Annons

Misstänkt ebolafall i Malmö – personen isolerad

Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett misstänkt fall av ebola har upptäckts på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Om personen är smittad kommer den att transporteras till högisoleringsenheten i Linköping, säger Maria Josephson, infektionsklinikens verksamhetschef, till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

På högisoleringsenheten på Linköpings universitetssjukhus är man redo att ta emot ebolasmittade patienter.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Specialambulans vid Linköpings universitetssjukhus.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

Patienten inkom under måndagen med feber till infektionskliniken. Man fattade direkt misstankar om ebola.

– Anledningen till att misstanken dök upp är symtom i form av feber i kombination med var patienten befunnit sig. Patienten är nu isolerad, säger Maria Josephson, infektionsklinikens verksamhetschef.

– Vi följer väl inarbetade rutiner. Om personen är smittad blir det transport till högisoleringsenheten i Linköping, säger hon till SvD.

En ny högisoleringsenhet håller på att byggas vid Skånes universitetssjukhus, men den uppges stå klar först i början av nästa år. Den byggs just med tanke på allvarliga sjukdomar som ebola.

Maria Josephson säger att ebola är osannolikt men ”inte kan uteslutas förrän vi fått negativt provsvar”. Det kan komma senare under tisdagen, alternativt under onsdagen. Det finns ingen anledning till oro för någon utomstående, tillägger hon.

Till Aftonbladet säger Maria Josephson att det finns bekräftade fall av ebola i området där personen har vistats.

– Vi följer våra vanliga rutiner när man har misstankar om denna typ av smitta, använder den typ av skydd som man ska ha när man ska vårda den typen av patienter. Och så har vi intagningsstopp på avdelningen, säger hon till tidningen.

Annons
Annons

Biträdande smittskyddsläkaren Mattias Waldeck vid region Skåne säger till SvD att ”vi har tydliga riktlinjer inför eventuella ebolafall”. Man har också ett finmaskigt nät där alla som har feber och varit i riskområden fångas in.

– Om personen har över 37,5 i feber och varit i områden med bekräftade ebolafall sker isolering och blodprov skickas till Folkhälsomyndigheten med budbil. Själva testet går snabbt. Om patienten har ebola blir det specialambulans till Linköping.

Därefter startar smittspårningen - jakten på personer som den sjuke träffat. Man gör namnlistor och de som klassas som lågriskpersoner uppmanas ta tempen varje dag men kan röra sig fritt. Högriskpersoner som haft nära kontakt med den sjuke sätts i isolering under inkubationstiden 21 dagar.

- Går tempen över 37,5 grader måste de bege sig till en bestämd infektionsklinik, säger Mattias Waldeck.

Han betonar dock att man inte är smittsam om man inte har symptom som feber, kräkningar, diarréer och blödningar. Det är infekterade kroppsvätskor som smittar, inte om man sitter bredvid någon med ebola på bussen. Men vad händer om en smittad exempelvis insjuknar i tunnelbanan och kräks över golvet ?

– Några sådana extrema fall har vi inte haft. Man kan måla upp hemska scenarier med det gäller också att ha en balanserad bild. Och vi har god beredskap.

– Samtidigt ska man ta ebola på största allvar, även om risken för global spridning är väldigt låg. Risken att dö i ebola är hög. Det gäller att få vård tidigt. Det är stor skillnad i överlevnad om man kommer med symptom efter en dag eller efter en vecka.

Annons
Annons

På högisoleringsenheten på Linköpings universitetssjukhus är man redo att ta emot ebolasmittade patienter.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Specialambulans vid Linköpings universitetssjukhus.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

Häromdagen kom även oroväckande uppgifter om troliga fall i Tanzania.

Sedan ett drygt år pågår ett större ebolautbrott i norra Kivuprovinsen i Kongo-Kinshasa, det värsta som någonsin drabbat landet – och världens näst största utbrott. Hittills har över 3 000 människor insjuknat och drygt 2 000 dött i landet. Ett 50-tal nya fall rapporteras varje vecka från olika hotspots.

Värst, och mest riskfyllt, är läget nu i norra Kivuprovinsen – nära gränserna till Rwanda och Uganda – samt i området kring den kaotiska miljonstaden Goma, där tre människor dött och 50 000 korsar gränsen varje dag.

Häromdagen kom även oroväckande uppgifter om troliga fall i Tanzania – som anklagas för att dölja att ebola nått landet av rädsla att turismen ska drabbas. Världshälsoorganisationen (WHO) har i svidande ordalag kritiserat Tanzania för att vägra ge information om de misstänkta ebolafallen.

Mycket tyder på att ebolaviruset nu florerar i stora delar av centrala Afrika. Rwanda har hittills inga fall men är helt omringat av ebola.

1/2

På högisoleringsenheten på Linköpings universitetssjukhus är man redo att ta emot ebolasmittade patienter.

Foto: Tomas Oneborg
2/2

Specialambulans vid Linköpings universitetssjukhus.

Foto: Tomas Oneborg

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, har tidigare uppgivit för SvD att Sverige har byggt en beredskap för denna typ av sjukdomar sedan 1990-talet. På cirka 30 infektionskliniker i landet finns kunskap om sjukdomen och planer för hur misstänkta fall ska hanteras.

Vid några större sjukhus, speciellt universitetssjukhuset i Linköping, finns också särskilda lokaler med en högisoleringsenhet och tränad personal. Där kan enstaka ebolapatienter vårdas under en längre tid. Man har i Linköping tillgång till en speciellt anpassad ambulans, enligt Folkhälsomyndigheten.

Även tidigare har det funnits misstänkta fall av ebola i Sverige, men inga fall har konstaterats.

Efter reklamen visas:
Det här är ebola – den dödliga blödarfebern
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons