Annons

”Spöket” Baghdadi blev världens mest fruktade

Bild på IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi från 2014.
Bild på IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi från 2014. Foto: AP

IS högsta ledare, al-Baghdadi, har dödats i en USA-ledd attack. I flera år har han framstått som den mystiska terrorledaren som ingen lyckats spåra. Vem är mannen som gäckat världens mäktigaste stat i över fem år?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i en video som publicerades i april 2019.

Foto: Al-Furqan media via AP Bild 1 av 1

På söndagen uppgav USA:s president Donald Trump, och företrädare för flera länder i regionen, att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödats i en attack utförd av amerikanska specialstyrkor i Idlib-provinsen, i nordvästra Syrien.

al-Baghdadi, som också kallats för ”spöket” gick, efter Mosul och Raqqas fall 2017, från att vara IS ledare till få ett pris om 25 miljoner dollar på sitt huvud.

Han har länge misstänkts hålla sig undan någonstans längs den iraksyriska gränsen. Vid några få tillfällen har IS släppt ljud- och videoupptagningar där al-Baghdadi sagts vara avsändaren. Det senaste meddelandet till sina följare kom i augusti i år. I övrigt har han hållit en låg profil.

Trots det höll han över sju miljoner människor i Syrien och Irak gisslan i omvärldens krig mot IS. Med brutala metoder och brott mot mänskliga rättigheter inrättade organisationen ett regeringssystem med strikta sharialagar. De lockade även tusentals från utlandet att gå med i kalifatet.

Vem är den mystiska terrorledaren?

Abu Bakr al-Baghdadi tros vara född 1971, som Ibrahim Awad al-Badr, i den irakiska staden Samarra norr om Bagdad.

Annons
Annons

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i en video som publicerades i april 2019.

Foto: Al-Furqan media via AP Bild 1 av 1

Han växte upp i en familj som var lojal mot Saddams Baath-parti.

Gymnasiebetygen ska dock inte ha räckt för att studera juridik och till följd av sin dåliga syn kunde han inte heller ta värvning i det militära. Därför ska han ha valt att att flytta till huvudstaden för att studera islam, enligt AFP.

Redan tidigt i livet visste al-Baghdadi vart han ville och vilken typ av organisation han ville skapa. Det menar den marockanska författaren Sofia Amara, som 2017 släppte en dokumentärfilm med avslöjande dokument om al-Baghdadi.

Efter den USA-ledda invasionen av Irak 2003 grundade han en upprorsgrupp. Han greps 2004 och internerades i det amerikanska fängelset Camp Bucca, där en mängd fångar radikaliserades och där flera framtida IS-ledare suttit.

Senare samma år släpptes al-Baghdadi i brist på bevis.

2005 svor han trohet till Abu Musab al-Zarqawi, som ses som IS "andlige ledare".

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i en video som publicerades i april 2019.
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i en video som publicerades i april 2019. Foto: Al-Furqan media via AP

Efter att al-Zarqawis dödades i en amerikansk drönarattack 2006, och även hans efterträdare likviderats, tog al-Baghdadi över som ledare 2010. Återupplivningen av – vad som då kallades – Islamiska staten i Irak (ISI) var igång.

Han började bygga upp den försvagade organisationen och 2013 beslutade han att gå samman med krafter i inbördeskrigets Syrien under namnet Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis), varpå gruppen genomförde sin blixtoffensiv i Irak.

Vid den stora moskén i Mosul bytte al-Baghdadi än en gång namn på gruppen, till Islamiska staten (IS), och utropade ett kalifat. Det var i juni 2014.

Vid två tillfällen, 2007 och 2012, har al-Baghdadi gripits av irakiska säkerhetsstyrkor. Men båda gångerna släpptes han i brist på bevis, enligt internationella medier.

Efter reklamen visas:
IS-ledare tros ha dödats i USA-attack
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons