy Valentine’s day special

Netflix

Bisarr alla-hjärtans-dag-special med Michael Bolton, producerad av Comedy Bang! Bang!- och Lonely Island-gängen. Bolton skojar friskt med bilden av sig själv, med god hjälp från gräddan av den amerikanska komikereliten – Adam Scott, Janeane Garofalo, Louie Anderson, Bob Saget, Sarah Silverman, Randall Park, Andy Samberg, Fred Armisen, Maya Rudolph – som gör sitt bästa för att bräcka varandra i snuskskämt och obsceniteter. Knasigt, superironiskt, grovt – men framför allt en timmes hyggligt underhållande trams.

Se ”Michael Bolton”-specialen på Netflix.

Annons
Annons
Foto: SVTBild 1 av 1

6 / 10

Veckans dokumentär

Foto: SVT

Könskriget

SVT Play

Dokumentär som skildrar the battle of the sexes, en omgång tennismatcher där kvinnor spelade mot män. Det mest kända blev mötet mellan Bobby Riggs som utmanade världsettan Bille Jean King. Matchen följdes av en jättepublik världen över, 90 miljoner människor ska ha sett sändningarna. För King blev matchen snarare ett sätt att uppmärksamma de ojämställda förhållandena mellan män och kvinnor på tennisbanan.

Se ”Könskriget” på SVT Play.

Annons
Annons
Foto: SVTBild 1 av 1

7 / 10

Veckans kriminaldokumentär

Foto: SVT

I tre delar undersöker denna prisbelönta tyska dokumentär vad som egentligen hände.

Löftet

Regi: Marcus Vetter, SVT Play

I april 1986 grips Jens Söring och Elizabeth Haysom i London för checkbedrägeri och snatteri. Men polisen inser snart att paret sedan mars 1985 är efterlyst för att ha mördat Haysoms föräldrar. Jens Söring erkänner sig till en början skyldig till morden, men tar tillbaka erkännandet när han inte tillåts en rättslig prövning i Västtyskland. I tre delar undersöker denna prisbelönta tyska dokumentär vad som faktiskt hände; vem som egentligen utförde det fasansfulla dådet och varför.

Se ”Löftet” på SVT Play.

Annons
Annons
Foto: Warner Bros PicturesBild 1 av 1

8 / 10

Veckans tretimmarsaction

Foto: Warner Bros Pictures

Batman v Superman: Dawn of justice

Regi: Zack Snyder

Nu finns Zack Snyders utskällda hjälteuppgörelse tillgänglig på Netflix. Filmen är betydligt bättre än sitt rykte, men för bästa upplevelse rekommenderas den extra långa versionen på 181 minuter som finns på bland annat Itunes.

Se BvS på Netflix (kort) eller Itunes (lång).

Annons
Annons
Foto: SVTBild 1 av 1

9 / 10

Veckans mästerverk

Foto: SVT

OJ Simpson: Made in America

Regi: Ezra Edelman

Inför Oscarsgalan lägger SVT ut den fenomenala dokumentären om OJ Simpson, som kan vinna pris för Bästa dokumentärfilm. ”Made in America” är ett monumentalt verk som lika mycket berättar USA:s historia som historien om hur OJ Simpson med all sannolikhet mördade Nicole Brown. Mödosamt och omsorgsfullt kompilerad av Ezra Edelman.

Se ”Made in America” på SVT Play.

Annons
Annons
Foto: NetflixBild 1 av 1

10 / 10

Veckans mest formsäkra

Foto: Netflix

En ’Chef's table’ men för design.

Abstract

Netflix

Nu kommer Netflix-serien som har beskrivits som en ”Chef's table” men för design. Här möter vi några av ”dagens mest innovativa formgivare” med tematiskt uppdelade avsnitt: första delen handlar om illustratören Christoph Niemann, andra om skodesignern Tinker Hatfield. Initierat, supersnyggt presenterat och intressant.

Se ”Abstract” på Netflix.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons