Annons

Misstankarna mot ASAP Rocky – på 3 minuter

Rapstjärnan ASAP Rocky sitter häktad i Stockholm sedan förra veckan.
Rapstjärnan ASAP Rocky sitter häktad i Stockholm sedan förra veckan. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Orent vatten, oätbar mat och avföring. Häktningen av artisten ASAP Rocky, som misstänks för misshandel i Stockholm, beskrivs som ”inhuman” – och har fått stor uppmärksamhet internationellt. SvD ger bakgrunden.

Uppdaterad
Publicerad

Vad har hänt?

Söndag kväll, den 30 juni. Polisen larmas till Hötorget i centrala Stockholm angående en misshandel. Några timmar senare publicerar den amerikanska sajten TMZ ett videoklipp som visar att den amerikanska rapstjärnan ASAP Rocky och hans entourage är inblandade.

I klippet syns ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, kasta ner en man på asfalten. Tillsammans med tre andra män springer stjärnan fram till den liggande mannen som får motta flera slag och sparkar.

Två dagar senare, på tisdagen, publicerar ASAP Rocky egna klipp från händelsen på Instagram. Där kan man se hur två yngre män diskuterar med artistens säkerhetsvakt. En av männen slår sedan med sina hörlurar mot säkerhetsvakten och lurarna går sönder. ASAP Rocky säger till kameran att han inte vill ha bråk och att männen har följt efter dem i flera kvarter.

Annons

Vad misstänks han för?

ASAP Rocky var i Stockholm för att uppträda på festivalen Smash. Men spelade inte förrän den 2 juli. Först efter konserten greps han av polis och anhölls därefter av jouråklagare på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

Artisten nekade till brott och menade att det var självförsvar. Men på fredagen den 5 juli häktades ASAP Rocky på sannolika skäl misstänkt för misshandel, även två andra män i hans följe häktades.

Varför har det blivit så uppmärksammat?

ASAP Rocky är en världskänd artist med trogna fans. Ryktesspridningen om händelsen har varit omfattande.

Bland annat publicerade sajten TMZ en artikel på tisdagen med påståenden om artistens situation i Kronobergshäktet. De rapporterade om ”inhumana förhållanden” med smutsigt vatten, oätbar mat och avföring som kastas överallt. Sajten hänvisar till ”källor med direkt kännedom om Rockys situation”.

Även USA:s president har kastat sig in i debatten kring hiphopstjärnan. På fredagen den 19 juli twittrade Donald Trump att han precis pratat med ”Kanye West om hans vän ASAP Rockys frihetsberövning”.

Trump gick vidare i meddelandet med att han skulle ringa den ”väldigt begåvade svenska statsministern”, Stefan Löfven, för att se hur situationen kan lösas.

Även hans hustru, Melania Trump, uttalade sig under fredagen och menade att det förs samtal med svenska utrikesdepartementet.

Presidentens eventuella samtal med statsminister Löfven lär hur som helst bli fruktlöst – till skillnad från USA är det i Sverige olagligt med ministerstyre.

Vad händer nu?

Högsta domstolen har sagt nej till att pröva häktningen och ASAP Rocky sitter fortsatt inlåst.

ASAP Rockys manager hävdar att häktningen, som resulterat i inställda spelningar, kostar ”miljontals dollar”. De har tagit hjälp av kändisadvokaten Slobodan Jovicic, som pratar uttalar sig kritiskt om häktningen i Expressen.

Kriminalprofessorn Leif GW Persson uttalade sig i TV4:s Nyhetsmorgon om att han tror att ASAP Rocky kommer sitta inlåst i 14 dagar på rutinmässiga skäl och sedan släppas.

Men så blev det inte. På fredagen den 19 juli omhäktades ASAP Rocky eftersom åklagaren behövde mer tid. Nytt datum för beslut om åtal är 25 juli.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons