Annons

Janerik Larsson: Missriktad politik baserad på ångest

Gunnar Hökmark var i slutet av oktober gäst på SvDs elvakaffe
Gunnar Hökmark var i slutet av oktober gäst på SvDs elvakaffe Foto: Tomas Oneborg
Under strecket
Publicerad

Många viktiga amerikanska nyhetskanaler förser i efterhand sin publik med utskrifter av programmen.

Här kan du exempelvis ta del av söndagens NBCs Meet the press och det är en intressant och lärorik läsning.

En iakttagelse är hur fokuserat programmet är på dels president Donald Trump dels på amerikanska förhållanden.

Man får intryck att president Trump sitter inne med nyckeln till allt som sker. Så är det inte. Tyvärr kanske man ska säga.

Den svenska debatten har också sitt rika utbud av hysteriska och ångestfyllda röster.

Gunnar Hökmark skrev nyligen i SvD klokt om detta:

Den tekniska utvecklingen förutsätter en global ekonomisk utveckling för att modern teknik ska kunna komma alla till del. Den ekonomiska utvecklingen förutsätter i sin tur en teknisk utveckling. Slutar vi flyga i Sverige påverkar det inte de globala utsläppen men riskerar att försena utvecklingen av bättre flygplan. Minskat flyg för Sverige leder till mindre handel och minskad import från övriga världen, som leder till sämre ekonomisk utveckling och minskad export av ny teknologi från oss.

Annons
Annons

Klimatutmaningen är så stor och omfattande att den inte låter sig påverkas av ångest eller simplifieringar. Vi bidrar inte till den globala utvecklingen genom symbolpolitikens tro på uppoffringar utan genom att gå i täten för teknisk och ekonomisk utveckling. Det kräver mognad att inse att stora utmaningar bäst hanteras genom att se komplexitet, balans och prioriteringar.

En uthållig granskare av de svar som ofta ges på frågan ”vad ska göras?” är Björn Lomborg. SvD har på ledarsidan regelbundet givit ett viktigt bidrag till den svenska debatten genom att publicera en del av hans inlägg.

Hans nyhetsbrev hittar du här.

Lomborg skrev nyligen på Project Syndicate om vikten att balansera de framsteg som gjorts mot de förslag som nu ibland framförs:

While getting the facts wrong can easily result in misguided, fear-based policies, a more balanced, fact-based recognition of what humanity has achieved enables us to focus our efforts on the areas where we can achieve the most good (often where we are already doing well). This will ensure that the future can be even brighter.

Missriktad politik baserad på ångest kommer varken göra klimatet eller världen bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons