Annons

Kvarter spärrades av efter fynd av sprängmedel

Ett område i Helsingborg spärrades av under juldagsmorgonen efter att en misstänkt sprängladdning hittats på platsen. Arkivbild.
Ett område i Helsingborg spärrades av under juldagsmorgonen efter att en misstänkt sprängladdning hittats på platsen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Bombtekniker undersökte under juldagsmorgonen ett misstänkt farligt föremål utanför en fastighet i centrala Helsingborg. Det visade sig vara en trolig sprängladdning.

Under strecket
Lisa Mattsson / TT
Uppdaterad
Publicerad

Det första beskedet var att det rörde sig om en låda som polisen inte kunde avfärda som ofarlig. Senare bekräftade polisen att lådan troligtvis innehöll sprängmedel.

– Vi tror att det var en riktig sprängladdning, som av okänd anledning inte exploderat. Vad exakt den har bestått av och hur den tillverkats återstår att reda ut, säger polisens presstalesperson Calle Persson till TT.

Platsen är en gågata med butiker och restauranger i bottenplan, men även med bostäder. Ett större område spärrades av under morgonen och ett 15-tal personer evakuerades. Vid lunchtid fick de besked om att de kunde återvända.

Det omhändertagna föremålet kommer nu att analyseras av Nationellt forensiskt centrum, enligt polisen.

– Det tar några dagar innan vi får exakt svar.

Brottsrubriceringarna är försök till allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot mot grupp.

– Det finns ingen enskild målsägare, utan det är personer som bor eller har affärsverksamheter på platsen, säger Calle Persson.

Ingen person är ännu gripen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons