Annons

Missing people: Mängden personer ledde till Holms kropp

Folk från Missing people samlade under sökandet.
Folk från Missing people samlade under sökandet. Foto: TT

Det var Missing peoples fynd som ledde polisen till Lisa Holms kropp. Inte sedan frivilligorganisationen startade 2012 har så många deltagit i sökandet efter en försvunnen person.

Under strecket
Publicerad

När polisen tidigare i dag höll presskonferens om den 17-åriga Lisa Holm, som hittats död, framkom att Missing peoples fynd ledde polisen till den döda kroppen.

Polisens insatsledare Martin Fredman uppgav att sättet de två männen uppträdde på och hur de tilltalade folk från Missing People, ledde till att polisen tog in dem för förhör.

Rolf Atterling, styrelsemedlem i Missing people, vill inte kommentera detta.

– Jag vill varken bekräfta eller dementera eftersom det i sådana fall nu är del av en utredning. Så det kan vi inte uttala oss om.

Jan Akalla, sekreterare hos Missing people, förklarar varför organisationen vid ett flertal tillfällen lyckats hitta försvunna personer.

– Det som utmärker oss jämfört med polisen är den stora mängden personer vi involverar i sökandet. I snitt brukar mellan 50-80 söka medan sökandet efter Lisa Holm haft från 600 upp till 1 400 per dygn.

– Polisen har ju högutbildade personer som är specialister på att söka men en begränsad mängd personer. Vi har personer som kanske har fem minuters utbildning men när man är så många och går en halvmeter ifrån varandra så täcker man väldigt stora ytor. Det liknar crowdfunding-idén – i stället för en person som har mycket pengar bidrar var och en med lite grann.

**Så det är inte så att polisen jobbar fel?
**

– Absolut inte. Men vi har den stora mängden frivilliga. Då blir deras resurser effektivare. Vi blir mer och mer samövade med polisen.

**Kan det finnas något problem med att ni blir mer samövade?
**

– Intressant fråga. Vi känner egentligen inte det utan tycker det fungerar bra. Polisen måste ju gå vidare för att det händer nya saker hela tiden och det finns ett läge när hoppet är ute. Då blir det lägre prioritet för polisen medan vi kan fortsätta att leta helg efter helg.

**Är det stor ström av frivilliga i letandet?
**

– Det varierar. Handlar det om försvunna barn och ungdomar som slås upp i pressen kommer det fler frivilliga. Om det är vuxna och äldre betydligt färre. Dessutom är det en större uppslutning procentuellt på mindre orter än till exempel i Stockholm.

**Vad kan du säga om letandet efter Lisa Holm?
**

– Det är vår absolut största insats någonsin i form av antalet frivilligt sökande, säger Jan Akalla.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons