Annons

Mobil i soptunna – IS skygga metoder avslöjas

Hur lyckas terroristerna nå Europas hjärta?
Samtidigt som polisen lägger pussel efter dådet i Bryssel ger utredningarna från attentaten i Paris viktig information om hur IS agerar. Utstuderade strategier för mobilsamtal, vapenleveranser och bombdetonationer bidrar till att terroristerna kan gå under radarn.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Polisbil som uppges transportera Salah Abdeselam, huvudmisstänkt för Parisdåden, lämnar häktet i Brygge.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/APBild 1 av 1

1 / 9

Polisbil som uppges transportera Salah Abdeselam, huvudmisstänkt för Parisdåden, lämnar häktet i Brygge.
Polisbil som uppges transportera Salah Abdeselam, huvudmisstänkt för Parisdåden, lämnar häktet i Brygge. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Terroristattackerna i Bryssel verkar följa ett tillvägagångssätt som europeiska IS-jihadister byggt upp efter hand de senaste två åren.

När SvD sammanställer vad som hittills är känt – bland annat utifrån en rapport av den franska antiterrorpolisen som New York Times har tagit del av – framträder bilden av en grupp som utnyttjar EU:s gränskontroller, använder gamla vapen och prövar ny teknik för att lyckas med sina dåd.

Annons
Annons

Belgisk polis efter en husrannsakan i Anderlecht, Bryssel.

Foto: Peter Dejong/APBild 1 av 1

2 / 9

MOBILERNA: Få digitala spår

Belgisk polis efter en husrannsakan i Anderlecht, Bryssel.
Belgisk polis efter en husrannsakan i Anderlecht, Bryssel. Foto: Peter Dejong/AP

IS-terroristerna lämnar få digitala spår efter sig, och har sällan eller aldrig telefoner under terroroperationerna. Inne i Bataclan använde förövarna till och med gisslans telefoner för att nå ut.

Flera av telefonerna som användes före Paris-attackerna var alldeles nyaktiverade och dumpades innan attackerna skedde, enligt den franska antiterrorpolisens 55 sidor långa rapport som är avsedd för det franska inrikesministeriet och delvis kastar nytt ljus över hur terroristerna har agerat.

Fransk polis lyckades hitta en av mobilerna i en soptunna utanför Bataclan. Bland telefonens bilder fanns en typ av planritning över Bataclan, och via GPS-data lyckades polisen spåra var den varit tidigare. Men varken den eller någon annan telefon har innehållit e-post eller annan typ av elektronisk kommunikation så som sms.

Rapporten understryker att det är vad man inte lyckats hitta som är mest underligt när det kommer till telefonkontakterna mellan terroristerna.

Telefoner har dessutom funnits i överflöd. När polisen lyckades storma Abaaouds belägrade lägenhet fann de dussintals telefoner fortfarande oöppnade, kvar i sina förpackningar.

Så hänger Paris och Bryssel ihop

Om du läser i mobilen eller på läsplatta: Dra fingret från höger till vänster över skärmen för att komma vidare till nästa steg.

**Om du läser på dator: **Tryck på pilen till höger i bilden för att komma vidare.

  • Under tidigare IS-attacker i Europa har telefonsamtal och okrypterade meddelanden innan eller under attacker hjälpt polisen lägga pussel och hitta andra medarbetare. I Paris har den typen av polisiärt spårarbete knappt gett något alls, avslöjar rapporten.

Ett ögonvittne från Bataclan såg, enligt New York Times, att en av männen använde en bärbar dator.

Skärmen visade ett linjärt virrvarr av nonsens – likt källkod – vilket kan tyda på någon form av kodad kontakt och mjukvarukryptering.

Det är än idag okänt vad detta var.

Annons
Annons
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 1 av 2

Överlevande efter bombdådet på Bryssels flygplats Zaventem.

Foto: Ketevan Kardava/APBild 2 av 2

3 / 9

BOMBERNA: Följer en särskild mall

Foto: Maya Alleruzzo/AP

Den typ av bomber som användes i Paris i november 2015, som idag har blivit signifikativt för IS, är hemtillverkade bomber som kan skapas var som helst i Europa. Det är inget nytt i sig, menar Björn Kumm – journalist och författare till ”Terrorismens historia” – när SvD ber honom att ge ett historiskt perspektiv på de senaste terrorattackerna från IS i Europa. Redan den första brevbomben var hemgjord.

– Den gjordes och skickades av Martin Ekenberg, född i Töreboda 1870, en frustrerad svensk uppfinnare som förnyade terrorismens metoder, säger han.

Överlevande efter bombdådet på Bryssels flygplats Zaventem.
Överlevande efter bombdådet på Bryssels flygplats Zaventem. Foto: Ketevan Kardava/AP

Sprängmedlet IS använder sig av kallas acetonperoxid, förkortat TATP från engelskans triacetone triperoxide, och det består bland annat av rätt blandning nagelborttagningsmedel och blekmedel. Men det kräver kemikunskaper och en lugn miljö. Det är också farligt att sätta ihop bomben, TATP är känsligt, och uppdraget kräver en utbildad bombexpert.

Enligt New York Times fann den franska polisen medlet vid samtliga sprängningar i Paris, samt även i lägenheten som man tror användes för förberedelserna. Enligt rapporten har hittills alla IS-bomber i Europa varit skapade på samma sätt, och antas därför följa en särskild mall.

Annons
Annons

De två självmordsbombarna på Bryssels flygplats misstänks ha dolt anordning för detonation under sina handskar på respektive vänsterhand.

Foto: APBild 1 av 1

4 / 9

De två självmordsbombarna på Bryssels flygplats misstänks ha dolt anordning för detonation under sina handskar på respektive vänsterhand.
De två självmordsbombarna på Bryssels flygplats misstänks ha dolt anordning för detonation under sina handskar på respektive vänsterhand. Foto: AP

DETONATIONEN: Stubintråd längs armen

Det första misslyckade försöket från IS med att spränga TATP i Europa tros ha avvärjts i februari 2014. Då greps den franske medborgaren Ibrahim Boudina, tränad i Syrien av IS, i Cannes. I samband med det hittades tre Red Bull-burkar preparerade med TATP. I hans dator fann man enligt New York Times sökningar på ”hur man skapar en detonator”.

– Det betyder att den personen inte hade varit i fronten tillräckligt länge. Den som deltar i kriget för IS är med om samma sak som att ligga i lumpen. Det innebär att du lär dig en massa grejer som du sedan kan ha nytta av, säger Björn Kumm.

Vid Parisattentatet i november 2015 var kunskapen om detonation etablerad. Analyser av resterna efter sprängdåden har gett polisen ledtrådar om hur detonatorn är byggd. Armen från Ibrahim Abdesalam, bror till Salah Abdesalam som greps dagarna för Brysselattentatet, har visat sig avslöja en del. Ibrahim sprängde sig på caféet Comptoir Voltaire i Paris och längs armen fanns något man tolkat som stubintråd fäst med en tejpbit. Förutom TATP-rester fann man även ett vanligt batteri på nio volt för detonation samt metallrester, inklusive skruvar, som fungerat som projektiler från bältet.

Annons
Annons

Abdelhamid Abaaoud.

Foto: APBild 1 av 1

5 / 9

NÄTVERKET: Utspritt över flera länder

Abdelhamid Abaaoud.
Abdelhamid Abaaoud. Foto: AP

Abdelhamid Abaaoud tros ha varit hjärnan bakom attackerna i Paris i november.

Enligt utredarna var han långt ifrån ensam.

Minst 18 personer i sex olika länder sitter enligt New York Times i förvar, misstänkta för att ha bistått med hjälp.

En förfalskare i Belgien tros ha skapat dokument åt de europeiska IS-terroristerna. Kunskapen om bombtillverkning och bombvästar kommer troligen från återvändande radikaliserade européer utbildade i IS-kontrollerade områden.

Fransk polis uppges ha fått information från en vän till Abdelhamid Abaaouds kusin. Kusinen ska ha hjälpt Abaaoud efter att han flydde fältet och enligt vännen skulle han ha påstått att 90 terrorister ”tagit sig tillbaka” med order om att ligga lågt runtom i Frankrike.

Annons
Annons
Foto: Hadi Mizban/APBild 1 av 1

6 / 9

VAPNEN: Mikrosmuggling från Balkan

Foto: Hadi Mizban/AP

Hur får terroristerna i Europa sina vapen? Frågan ställdes av Time Magazine i ett reportage efter Parisattackerna, och svaret var att de flesta illegala vapen enkelt kan transporteras fritt inom EU. De flesta av dem härstammar från kriget i Balkan, där en del länder idag är innanför EU.

Kriminella nätverk säljer dessa vapen, och enligt samma artikel rör det sig inte om fulla lastbilar – utan små leveranser. Sådan typ av mikrosmuggling är mycket svårare att avslöja.

– Att det dyker upp vapen på svarta marknaden efter ett krig är inget konstigt. Det är lätt att skaffa illegala vapen. Ett bra exempel är Nigeria, där soldater efter inbördeskriget på 60-talet grävde ned sina vapen. Kriget slutade utan krigsförbrytarrättegång. Sedan grävdes vapnen upp, nu av kriminella, och en våg av rån drabbade hela landet under lång tid, säger Björn Kumm.

De vapen som främst används av IS är Kalashnikov AK-47 samt varianter av vapnet, så som kinesiska Type 56. Vapen som snabbt kan göra stor skada på kort tid.

Annons
Annons
Foto: Maya Alleruzzo/APBild 1 av 1

7 / 9

RESORNA: Lyckas undgå gränskontrollerna

Foto: Maya Alleruzzo/AP

Till Bataclan anlände de beväpnade männen i en belgisk-registrerad bil. Aktörerna inom terrorverksamheten verkar ha kunnat resa fritt inom EU och ut och in i Europa trots att flera av dem var efterlysta i Frankrike.

En förklaring till detta, enligt New York Times, är att polisen i Belgien och Frankrike inte delar med sig av information. Det finns inte heller en standardiserad översättning för namn med arabiska eller kyrilliska bokstäver. Det innebär att personer registreras olika från land till land inom Europa.

– Ovilligheten till att dela med sig av information kan leda fram till ett centralt europeiskt inrikesdepartement, tror Björn Kumm.

– På så sätt tvingar man fram samarbete mellan länderna. Och det kanske är terroristernas seger, att det blir mer kontroll. För då liknar Europa mer totalitära stater med kontroll över människor och bara det är ett attentat mot demokratin.

Annons
Annons
Foto: Jerome Delay/APBild 1 av 1

8 / 9

STRATEGIN: Koordinerade attacker

Foto: Jerome Delay/AP

Tre tillvägagångssätt har utkristalliserats från IS attacker i Europa: masskjutningar, gisslantagande och bomber – i de flesta fall självmordssprängningar. Dådet i konsertlokalen Bataclan innehöll alla tre tillvägagångssätten på en gång. Dessutom visar de större samspelta operationerna på tajming och spridning. När polis rusar åt ena hållet, exempelvis till fotbollsstadion som var terroristernas startpunkt i Paris, blir polisstyrkorna uttunnade.

Vittnen från Bataclan, där gisslan var fast i två timmar, har berättat att den ene av de beväpnade männen informerade de andra på flytande franska: ”Jag har inte fått något besked ännu” – vilket kan tyda på att de väntade på bekräftelse på andra attacker. Det krävde fyra franska specialstyrkor för att övermanna de tre gärningsmännen inne i Bataclan, där gisslan hade placerats som mänskliga sköldar enligt rapporten.

– Den här typen av tillvägagångssätt är inget nytt i sig. Den stora nyheten kom egentligen 11 september 2001 med angreppet mot World Trade Center, då hela passagerarplan blev terroristernas vapen, säger Björn Kumm.

Annons
Annons
Foto: Peter Dejong/APBild 1 av 1

9 / 9

MÅLET: "Slå till mot allt och alla"

Foto: Peter Dejong/AP

”Sluta söka efter specifika mål. Slå till mot allt och alla.”
Rådet ges av IS-veteranen Boubaker al-Hakim i en webbtidning på franska riktad till IS-sympatisörer i mars 2015.

Detta konkreta exempel – som visar hur målen för attackerna har förändrats – tas upp i den franska antiterrorpolisens rapport. Till en början riktade de europeiska jihadisterna in sig mot symboliska värden. Gärna förknippade med Israel och judendom, exempelvis skjutningen inne i Judiska muséet i Bryssel i januari 2015.

Med attackerna i Paris och Bryssel verkar symbolik inte längre spela någon roll.

– Om du jämför bakgrunden till attentaten som sker i Europa med Röda armé-fraktionen på 70-talet så finns det likheter. Den terrorgruppen flyttade över kampen för den tredje världen till Europa. Det har de här jihadisterna också gjort. De är visserligen EU-medborgare och kanske också födda i Europa, med skillnaden att de har rötter Mellanöstern och Nordafrika, och förmodligen känner sig alienerade här. De letar efter en tro, men hittar den inte i moskén i Frankrike eller Belgien, säger Björn Kumm.

Han pekar på det övergripande syftet med den här typen av dåd.

– Innebörden av terrorism har alltid varit att sprida skräck. Det är ett psykologiskt vapen.

Rädslan är också tydlig efter varje attack. Två dagar efter Brysseldåden ber USA sina medborgare att vara vaksamma i hela Europa, eftersom ”terrorister inom en nära framtid fortsätter planera attacker i Europa, mot mål så som sportevenemang, turistområden, restauranger eller transportplatser”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons