Annons

"Allting pekar på ett utvidgat självmord"

Mannen motsatte sig häktningen och har nu släppts.
Mannen motsatte sig häktningen och har nu släppts. Foto: Thomas Johansson

Den 51-årige man som misstänkts för att ha mördat sin fru och sina tre små barn i Gårdsten i Göteborg har släppts på fri fot.

– Allting pekar på att det är ett så kallat utvidgat självmord, säger åklagaren Helena Treiberg Claeson.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren fick beskedet från rättsläkaren på onsdagen efter obduktion av kvinnan och ett av barnen. Det stod klart att kvinnans skador, som man trodde att hon avlidit av, inte var dödsorsaken utan att hon dog till följd av branden.

– Allting pekar på att det är ett så kallat utvidgat självmord. Det är med anledning av att rättsläkaren säger att skadorna är självtillfogade, för initialt så hittar man en kvinna och hennes barn i en lägenhet och inget mordvapen nära henne, säger åklagaren.

Mannen dök själv upp på platsen utanför lägenheten där frun och barnen hittades döda den 20 juli. Han häktades i lördags men överklagade häktningen till Svea hovrätt. Han släpptes klockan 18.20 på torsdagen efter beslut från åklagaren.

Varför han pekades ut som huvudmisstänkt är inte konstigt, enligt Treiberg Claeson.

– Det är inte så konstigt att en närstående blir misstänkt, han är den sista som sett dem i livet och dörren var låst, säger hon.

Misstankarna mot mannen kvarstår i en rent formell mening, och han väntas avskrivas helt när åklagaren får in den slutgiltiga obduktionsrapporten.

Endast ett av barnen har obducerats och det går just nu inte att avgöra om barnet dött av branden eller andra skador. Men alla barn hade liknande skador, säger Helena Treiberg Claeson, men vill inte gå in på dem i detalj.

– Det är viktigt att notera att socialtjänsten erbjudit mannen och familjen krisstöd, men jag vet inte om man tagit emot det, säger åklagaren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons