Annons

”Måste jag bjuda runt ur tablettasken?”

Det känns ohygieniskt att låta andra fingra i tablettasken, tycker en läsare som efterlyser råd. SvD:s Sofia Larsson skriver om modern vett och etikett.

Under strecket
Publicerad

Det är inte okej att blåsa bubblor eller smacka med tuggummit på bio, påminner SvD:s Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Det är inte okej att blåsa bubblor eller smacka med tuggummit på bio, påminner SvD:s Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Det är inte okej att blåsa bubblor eller smacka med tuggummit på bio, påminner SvD:s Sofia Larsson.  Illustration: Thomas Molén
Det är inte okej att blåsa bubblor eller smacka med tuggummit på bio, påminner SvD:s Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén

Fråga: Jag har ofta en tablettask i väskan när jag är ute på någon aktivitet. Speciellt bra att ta till på till exempel konsert, bio, föreläsning etcetera, för att inte störa med en hostning (som är relativt vanligt i publiken). Blir lätt torrt i halsen i olika lokaler.

Mitt dilemma: har ofta en eller flera vänner med och jag vill inte bjuda en tablett. Det känns ohygieniskt att låta andra fingra runt i asken samt att det även är störande för andra. Jag har absolut inte bacillskräck, jag vill bara inte ”bjuda runt”.

Vill inte verka snål men det är ju svårt att själv smyga in en tablett i min mun. /Ann-Britt

Det man absolut inte ska fråga om, särskilt inte kollegor eller ytligt bekanta, är om man får smaka på saker som glass, klubbor och läsk.

Annons
Annons

Sofia Larsson: Jag tänker att du kanske har gjort ett större problem av det här än vad det egentligen behöver vara. Det kan finnas nog så goda anledningar att inte bjuda, alltifrån att det bara finns en tablett kvar (ja, det är okej att spara den sista till sig själv) till att pastillerna är av mer medicinsk art, till exempel mot just muntorrhet.

Det är ju dessutom ofta mörkt i bio- och teatersalonger, så det finns stor chans att ”komma undan”. Om du är en generös person på andra sätt tror jag inte att någon reagerar om du diskret stoppar in en tablett i munnen. Men om du är den som aldrig bjuder – men gärna blir bjuden – så finns det kanske anledning se över det beteendet.

Under förutsättning att ovanstående inte gäller så finns det flera sätt att undvika ditt dilemma. Du kan själv plocka upp tabletterna och dela ut till den som vill ha. Eller ännu mer hygieniskt – köpa någon form av tabletter som är portionsförpackade.

Det är alltid trevligt att erbjuda andra att smaka, även en kupégranne på ett tåg till exempel. Men jag tycker inte att du ska känna något tvång, bjuda ska man göra av fri vilja, när det passar.

Inte heller är det optimalt att fråga ”åh, får jag smaka?”, när någon tar upp sin godsak, annat än om personen är en nära vän och ni har den jargongen. Det kan som sagt finnas olika anledningar att inte vilja bjuda, och ingen ska behöva sättas i en obekväm situation.

Undvik godis som prasslar och knastrar om du är på någon form av föreställning.

Det man absolut inte ska fråga om, särskilt inte kollegor eller ytligt bekanta, är om man får smaka på saker som glass, klubbor och läsk. Personen kanske är äckelmagad, men vågar inte säga nej av rädsla för att verka sniken. I influensatider finns det dessutom en hälsoaspekt.

Vad det gäller snacksande i offentliga lokaler i övrigt, så tror jag att de flesta redan känner till vad som gäller. Men folk verkar behöva påminnas ibland och jag vill ta tillfället i akt att påpeka följande:

  • Det är inte okej att blåsa bubblor eller smacka med tuggummit och helt förbjudet att slänga det på golvet.
  • Håll det någorlunda luktfritt.
  • Undvik godis som prasslar och knastrar om du är på någon form av föreställning. Om du gjort en miss så passa på när det är högljutt: under ett trumsolo eller en slagsmålsscen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons