Moderatledaren Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Missnöjet gror under ytan i Moderaterna: ”Juholt-läge”

Två liberaler styr nu ett konservativt parti. Men missnöjet bubblar i de egna leden. Medan Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer pratar om idéer, frihet och ansvar, frågar sig en växande skara moderater: Vad har vi för politik?

Publicerad

Benjamin Dousa får alltid samma fråga, ställd på olika sätt. ”Vart är vi på väg?” En Muf-ordförandes roll är att jaga partiet med blåslampa, men Dousas olika svar till konfunderade partivänner kan sammanfattas i en känd slogan. ”Keep calm and carry on.”

På torsdagen möts M-ombud från hela landet i Västerås. Partistämman är Moderaternas högsta beslutande organ, där bestäms vilken politik som är deras. Men många håller andan i väntan på vad som kommer.

Det framkommer i 15 intervjuer med riksdagspolitiker, kommunpolitiker och andra centralt placerade moderater. På ytan ser partiet ut att må helt okej, men missnöjet gror.

– Det är inte så mycket Ulf Kristerssons fel, som de han har runt sig, säger en källa.

Folk messar varandra och säger att partiet håller på att raseras. 

Om man lyssnar på kritikerna, som ofta kommer från den liberala falangen, är det en vanlig analys. Vi har ingen långsiktig sakpolitik, säger de också. Eller så klagar de på att alla som kan något i det här partiet, är någon annanstans. Dessutom har partiets kulturbärare, de som jobbar med partiorganisationen, nästan försvunnit. Det finns ingen i Stockholm som kommunalråden kan ringa längre! Det suckas tungt från olika håll i landet, när SvD ringer och frågar.

– Folk är inte glada. Vi är lite inne i ett moderat Juholt-läge. Som jag tänker mig att de i S hade det under Juholt. Folk messar varandra och säger att partiet håller på att raseras. Men det är inte Ulf det är fel på, det är något annat, fortsätter en annan källa.

Juholt-liknelsen kommer från en moderat som verkligen har tröttnat. Men det råder inte kaos i det moderata partiet. Inga kuppförsök står för dörren. Många vittnar om en lugnare stämning än under tiden med Anna Kinberg Batra som partiledare.

Annons
För första gången på 15 år samlas Moderaterna till partistämma utan att behöva fundera över hur förslag och beslut påverkar Alliansen.
För första gången på 15 år samlas Moderaterna till partistämma utan att behöva fundera över hur förslag och beslut påverkar Alliansen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Även om opinionssiffrorna har varit nere och vänt vid ungefär samma nivåer som med Kinberg Batra, upplever många att det är lättare att få kontakt med partiledningen nu. Beslut förankras i partiet innan de kommuniceras utåt. Att någon jämför med S under Juholt ska nog snarare ses som ett uttryck för att en del moderater börjar ta ut svängarna i kritiken av ledningen.

På andra sidan den liberala falangen hörs helt andra tongångar.

– Moderaterna har gått från klarhet till klarhet, och frigjort sig från de gamla kedjorna i allianssamarbetet. Det är jättebra att man visar att vi lyssnar på folket och sänker bränsleskatten till exempel, säger Christian Sonesson, som styr kommunen Staffanstorp tillsammans med SD.

Annons

Han representerar vad många skulle beskriva som ytterhögern i partiet. Men han är inte ensam om att vara nöjd.

Bland de moderater som knöt handen i fickan under Fredrik Reinfeldt, och som nu känner att de har fått rätt, drar man en lättnadens suck. Det är både kommunalråd och riksdagsledamöter, som gillar Carl Bildt och ”M Classic”. De vill att Moderaterna ska vara ett högerorienterat skattesänkarparti, och tycker att det är skönt att äntligen få visa sin inre gammelmoderat igen.

Egentligen är Moderaterna inte delat i två, utan tre. Enkelt tecknat ser det ut ungefär så här: en grupp är uppgiven, en hurrar, och en stor grupp i mitten avvaktar och undrar vart skutan är på väg. Partistämman i Västerås beskrivs av många som ett vägval, oavsett vilken grupp de tillhör.

Vid ett möte med riksdagsjournalisternas förening på tisdagen pratade partisekreteraren Gunnar Strömmer om att han själv har haft anledning att fråga sig vad det är för en stämma.

– På något sätt är det en nystartsstämma. Där vi lägger ut kursen mot 2020-talet.

Annons
Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer pratar gärna ideologi och ”långa linjer” i politiken.
Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer pratar gärna ideologi och ”långa linjer” i politiken. Foto: Sören Andersson/TT

När Gunnar Strömmer pratar förekommer formuleringar som ”konkretion av integrationen” och ”det långa talets korta mening”. Men ett ord används oftare än kanske något annat: pragmatism. Det är ingen slump.

Martin Borgs är Moderaternas kommunikationschef sedan i våras. Han har ett, eller kanske två mål. Att partiet ska vinna valet 2022, och bli omvalt 2026. Till sin hjälp har han ett diagram. En matris i fyra fält över vad Moderaterna ska vara.

Han har ritat upp den många gånger nu. Inte bara för partiledningen och riksdagsgruppen – strateger och partifolk hos Liberalerna och Kristdemokraterna har också fått sig en genomgång.

I brist på annat funkar en servett bra, när han ska förklara vad Moderaterna är 2019. Han drar två linjer. Den ena går från pragmatisk till idealistisk, den andra från modern till att ”vilja bevara”. Moderaterna sätter han i skärningspunkten mellan pragmatisk och modern.

Annons
Martin Borgs ”servettskiss” visar hur M vill skilja ut sig från de andra borgerliga partierna idémässigt. Viktigast är att inte halka ner i samma position som SD.
Martin Borgs ”servettskiss” visar hur M vill skilja ut sig från de andra borgerliga partierna idémässigt. Viktigast är att inte halka ner i samma position som SD.

Allra viktigast är att man inte sjunker ner i hörnet rakt nedanför, där SD ligger och skvalpar. Moderaterna ska vara kosmopolitiska, de ska vara ”klättrare”. Näringslivsprofilen Mikael Storåkers, som har stort inflytande i partiet och satt i partiets valledning inför valet 2018, lyfts upp som ideal.

Att man fortfarande heter Moderata samlingspartiet på röstsedeln ska inte glömmas bort. Tvärtom vill partiledningen att väljarna ska se Moderaterna som den polariserade debattens motgift, ett samlande alternativ.

Men motioner om slöjförbud och att avskaffa public service, som strömmar in från landets M-delegater inför stämman, hjälper inte alls till att sätta Moderaterna i rätt fält på Martin Borgs servettskiss. Inte heller Twitterbråk som drivs av moderata klimatförändringsförnekare, eller en viss riksdagsledamot.

Annons

– Man hjälper inte en partiledning som vill vara vuxen i rummet, om man samtidigt går ut på Twitter och antingen är Hanif Bali, eller vill vara Hanif Bali, säger en källa.

Ulf Kristersson understryker gärna att partiet heter ”Moderata samlingspartiet” och hörs ofta säga ”samling för handling”.
Ulf Kristersson understryker gärna att partiet heter ”Moderata samlingspartiet” och hörs ofta säga ”samling för handling”. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Lite motsägelsefullt verkar det så att de två liberalerna, Kristersson och Strömmer, inte lyckas övertyga de redan frälsta. Partivänner som borde vilja hoppa jämfota in i fyrfältarens hörn för moderna kosmopoliter, ser en annan politik vinna mark, och känner inte riktigt igen sig i den moderata retoriken. Nu kopplar i stället lokala M-politiker ett starkt grepp om den dagsaktuella debatten, med hårda tag mot gängskjutningar och migration i fokus.

– Frågan är hur länge den liberala falangen i Moderaterna står ut, säger en uppgiftslämnare.

Annons

På flera håll diskuteras att moderaterna är mitt uppe i ett paradigmskifte. Någon beskriver det som att partiet historiskt sett har värnat individen mot systemen. Att man nu håller på att bli ett parti som snarare ser vissa individer som problem, och hellre skyddar systemen.

– Jag håller inte med om att vi inte vet vart vi ska. Man vet exakt vilket parti man är. Frågan är hur vi ska få svenska folket att tycka om det här partiet, säger en källa.

Trots att stämman inte spås bli konfliktfylld – M-stämmor är sällan det – bubblar alltså missnöjet på flera håll när partiet möts i Västerås. Och oavsett vilken grupp du tillhör, är en kritik gemensam. Att det finns en brist på långsiktig sakpolitik.

– Vår skolpolitik är ett blankt papper. Man kan inte prata social rörlighet och klassresor i varenda tal, om man inte har en skolpolitik, säger Benjamin Dousa.

Muf-ordförande Benjamin Dousa vill att Moderaterna ska hindra skolkoncerner från att ta ut miljardbelopp i vinst, och samtidigt ha en undermålig undervisning.
Muf-ordförande Benjamin Dousa vill att Moderaterna ska hindra skolkoncerner från att ta ut miljardbelopp i vinst, och samtidigt ha en undermålig undervisning. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Som Muf-ordförande är han en av få som vågar vara öppet kritisk mot den förda politiken, men många vittnar anonymt om en stillastående policyutveckling. Partiledningen beskrivs som att den snurrar runt i idépolitiska diskussioner och seminarium, som handlar om vad frihet och ansvar är.

Andra lyfter en brist på faktisk integrationspolitik.

– Det är 70-talister i ledningen som älskar idéprogram. De tänker att bara man sitter på jättefina idéer kommer det att bli jättebra politik, säger en källa.

Den senaste skuggbudgetens nya förslag skär genom partiet. Sänkningen av bensinskatten fick många att applådera internt, men många har också gått i taket.

– Att föreslå gigantiska sänkningar av drivmedelskatter, medan resten av världen pratar om att få ner utsläppen. Där tappar vi människor, speciellt yngre. En grupp som är extremt miljö- och klimatmedvetna på ett sätt som jag tror att man fullständigt underskattar, säger en källa ute i landet.

Åter andra pratar i frågor. Om färdriktningen och vem det är som kör?

Det enkla svaret är naturligtvis Ulf Kristersson. Men många luftar ett missnöje med att partiledningen förlitar sig för mycket på mätningar. Av opinionen och hur väljarna ställer sig i olika frågor, och rättar politiken efter det. Andra klagar på att man inte har lyckats komma ifrån ett sedan gammalt kritiserat tillstånd.

– Det är ganska många snoppar i toppen som vill bestämma, som en källa uttrycker det.

Men inget av ovanstående kritik kommer att dryftas från talarstolen när man nu samlas i Västerås. Moderaterna är inte ett parti som gör uppror om opinionssiffrorna inte ser ut att ha rubbats nämnvärt.

– Vi presenterar klassisk M-politik, och det finns ingen anledning att tro att det vare sig ska gå sämre eller bättre än vad det har gjort historiskt, säger en källa.

I gruppen avvaktande beskrivs stämman ofta som ett sätt att köpa sig tid, snarare än som ett dramatiskt vägval. Kanske blir det en tid för moderater från hela landet att fundera på vad Alice får för svar av Cheshirekatten. Då när hon har hamnat i Underlandet och vill ta sig därifrån:

”Om man inte vet vart man är på väg, spelar det ingen roll vilken väg man tar”.

För första gången på 15 år samlas Moderaterna till partistämma utan att behöva fundera över hur förslag och beslut påverkar Alliansen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 5

Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer pratar gärna ideologi och ”långa linjer” i politiken.

Foto: Sören Andersson/TTBild 2 av 5

Martin Borgs ”servettskiss” visar hur M vill skilja ut sig från de andra borgerliga partierna idémässigt. Viktigast är att inte halka ner i samma position som SD.

Bild 3 av 5

Ulf Kristersson understryker gärna att partiet heter ”Moderata samlingspartiet” och hörs ofta säga ”samling för handling”.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 4 av 5

Muf-ordförande Benjamin Dousa vill att Moderaterna ska hindra skolkoncerner från att ta ut miljardbelopp i vinst, och samtidigt ha en undermålig undervisning.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 5