Annons

Mitt liv som vegetarian: ”Föredrar blodig biff”

SvD:s Mikael Törnwall provar på livet som vegetarian | Okej, jag föredrar en blodig biff framför blomkål. Förutom en period när jag var ung och pluggade filosofi har jag varit storkonsument av kött.

Så det var med viss fasa jag antog utmaningen att avstå från kött en månad för klimatets skull.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 4

Efter reklamen visas:
Laga vegetariskt som även passar köttälskaren

Argumentet bet inte på mig

Många blir vegetarianer för att de inte tycker om smaken av kött eller för att de mår bättre. Det biter inte på mig. Hälsotestet som jag gjorde innan månaden visade att jag redan hade riktigt bra värden.

Men jag kan förstå de etiska argumenten, speciellt när man ser hur djur behandlas i modern matproduktion. Och miljöargumenten är svåra att blunda för. Lite beroende på vem man frågar så står köttproduktion för mellan 10 och 15 procent av alla växthusgaser.

Annons
Annons

”Jag ska erkänna att jag knappt hunnit börja mitt nya liv som vegetarian innan jag fick återfall”, säger SvD:s Mikael Törnwall om sitt försök att ändra kost från blodig biff till grönsaker.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

2 / 4

Vad gick snett?

”Jag ska erkänna att jag knappt hunnit börja mitt nya liv som vegetarian innan jag fick återfall”, säger SvD:s  Mikael Törnwall om sitt försök att ändra kost från blodig biff till grönsaker.
”Jag ska erkänna att jag knappt hunnit börja mitt nya liv som vegetarian innan jag fick återfall”, säger SvD:s Mikael Törnwall om sitt försök att ändra kost från blodig biff till grönsaker. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vem är jag att gå emot både sonen och frun på hennes födelsedag?

Jag ska erkänna att jag knappt hunnit börja mitt nya liv som vegetarian innan jag fick återfall. Men jag har en bra ursäkt. Min matlagningsintresserade son hade lovat laga mat till min frus födelsedag, och hon ville ha lamm.

Vem är jag att gå emot både sonen och frun på hennes födelsedag?

Utöver det hade jag faktiskt bara ett återfall, och det var ett rent misstag. Den här gången skyller jag på min svåger. Vi åt lunch tillsammans och eftersom han hade valt restaurang så lät jag honom rekommendera en vegetarisk rätt. Det skulle visa sig att omeletten han föreslog visserligen var riktigt god – men vegetarisk var den inte.

Lärdom: läs menyn ordentligt när du äter ute. I den mest oskyldiga maträtt kan dölja sig både bacon och annat.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

3 / 4

Vad var jobbigt?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Att som köttälskare från en dag till en annan bli vegetarian är inte helt enkelt. Fler än en gång satt jag med mina kollegor på lunchrestauranger och åt ett synnerligen oengagerande "vegetariskt alternativ" när de tryckte i sig en hamburgare eller en stekt fisk.

Lärdom 1: En bit blomkål smakar faktisk inte som biff hur mycket chilibearnaise man än häller på den.

Hemma hade jag sannolikt ätit godare om jag ägnat lite mer tid åt att läsa och förbereda spännande recept.

En annan utmaning var att de färdiglagade vegetariska rätter som jag fyllde frysen med alla verkar vara skapade av Viktväktarna. Jag blev inte mätt!

Lärdom 2: Om du kommer helt oförberedd till mataffären men inte får köpa kött är risken rätt stor att du kommer hem med något väldigt trist. (Se vidare nedan, Vad gick bra?)

Annons
Annons
Foto: Kallestad, Gorm / TTBild 1 av 1

4 / 4

Vad gick bra?

Foto: Kallestad, Gorm / TT

Nu ska det sägas att min månad utan kött inte bara var lidande och uppoffringar. Långt därifrån, faktiskt. För mig var nyckeln att undvika alla försök att emulera kött, och i stället välja vegetarisk mat som är god på egna meriter.

Varför käka morotsbiff som bara smakar konstigt när rårivna morötter är både enklare och godare?

När vi lät kökschefen Julius Wallmo på Restaurangakademien ta fram några vegetariska recept skräddarsydda för köttälskare blev det plötsligt riktigt inspirerande.

Efter en månad kan jag konstatera att det går att leva utan kött, även om man är köttälskare. Sen ska jag erkänna att jag fortsatt att äta kött. Men jag väljer oftare vegetariska alternativ i dag än tidigare. Och jag väljer oftare kyckling eller fisk (som skapar mycket mindre CO2-utsläpp) framför rött kött numera.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-06-27 Klimatutmaningen
Laddar…
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons