Annons

Fallet ASAP Rocky – på 3 minuter

Dom i målet föll den 14 augusti.
Dom i målet föll den 14 augusti. Foto: Stina Stjernkvist/TT

ASAP Rocky och två i hans sällskap dömdes för misshandel till villkorlig dom av Stockholms tingsrätt den 14 augusti. Detta är vad som föranledde domen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vad gäller målet?

Söndagskvällen den 30 juni larmades polisen till Hötorget i centrala Stockholm angående en misshandel. Senare lades ett klipp upp på amerikanska nöjessajten TMZ, där artisten ASAP Rocky syns kasta ner en yngre man på marken på Apelbergsgatan. Tillsammans med tre andra män springer stjärnan sedan fram till den liggande mannen, som får motta flera slag och sparkar.

Artisten och tre andra personer i hans sällskap greps av polis efter en spelning på Stockholms stadion två dagar efter händelsen. En av dem släpptes senare.

De kommande veckorna försökte polis och åklagare ta reda på vad som hände under bråket genom att förhöra vittnen, undersöka brottsplatsen och analysera videomaterial.

Vad står i domen?

Domen föll den 14 augusti. De tre åtalade döms för misshandel till villkorlig dom. De behöver inte betala några böter eftersom de suttit frihetsberövade i över en månad.

Åklagare Daniel Suneson yrkade på sex månaders fängelse. En anledning till det är att en flaska ska ha använts i misshandeln, men det ansåg Stockholms tingsrätt inte vara bevisat. Rätten konstaterade att 19-åringen hade fått skärskador på armarna under händelseförloppet, men inte på vilket sätt och vem som tillfogade dem.

Annons
Annons

Försvararsidan hävdade att det handlade om en nödvärnssituation då de uppfattade målsägaren och hans vän som drogpåverkade och hotfulla. Den invändningen godtog inte tingsrätten.

Rättegången hölls mellan den 30 juli och den 2 augusti. De satt häktade i väntan på rättegången, men släpptes på fri fot när den var avslutad. Samma kväll som de tilltalade släpptes åkte de till USA i ett privatjet.

Att de får villkorlig dom innebär att de inte behöver återvända till Sverige. Vare sig åklagare eller dömda personer har fattat beslut om att överklaga domen.

Varför har det blivit så uppmärksammat?

ASAP Rocky är en världskänd artist med trogna fans. Ryktesspridningen om händelsen har varit omfattande.

Bland annat publicerade sajten TMZ en artikel med påståenden om artistens situation i Kronobergshäktet. De rapporterade om ”inhumana förhållanden” med smutsigt vatten, oätbar mat och avföring som kastas överallt. Sajten hänvisar till ”källor med direkt kännedom om Rockys situation”.

När artisten satt häktad sade flera artister att de tänkte bojkotta Sverige, däribland rapparna Tyler, The Creator och Tyga. Sveriges rättssystem har även anklagats för att vara rasistiskt.

Även USA:s president Donald Trump engagerade sig i fallet. Han kontaktade statsminister Stefan Löfven angående fallet och bad om att artisten skulle frisläppas.

Presidentens engagemang har avfärdats som röstfiske och imagebyggande. Hur som helst skickade regeringschefen sin gisslanexpert Robert C. O’Brien för att övervaka rättegången.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons