Annons

Fel man greps i spektakulär mördarjakt

Fransk polis har jagat Xavier Dupont de Ligonnès i flera år. Arkivbild.
Fransk polis har jagat Xavier Dupont de Ligonnès i flera år. Arkivbild. Foto: Christophe Ena/AP/TT

Skotsk polis trodde att man lyckats gripa en av Frankrikes mest jagade män som misstänks ha mördat sin familj.

DNA-prover visade att man satt fel person i cellen, och mannen är släppt.

Under strecket
TT
Publicerad

Gripandet gjordes på fredagen på Glasgows flygplats. Polis trodde att man fångat Xavier Dupont de Ligonnès, som varit efterlyst i Frankrike sedan hans fru och fyra barn hittades nedgrävda i familjens trädgård i Nantes i västra Frankrike 2011. Fingeravtryck stämde överens, enligt poliskällor, åtminstone ganska bra.

På söndagen kom de första uppgifterna om att DNA-provet inte stämde överens med den efterlyste, vilket senare bekräftades. Mannen släpptes genast, "den man som var gripen är inte misstänkt för något brott i Frankrike" meddelade polisen.

Därmed fortsätter jakten på den misstänkte mördaren Xavier Dupont de Ligonnès. Han tros ha tillbringat stora delar av sitt liv på flykt i Storbritannien. Fallet är ett av de mest uppmärksammade i Frankrike på flera årtionden. Dupont de Ligonnès misstänks ha skjutit sina familjemedlemmar i huvudet två gånger innan han begravde dem under cement.

Många har under åren undrat hur den misstänkte familjemördaren lyckats försvinna och det har tidigare spekulerats i om han tagit sitt liv. Den franska tidningen Libération skriver att Dupont de Ligonnès kan ha genomgått plastikkirurgi för att ändra sitt utseende och hänvisar till källor inom polisen.

Polisen har under åren fått in många tips från allmänheten, men aldrig lyckats gripa Dupont de Ligonnès. 2015 skickades ett brev och foton på hans två söner till en journalist på nyhetsbyrån AFP. Brevet var undertecknat med hans namn och med meddelandet "Jag är fortfarande vid liv". Huruvida det verkligen var Xavier Dupont de Ligonnès som skickat brevet gick aldrig att bevisa.

I januari i fjol slog polisen i Frankrike till mot ett kloster i Roquebrune-sur-Argens i jakten på Dupont de Ligonnès efter att vittnen uppgett att de sett honom. Men polisen gick bet och fick lämna tomhänta. Ledningen för klostret dementerade att den misstänkte mannen befunnit sig på platsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons