Annons

Mitt i flyktingkrisen – Attendo höjer priset

Trots proppfulla boenden där flera barn tvingas sova i ett och samma rum behåller Attendo dygnspriserna per barn. Därmed ökar det riskkapitalägda bolaget lönsamheten mitt i flyktingkrisen. I enstaka fall höjer Attendo till och med priserna.

Under strecket
Publicerad

Attendos vd Henrik Borelius.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

Attendos vd Henrik Borelius.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1
Attendos vd Henrik Borelius.
Attendos vd Henrik Borelius. Foto: Fredrik Persson/TT

I den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget flyr många barn och ungdomar ensamma till Sverige. Nu överbelägger Attendo flera av sina boenden för ensamkommande barn, det vill säga att det riskkapitalägda vårdbolaget tar in så många barn som möjligt på samma yta.

Men Attendo behåller samma pris per barn trots att flera barn nu delar rum. Därmed ökar lönsamheten. På ett överbelagt boende i Solna tar Attendo till exempel i snitt 1 940 kronor per dygn och barn.

– Vem som helst vet att det är för dyrt. Man oroar sig över skattebetalarna, säger en anställd inom Attendos flyktingmottagande, som vill vara anonym.

Ett ensamkommande asylsökande flyktingbarn sover sina första nätter i Sverige på ett så kallat transitboende, i väntan på att anvisas till en kommun. Attendo har tre stora transitboenden i Sverige; ett i Solna, strax norr om Stockholm, och två i Skåne, i Malmöområdet.

Annons
Annons

När Inspektionen för vård och omsorg (IVO) besökte Attendos transitboende Björkudden i Solna i april 2014 konstaterades att alla ungdomar hade ett eget rum – helt enligt riktlinjerna.

Men i dag, oktober 2015, är situationen en annan. Nu delar upp till fyra barn rum på transitboendet i Solna. När boendet är fullbelagt, totalt 44 platser, skickar bolaget en nota till skattebetalarna på 2,6 miljoner kronor per månad.

Vi uttalar oss inte om vinstmarginalen på specifika områden.

Charlotte Näsström Morén är presschef på Attendo. Hon talar om att kostnaderna ökar med fler barn då det behövs något mer personal. Men att intäkterna skjuter i höjden betydligt mer med fler barn på samma yta är hon inte lika intresserad av att kommentera.

– Vi uttalar oss inte om vinstmarginalen på specifika områden. Vi sänker inte priserna men vi höjer inte heller när det behövs för att ha en lönsam verksamhet, säger hon.

På Attendo Björkudden har man utökat med 14 platser, men har inte gjort lika mycket på personalsidan.

– Jag har utökat med en heltidstjänst, plus vikarier. I dagsläget vet ingen hur länge det här pågår, man kan bara spekulera, säger Victor Portillo, föreståndare på Attendo Björkudden.

På Attendos boenden i Skåne var det länge sedan barnen och ungdomarna fick eget rum, ofta sover de tre tillsammans.

Birgitta Hagström, avdelningschef på IVO sydöst, anser att kvaliteten blir sämre när barnen inte får egna rum.

– Det är klart att hur många man bor i rum är en kvalitetsfråga. Det är jättebra att få ett eget rum. Men i det här läget, när det dumpas barn på gatorna i storstäder och de riskerar att sova under broarna, måste alla förhålla sig till den situationen.

Annons
Annons

Det är den säljande aktören som sätter ett pris.

Då kanske också priset per barn och dygn bör sänkas?

– Ja, det kan man tycka. Men där vill jag inte ha en synpunkt. Det är en marknadsfråga. Det är den säljande aktören som sätter ett pris.

Utöver det överbelagda boendet i Solna har kommunen, enligt Björn Löfholm, verksamhetscontroller på Solna socialförvaltning, säkrat fyra extra platser i Attendos regi i "en lägenhet i Söderort". De platserna är ännu dyrare än på Björkudden: 2 100 kronor per barn och dygn.

Charlotte Näsström Morén motiverar det höjda priset jämfört med Björkudden med att en lägenhet medför högre kostnader. Attendo fakturerar staten över en kvarts miljon varje månad för en lägenhet med fyra barn med dygnet-runt-bevakning.

– Solna kommun behövde fler platser. Vi kunde inte ta in fler på Björkudden, men vi kan ordna ett boende vid sidan av. Men det blev ett helt nytt boende där vi behövde betala hyra och ha personal som inte kunde samordnas i samma fastighet som Björkudden, säger hon.

Men efter den akuta lösningen med extra lägenhet vill kommunen nu ha mer permanenta lösningar.

– Det är inte acceptabelt med så många barn på samma ställe. De måste få en bättre miljö, säger Björn Löfholm, på Solna kommun.

För en vecka sedan öppnades ett nytt transitboende och på måndag öppnas ytterligare ett, som ska avlasta trycket.

SvD har sökt Attendos vd Henrik Borelius utan resultat.

SvD Näringsliv granskar den lönsamma asylmarknaden:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons