Annons

Modemetropolen Milano i nya kläder

Ruffa stadsdelar rustas upp, krog- och kulturlivet blom­strar och på Leonardo da Vincis vingård växer druvorna igen. Följ med till Milano, metropolen som just nu känns mer levande än någonsin.

Under strecket
Publicerad

Svensk mat och inredning lockar milanoborna. Gemensamt för Brasserie Björks kreativa ledare Mattias Sjöblom och kökschefen Rebecca Varjomaa är att de är unga, vältatuerade och utbildade på Grythyttan.

Foto: Max RellaBild 1 av 7

Kanin med rabarber på Brasserie Björk.

Foto: Max RellaBild 2 av 7

Il bosco verticale, den vertikala skogen.

Foto: Max RellaBild 3 av 7

Barberarna på Bullfrog i stadsdelen Isola är specialister på trettiotals­klippningar

Foto: Max RellaBild 4 av 7

Det är snudd på magiskt att gå in och titta på Leonardo da Vincis vingård mitt i Milanos asfaltsdjungel.

Foto: Max RellaBild 5 av 7

Filmregissören Wes Anderson står för designen av Bar Luce inne på Fondazione Prada.

Foto: Max RellaBild 6 av 7

På Terrazza 12 njuter man av goda cocktails och utsikten över Milanos stadssiluett.

Foto: Max RellaBild 7 av 7

Svensk mat och inredning lockar milanoborna. Gemensamt för Brasserie Björks kreativa ledare Mattias Sjöblom och kökschefen Rebecca Varjomaa är att de är unga, vältatuerade och utbildade på Grythyttan.

Foto: Max RellaBild 1 av 2

Kanin med rabarber på Brasserie Björk.

Foto: Max RellaBild 2 av 2
Svensk mat och inredning lockar milanoborna. Gemensamt för Brasserie Björks kreativa ledare Mattias Sjöblom och kökschefen Rebecca Varjomaa är att de är unga, vältatuerade och utbildade på Grythyttan.
Svensk mat och inredning lockar milanoborna. Gemensamt för Brasserie Björks kreativa ledare Mattias Sjöblom och kökschefen Rebecca Varjomaa är att de är unga, vältatuerade och utbildade på Grythyttan. Foto: Max Rella

Syrliga svenska efterrätter förvånar

Kanin med rabarber på Brasserie Björk.
Kanin med rabarber på Brasserie Björk. Foto: Max Rella

Den välkända entreprenören Rosset är kvinnan bakom Björk Swedish Brasserie. Hon bestämde sig för att göra något konkret av sin passion för Sverige och startade tillsammans med Nicola Quadri, arkitekt och expert på svensk formgivning, ett svenskinspirerat hotell med tillhörande restaurang i Aosta i nordvästra Italien.

För tre år sedan utökade hon med brasseriet i Milano. Köksmästare är Rebecca Varjomaa från Nora och en gång i månaden kommer Mattias Sjöblom, kreativ ledare, för att utveckla och prova menyn.

Annons
Annons

Il bosco verticale, den vertikala skogen.

Foto: Max RellaBild 1 av 2

Barberarna på Bullfrog i stadsdelen Isola är specialister på trettiotals­klippningar

Foto: Max RellaBild 2 av 2

– Det enda vi har varit tvungna att ändra är mängden salt. Italienare saltar sin mat betydligt mindre än svenskar. Däremot fortsätter vi att göra våra syrliga efterrätter. Något som de sockerälskande italienarna förvånas över, säger Rebecca.

Nystart för ruffigt område

Il bosco verticale, den vertikala skogen.
Il bosco verticale, den vertikala skogen. Foto: Max Rella

Isola är Milanos nya favorit efter att hela staden rustades upp och rätades till i samband med världsutställningen Expo2015. På 1950- och 60-talen var stadsdelen tillflyktsort för småkriminella och mindre lyckligt lottade familjer. Men sedan ansiktslyftet har stadsdelen fått en nystart.

Här blandas traditionella italienska bottegor med superdesignade barer och ett lika varierat folkliv. De nybyggda skyskraporna som tornar upp sig strax intill tågstationen Garibaldi är kvarterens ständiga bakgrundskuliss. En av dem, Unicredit Tower, är Italiens högsta.

Inte långt därifrån ligger skrapan Il Bosco Verticale, den vertikala skogen, vars balkonger är fyllda med träd och buskar. Bakom grönskan döljer sig några av Milanos dyraste lägenheter.

Milanos skäggiga vallfärdar till Bullfrog

Barberarna på Bullfrog i stadsdelen Isola är specialister på trettiotals­klippningar
Barberarna på Bullfrog i stadsdelen Isola är specialister på trettiotals­klippningar Foto: Max Rella
Annons
Annons

Det är snudd på magiskt att gå in och titta på Leonardo da Vincis vingård mitt i Milanos asfaltsdjungel.

Foto: Max RellaBild 1 av 2

Filmregissören Wes Anderson står för designen av Bar Luce inne på Fondazione Prada.

Foto: Max RellaBild 2 av 2

I Isola ligger också Bullfrog, meckat för Milanos skäggprydda män. En välklädd man ligger bakåtlutad med en varm handduk över ögonen medan barberaren Niccoló Rota, som ser ut att komma direkt ur en svartvit gangsterfilm, varsamt trimmar det gråstänkta skägget.

– Vi är totalt insnöade på 30-talet, säger han och pekar på en av många affischer som visar olika varianter av trettiotalsklippningar.

Hitta lugnet i Leonardo da Vincis vingård

Det är snudd på magiskt att gå in och titta på Leonardo da Vincis vingård mitt i Milanos asfaltsdjungel.
Det är snudd på magiskt att gå in och titta på Leonardo da Vincis vingård mitt i Milanos asfaltsdjungel. Foto: Max Rella

Botaniserar gör man gärna på Leonardo da Vincis vingård La Vigna di Leonardo mitt emot kyrkan Santa Maria delle Grazie. Ja, universalgeniet hade faktiskt en egen vingård mitt i Milano och tack vare Expo2015 har den återskapats.

Det var under arbetet med Nattvarden som da Vinci bad Milanos furste Ludovico il Moro att skapa en vingård där han kunde gå sina promenader och ”tänka ordentligt”. Fursten såg till att detta skedde och år 1498 stod vingården klar. Med tiden förföll emellertid ägorna och under andra världskriget bombades kvarteret svårt.

Trots detta har man hittat rester av vinstockar i jorden och genom dna-analys har det gått att få fram att det var druvsorten malvasia candida som växte här.

Idel konst på Fondazione Prada

Filmregissören Wes Anderson står för designen av Bar Luce inne på Fondazione Prada.
Filmregissören Wes Anderson står för designen av Bar Luce inne på Fondazione Prada. Foto: Max Rella
Annons
Annons

På Terrazza 12 njuter man av goda cocktails och utsikten över Milanos stadssiluett.

Foto: Max RellaBild 1 av 1

Är man däremot intresserad av modern konst ska man gå till Fondazione Prada som öppnade i fjol. Modeskaparen Miuccia Prada, barnbarn till klädimperiets grundare Mario Prada, har gjort om ett gammalt destilleri vars sju stora byggnader fyllts med nutida konst från internationellt kända – och mindre kända – namn.

Takbarer med magnifik utsikt

På Terrazza 12 njuter man av goda cocktails och utsikten över Milanos stadssiluett.
På Terrazza 12 njuter man av goda cocktails och utsikten över Milanos stadssiluett. Foto: Max Rella

För den som vill se Milano från ovan finns två nyöppnade takbarer med beryktat goda cocktails, skapade av stadens mest ambitiösa mixologer. Från Terrazza 12, som trots namnet ligger på tionde våningen i The Bryan & Barry Building, har man en förnämlig utsikt över lyckligt lottade Milanobors trädgårdar och den imponerande domkyrkan med sin Madonnastaty i guld på toppen.

På designmuseet La Triennales takbar Terrazza Triennale går den strama designen inte helt oväntat som en röd tråd. En varm sensommarkväll med en iskall cocktail i handen är uteterrassen det givna valet medan den inglasade matsalen passar bäst för middagar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons