Annons

Patricia Hedelius:Misstron mot Trump börjar slå rot på Wall street

Julstorm utbröt på börserna efter amerikanska finansminister Steven Mnuchins försök att lugna marknaden slog tillbaka. Inte heller president Donald Trump lyckades tygla aktiemarknaden när han återigen skyller problemen på någon annan. Trumps oförutsägbarhet börjar oroa Wall Street och det är upplagt för en fortsatt svår tid även för svenska börsen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump och hustrun Melania.

Foto: Jacquelyn Martin /APBild 1 av 6

Steven Mnuchin

Foto: Victor R. Caivano /APBild 2 av 6
Foto: Seth Wenig /APBild 3 av 6
Foto: Richard Drew / TTBild 4 av 6
Foto: Jacquelyn Martin /APBild 5 av 6
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 6 av 6

Donald Trump och hustrun Melania.

Foto: Jacquelyn Martin /APBild 1 av 2

Steven Mnuchin

Foto: Victor R. Caivano /APBild 2 av 2
Donald Trump och hustrun Melania.
Donald Trump och hustrun Melania. Foto: Jacquelyn Martin /AP

Varför rasar börsen?

Den stökiga hösten på börsen har följts av en riktigt dålig utveckling i december i USA vilket påverkar den svenska börsen. Osäkerheten är stor om vart ekonomin är på väg och enskilda händelser får stor betydelse för hur investerarna agerar.

Vad hände på julafton?

Steven Mnuchin
Steven Mnuchin Foto: Victor R. Caivano /AP

I fredags avslutade de amerikanska börserna en av sina värsta veckor. Även på måndagen, julafton, fortsatte börserna i USA ner. Fallet ökade sedan finansminister Steven Mnuchin twittrade att han pratat med vd:arna för de sex storbankerna bland annat med Bank of America, Citi och Goldman Sachs. Ytterligare osäkerhet drabbade börsen när president Donald Trump återigen gav sig på den amerikanska centralbanken, FED, när han twittrade att ”Det enda problemet vår ekonomi har är Fed. De har ingen känsla för marknaden”.

Annons
Annons
Foto: Seth Wenig /APBild 1 av 2
Foto: Richard Drew / TTBild 2 av 2

Varför beter sig börsen så här?

Foto: Seth Wenig /AP

I botten handlar den här nedgången dock om traditionell ekonomisk avmattning som väntas drabba USA slutet 2019 eller början 2020. FED höjer sin styrränta nu för att bromsa in den amerikanska ekonomin. Samtidigt så kapar man det stora stimulanspaket man haft ute i form av extra pengar till kapitalmarknaderna. Det leder till mindre och dyrare pengar i systemet. Vilket i sin tur påverkar investeringsviljan. Samtidigt så finns Trump initierade osäkerhetsfaktorer som handelskriget med Kina som tynger allt mer.

Hur länge kommer börsfallen hålla på?

Foto: Richard Drew / TT

När marknaden öppnade i New York på Annandagen var det rekyl uppåt igen. Cirka 2 procent hade hämtats tillbaka vid 19-tiden svensk tid. Även i Japan slutade det uppåt, som en rekyl efter den svarta Julaftonen.

Men när börsen har fallit så mycket som den gjort, nära 20 procent från toppen i New York, så kallas det att björnmarknad. Historiskt så har det följts av nya nedgångar och oro som varat upp mot nästan två år.

Annons
Annons
Foto: Jacquelyn Martin /APBild 1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 2 av 2

Osäkerheten över den amerikanska ekonomin är därmed här för att stanna och det kommer fortsätta vara surt på börserna, om än med uppgångar då och då. Resten av världens tillgångsmarknader kommer att fortsätta påverkas även börserna i Sverige. När Stockholmsbörsen öppnar på onsdagen väntas ett fall.

Hur påverkas Trump av det här?

Foto: Jacquelyn Martin /AP

Trump har tidigare varit börsens bästa vän men nu ser oron över hans oberäknelighet börja slå rot även på Wall Street. Och det finns flera frågor som bidrar till investerarnas ökade misstänksamhet. Donald Trumps ständiga hackande på FED, handelskrig med Kina går inte till en lösning och nygammal risk för att den amerikanska statsapparaten står utan pengar och delvis kommer stänga ner är frågetecken som till sist ser ut att börja slå tillbaka mot presidenten själv.

Vad kan man göra för att skydda sig?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tajmingen är alltid det svåra när det gäller att spara i aktier och fonder. I snitt avkastar börsen 10 procent per år, men det är sällan så jämn fördelat och vissa år som 2018 ser svenska börsen ut att stänga ordentligt på minus, den 21 december var Stockholmsbörsen ned i närmare 8 procent.

Det är därför det är viktigt med ett långsiktigt perspektiv, att spara regelbundet och att ha en buffert på sparkontot så att man slipper använda sina pengar som är investerade i fonder och aktier när priserna fallit mycket som nu. Aktier som klarar sig bättre i sådan här ”björnmarknader” är konjunkturokänsliga bolag där kan nämnas läkemedel, bolag med måste-varor som Swedish Match eller till exempel försvarsbolaget Saab.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons