Annons

Maria Ludvigsson:Moderater ska inte gå LO:s ärenden

LO ska inte gilla Moderaterna.
LO ska inte gilla Moderaterna. Foto: Erik Simander / TT

Arbetskraftsinvandring är i sig inte problemet.

Under strecket
Publicerad

Det är inte smickrande att LO hyllar Moderaterna. Torbjörn Hållö, LO-ekonom, skrev nyligen på Twitter ”Glädjande att moderaterna är på G att byta fot i frågan om ’arbetskraftsinvandring’.”

Ungefär samtidigt skrev Expressens ledarsida: ”Så möjliggjorde alliansen ’brukarimport’ till Sverige”. Anna Dahlbergs beskrivning av fusket bland assistansbolag är i sig viktig. Men hon tecknar en endimensionell bild. De som tidigare har talat om Expressens ledarsida som Socialdemokraternas ledarsida bör korrigeras. Mer korrekt är LO:s ledarsida.

De som påpekar att det fuskas, utnyttjas och missbrukas i arbetskraftsinvandringens spår har rätt. Det är ett allvarligt problem och handlar om brott som ska stävjas precis som i varje annan brottsfråga, men som i dag varken utreds eller beivras väl nog.

Detta betyder däremot inte att varje ordning som missbrukas ska rivas upp. Det skulle i så fall innebära att allt från socialbidrag till assistansersättning (LSS) avskaffades.

De som fuskar och utnyttjar systemet kan inte vara utgångspunkt när vi utformar lagar och regelverk. Då får de som lever enligt gemensamma regler och avtal ta stryk när andra fuskar. Det är heller inget nytt fenomen att vi i Sverige har bidragsordningar som relativt enkelt går att utnyttja. Vår självinsikt härom har så sakteliga mognat. Vi bör strama upp välfärdsstatens alla sidor rejält. Den generella välfärden bör i rimlig takt övergå till selektiv. Vid arbetskraftsinvandring är det rimligt med försörjningskrav för anhöriga, vilket vi tidigare skrivit om (21/9).

Annons
Annons

På sina håll inom Moderaterna tycks den gamla Reinfeldt/Schlingmann-doktrinen leva vidare: För att vinna förtroende ska M vara emot allt som facket är emot och för allt facket är för. Att LO är emot arbetskraftsinvandring ligger i linje med organisationens politiska ambitioner. De vill ha rätt att styra när arbetskraften ska bli större och när den ska minskas. Allt för att skydda de egna som redan är inne i systemet från konkurrens. Fackförbunden förlorar i makt vad arbetsmarknaden vinner. (Att låta LO bestämma vore som att sätta fruarna att reglera insläppet av unga fröknar på dansbanan).

Lars-Ingvar Ljungman, Moderaternas ordförande i Skåne, är på Expressens linje och vill minska arbetskraftsinvandringen. Medvetet eller ej går Ljungman bevararnas ärende: ”Det känns lite besvärande att vi importerar väldigt lågkvalificerad arbetskraft. Det finns dessutom tecken på att allt inte går rätt tillväga när lågt kvalificerad arbetskraft kommer till landet, säger han” (Aftonbladet 28/10).

Att vi ”importerar” arbetskraft är en besvärande formulering. Den antyder att yrkesfolk är något vi som nation beställer när vi behöver det, men skickar ut när vi klarar oss utan. Den som tillhör den marknadsliberala delen av svensk politik borde veta och uttrycka att det ska vara efterfrågan och behov av olika sorts kompetens som också avgör vem som får jobb. Oavsett varifrån vederbörande kommer.

Det brittiska uttrycket ”Let them in and let them earn” saknar rimlig svensk översättning. Mycket tyder på att Sverige har gjort det rakt motsatta: Släppt in dem som inte försörjer sig själva, skrivit in desamma i socialförsäkringen och betalat dem för att plugga svenska. Därtill får de som inte sköter sig, begår brott, fuskar och håller sig i ljusskyggt sällskap stanna.

Skiljelinjen i svensk politik går mellan å ena sidan de som vill skydda de redan integrerade och arbetande mot alla som står utanför och vill in, å andra sidan de som för rörlighet vill sänka trösklar till jobb och bostäder.

”Insider/outsider”-problematiken har aldrig varit större än nu. Men i stället för att driva politik som skiljer mellan hederliga och brottsliga går borgerlighetens socialdemokrater beredvilligt i fällan och ställer sig till bevarargerillans förfogande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons