Annons

SymbiosMissen förlåten när första tuggan når gommen

Hannas krog-klockan är kvar men tiden har inte stått stilla.
Hannas krog-klockan är kvar men tiden har inte stått stilla. Foto: Tomas Oneborg

Modernt och svalt nordiskt på en klassisk adress. Symbios är något annat än sina föregångare men förvaltar ändå restauranglokalen väl. SvD Krogguiden trivs och uppskattar modet att satsa på en traditionell trerättersmeny.

Under strecket
Publicerad

Lokalen är modern och nordisk ljus.

Foto: Tomas Oneborg

Uer med plommon och lammnacke med Gotlandslinser.

Foto: Tomas Oneborg

Öppet kök med god insyn från matsalen.

Foto: Tomas Oneborg

Lokalen är modern och nordisk ljus.

Foto: Tomas Oneborg

Symbios

Typ
Mellanklass
Kontakt
Skånegatan 80.

Betyg: 4 av 6

Det är nästan med vördnad som vi närmar oss den i krogsammanhang anrika adressen Skånegatan 80. Man skulle kunna säga att Sofo grundades i och med etableringen av Hannas krog som ett kändistätt inneställe (jo, man sa så). Hit vallfärdade alla vi som ville mer än att bara bli mätta.

Området är fortsatt glödhett och konkurrensen mellan restaurangerna hård, men kanske ändå rättvis. Det är nämligen riktigt mycket folk på Symbios. En sensommarkväll är fönstren uppdragna och gatans puls smittar av sig och gör den annars försiktigt möblerade lokalen levande. En något kyligare kväll bjuder samma lokal på värme.

Lokalen är modern och nordisk ljus.
Lokalen är modern och nordisk ljus. Foto: Tomas Oneborg

Ägargänget bakom Symbios, med erfarenhet av succéer som Ichi och Barobao, vet hur man skapar stämning och bygger en modern meny. Och med kockarna Simon Eriksson och Henrik Wittgren, med förflutet på bland annat Esperanto, Grus Grus och Café Nizza ombord, har man en gång för alla vågat kasta ut mellanrätterna till förmån för den klassiska trerättersmenyn. Tack för det.

Annons
Annons

Uer med plommon och lammnacke med Gotlandslinser.

Foto: Tomas Oneborg

Här finns ändå en hel uppsjö av småplock – där tuppleverpastej med gräslök, honung och krossade pumpakärnor sticker ut eller varför inte de picklade grönsakerna som bjuder balanserad syra och tuggmotstånd. Missa heller inte drinken med Symbios hemmagjorda limoncello, crémant och mynta. En frisk och perfekt start.

Vacker är förrätten confiterad röding med tunna skivor av minigurka, sås på ängssyra, toppad av sikrom. Fisken har en ljuvlig konsistens, men smakar i ärlighetens namn inte mycket. Tartar på oxinnanlår serveras med äggula och grillad lök som minimala trekantsmackor. Och det är salt, alltför salt. Till och med för den som brukar salta på.

Bar och restaurang smälter samman på ett sätt som flyttar tankarna till Berlin eller London.

Kyckling och mangolddumpling med svenska bigarråer är en lika lyckad som överraskande smakkombination. Detsamma gäller för fläskkarrén med strimlade äpplen och sockerärtor. Enkelt och nyskapande.

Glada blir vi också av den mustiga lammnacken, serverad med Gotlandslinser, sjökorall och en vitlöksemulsion. Just sjökorallen och den fint skurna sallaten ger rätten en friskhet. Också Uer, är en bra och lagom mustig rätt, serverad med en plommonsås och toppad med lagrad ost och kapris. Möjligen är fisken något torr.

Uer med plommon och lammnacke med Gotlandslinser.
Uer med plommon och lammnacke med Gotlandslinser. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Öppet kök med god insyn från matsalen.

Foto: Tomas Oneborg

Den lilla missen är dock förlåten när första tuggan bubbelvåffla med blåbärsglass når gommen. Maten tystnar effektivt munnen. Och skönt med en efterrätt som dessutom enkelt kan delas på fler. Mjölkglassen med färska hallon är god men inget vi höjer på ögonbrynen för.

Servisen upplevs vid vårt första besök som ett gäng män med stenansikten iklädda skrynkliga skjortor och alldeles för coola, i vilket fall för gästernas bästa. Nästa gång är den både mer varm och uppmärksam.

Symbios framstår som en modern men ändå klassisk krog. Det är fullt vid våra båda besök och vissa kvällar uppstår ett skönt stök när bar och restaurang smälter samman, verkar i symbios, på ett sätt som flyttar tankarna till Berlin eller London. Eller varför inte till Skånegatan när det verkligen begav sig.

Öppet kök med god insyn från matsalen.
Öppet kök med god insyn från matsalen. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons