Annons

Misstänkt korruption – Ericsson granskas i USA

Amerikanska justitiedepartementet och finansmyndigheten SEC granskar Ericsson för misstänkt korruption, erfar SvD Näringsliv. Källor uppger att SEC bland annat ställer frågor om Ericssons verksamhet i Kina där SvD Näringsliv nu kan avslöja nya graverande detaljer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ericssons vd och koncernchef Hans Vestberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ericssons vd och koncernchef Hans Vestberg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Ericssons vd och koncernchef Hans Vestberg.
Ericssons vd och koncernchef Hans Vestberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

De amerikanska myndigheternas intresse för Ericsson kan bli en mardröm för aktieägarna, däribland huvudägarna Wallenbergssfärens maktbolag Investor och Industrivärden.

Det riskerar också att svärta ned ryktet för några av Sveriges främsta näringslivstoppar. I Ericssons styrelse sitter bland annat tidigare Volvochefen Leif Johansson, Investors ordförande Jacob Wallenberg, Investors förre vd Börje Ekholm och Industrivärdens nya vd Helena Stjernholm.

Dessutom hotar en ekonomisk smäll. Ericsson är nämligen noterat på den amerikanska börsen Nasdaq och lyder under den tuffa amerikanska lagstiftningen om korruption. Bolaget riskerar därmed att tvingas betala miljardbelopp i skadestånd och böter.

Enligt vad SvD Näringsliv erfar har både den amerikanska motsvarigheten till svenska finansinspektionen, Securities Exchange Commission (SEC), och det amerikanska justitiedepartementet Department of Justice (DOJ) inlett en granskning av Ericsson.
Enligt flera av varandra oberoende källor är det SEC som är drivande i utredningen. SEC ska redan ha ställt frågor till Ericsson. Bara en handfull personer i Ericssons högsta ledning ska känna till SEC:s frågebatteri till bolaget.

Annons
Annons

Granskningen bedrivs under hög sekretess från SEC:s sida, men ett område som myndigheten uppges undersöka är Ericssons verksamhet i Kina, både förhållanden under senare år och händelser som ligger längre tillbaka i tiden.

Som SvD Näringsliv kunde avslöja i fredags sparkade Ericsson nyligen sin Asienchef Mats H Olsson under dramatiska former.
Hans ledarskap har varit kantat av intern kritik rörande både olämpligt uppträdande och misstänkt korruption under den tid han haft olika höga chefsposter i Asien. Huruvida SEC:s utredning inkluderar Mats H Olssons agerande i Kina är oklart. Klart är dock att en hög chef inom Ericsson redan 2006 slog larm till dåvarande vd Carl-Henric Svanberg om att Mats H Olsson hade affärsintressen i en underleverantör till Ericsson, ett direkt brott mot bolagets regler.

SvD Näringsliv kan nu avslöja fler detaljer. Underleverantörsbolaget hade i praktiken fått monopol på att leverera till Ericsson i Kina.
För att bolaget skulle klara leveranserna kallades resurser in från andra delar av Ericsson. Att Ericsson-anställda togs in för att hjälpa en leverantör som den högst ansvarige Ericsson-chefen själv hade intressen i ska ha gjort den visselblåsande chefen upprörd.
Ericssons dåvarande vd Carl-Henric Svanberg blev informerad om den misstänkta korruptionen via ett brev och en internutredning tillsattes.
Visselblåsarens anställningskontrakt sades upp av Mats H Olsson i slutet av 2005.

SvD Näringsliv kan nu avslöja att visselblåsaren i november 2005 var i direktkontakt med Ericssons nuvarande koncernchef Hans Vestberg. Vestberg ska ha ställts inför valet att antingen be Mats H Olsson lämna Ericsson eller låta den visselblåsande chefen sluta.

Annons
Annons

Dokument som SvD Näringsliv tagit del av visar att Ericssons högsta ledning, med Carl Henric Svanberg och Hans Vestberg, löste situationen genom att förtidspensionera visselblåsaren och låta Mats H Olsson fortsätta. Hans Vestberg var då vice vd och chef för affärsområdet Global Services.

Mats H Olsson kunde därmed fortsätta som en av Ericssons högsta chefer i Asien i ytterligare tio år.

SEC har tidigare visat att man inte drar sig för att utreda och kräva stora skadestånd för händelser med misstänkt korruption som ligger både fem eller tio år tillbaka i tiden. SvD har också uppgifter om att SEC visat intresse för Ericssonaffärer som rör försvarsbolaget Ericsson Microwave System som såldes 2006.

Sveriges Radio har tidigare avslöjat att Ericsson använt sig av både agenter och mutor för att sälja sina radarsystem. Bland annat hade höga makthavare i flera länder såsom Oman, Algeriet, Syrien och Grekland tagit emot pengar enligt Ekot. Den lagstiftning som amerikanska myndigheter tillämpar vid misstankar om korruption och penningtvätt är framförallt den så kallade Foreign Corrupt Practices Act.

Ett färskt exempel på vad SEC:s granskningar kan leda till är ryska Vimpelcom, som liksom Ericsson är noterat i USA. I februari i år tvingades Vimpelcom betala sammanlagt 795 miljoner dollar, motsvarande 6,5 miljarder kronor, i en uppgörelse med myndigheter i flera länder efter att SEC utrett bolagets köp av mobiltelefonlicenser i Uzbekistan. SEC kunde visa att Vimpelcom betalat 114 miljoner dollar i mutor till den uzbekiska regimen.

Vimpelcoms uppgörelse är en av de största som SEC träffat och är en av elva som myndigheten gjort bara i år.

De fyra senaste fallen har gällt misstänkt korruption i Kina, både av amerikanska och utländska bolag.

Läkemedelsbolaget Novartis har fått betala en kvarts miljard för brott mot korruptionslagstiftningen och i mars i år tvingades Ericssons konkurrent amerikanska Qualcomm att göra upp med SEC efter en utredning av bolagets verksamhet i Kina.

SvD Näringsliv har sökt SEC och DOJ för en kommentar om granskningen av Ericsson, men de amerikanska myndigheterna har avböjt att kommentera. SvD har utan framgång sökt Ericsson för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons