Annons

Misstänkte terroristen – högerextrem och miljonär

Philip Manshaus tillsammans med sin advokat Unni Fries.
Philip Manshaus tillsammans med sin advokat Unni Fries. Foto: Cornelius Poppe/AP

Philip Manshaus, 21, misstänks för mord och terroristbrott. Bland annat försökte han utföra en attack mot en moské i norska Bærum. Det här vet vi om den misstänkte terroristen.

Under strecket
Publicerad

Blommor utanför moskén på måndagsmorgonen.

Foto: Orn E. Borgen/APBild 1 av 1

Det var på lördagseftermiddagen som 21-åringen klev in på Al-Noor Islamic Centre i Bærum, en förortskommun väster om Oslo, och öppnade eld. Enligt vittnen var han iklädd uniform och bar på flera vapen, skriver Aftenposten.

Två äldre moskébesökare övermannade 21-åringen och lyckades hålla fast honom till dess att polisen kom. Endast tre personer befann sig i moskén, enligt tidningen. Ingen skadades allvarligt.

Manshaus misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster. Hon hittades död vid en husrannsakan efter det misslyckade dådet. Det är fortfarande oklart hur eller varför systern ska ha mördats.

Två timmar före moskéattacken postade en person med samma namn som gärningsmannen meddelanden på ett nätforum där han hyllade terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, där över 50 personer dödades.

Extremistforumet liknar det som Christchurch-terroristen använde för att sprida sina budskap före dådet. Det användes också av attentatsmannen i amerikanska El Paso där ett 20-tal personer dödades. Sedan dess har det stängts ner.

Philip Manshaus lyckades publicera meddelanden och bilder innan attacken i Bærum. Han ska också ha försökt sända attentatet live på sociala medier, men misslyckats även med det. På huvudet hade han en hjälm med en kamera monterad ovanpå.

Annons
Annons

Blommor utanför moskén på måndagsmorgonen.

Foto: Orn E. Borgen/APBild 1 av 1

”Det har varit kul. Valhall väntar”, ska han ha skrivit.

Blommor utanför moskén på måndagsmorgonen.
Blommor utanför moskén på måndagsmorgonen. Foto: Orn E. Borgen/AP

Den norska säkerhetspolisen fick redan för ett år sedan tips om 21-åringen, men ska då ha bedömts sakna konkreta attentatsplaner. Polisen vill inte kommentera var tipset kom ifrån eller om mannen skulle vara del av ett större nätverk av något slag.

– Tipset var vagt och tydde inte på förestående terrorplaner, säger PST-chefen Hans Sverre Sjøvold på en pressträff.

Philip Manshaus är ostraffad men har tidigare bland annat hyllat den norske nazisten Vidkun Quisling och uttryckt högerextrema åsikter, enligt flera medier.

Han växte upp i Bærum utanför Oslo och enligt uppgifter till norska medier äger han fastigheter värda flera miljoner kronor. 2018 ska han ha haft en förmögenhet på tre miljoner norska kronor.

21-åringen har tidigare varit ungdomsledare, enligt norska Dagbladet.

En kvinna som gick på samma folkhögskola som Philip Manshaus säger till norska tidningen VG att det fanns varningstecken. Hon berättar att hon inte blev förvånad när hon hörde vem som var gripen.

– Jag kände att något sådant kunde ske. Jag har tidigare sagt till väninnorna ”Detta kommer inte sluta bra, någon kommer dö, antingen han eller någon annan”, säger hon.

Efter måndagseftermiddagens häktningsförhandling stod det klart att han häktas i fyra veckor, misstänkt för för mord och terroristbrott. Han fördes in i salen blåslagen i ansiktet och log in i fotografernas kameror.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons