Annons

”Moderaterna glider runt i pannan som en smörklick”

Hur uttrycker sig en statsminister bakom stängda dörrar? SvD har läst tidigare hemliga protokoll från möten med Socialdemokraternas verkställande utskott från året då Göran Persson tillträdde som statsminister. Här är hans mest anmärkningsvärda citat från de slutna mötena inne på S-högkvarteret.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tobias Röstlund/TTBild 1 av 2

Pierre Schori och Göran Persson.

Foto: Charles Hammarsten/IBL BildbyråBild 2 av 2

1 / 8

SvD kan utifrån hittills hemligstämplade historiska dokument berätta om tidigare okända scener inifrån S-högkvarteret under Perssons första tid vid makten. Läs hela vår fördjupning här. Nedan är ett urval av några av Perssons citat. rump

Foto: Tobias Röstlund/TT

“Är det så klokt att välja Pierre Schori? Det blir så jetsetmässigt”

Göran Persson ifrågasätter i VU den 13 september 1996 om Pierre Schori är rätt namn, som svensk representant i en kommission om framtiden för Socialistinternationalen.

Schori hade tidigare varit nära medarbetare till Olof Palme, och var biståndsminister i Perssons regering.

Pierre Schori och Göran Persson.
Pierre Schori och Göran Persson. Foto: Charles Hammarsten/IBL Bildbyrå
Annons
Annons

Göran Persson.

Foto: Imago stockBild 1 av 1

2 / 8

“De kommer att glida runt i pannan som en smörklick”

Göran Persson.
Göran Persson. Foto: Imago stock

Göran Persson talar i VU om huvudfienden Moderaterna och om svårigheten för oppositionen att samlas.

Persson vill genom en rad utspel skapa osämja mellan de borgerliga partierna våren 1996.

Annons
Annons
Foto: Magnus Bergström/TTBild 1 av 1

3 / 8

“Miljöpartiet ska vi behandla mycket stumt. De är på väg neråt i opinionen”

Foto: Magnus Bergström/TT

Göran Persson talar om Miljöpartiets svårigheter på ett VU-möte 21 mars 1996. Han återkommer under året till MP:s problem.

Han menar att partiet har svårt att komma in i den politiska debatten. Partiet låg under 1996 på runt åtta procent i Sifo, jämfört med fyra procent i dag.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

4 / 8

“Då hamnar vi snart i knät på Gudrun Schyman”

Foto: Claudio Bresciani/TT

“Det farligaste som kan hända för oss är att vi får stämpeln på oss att vi lägger oss. Då hamnar vi snart i ett läge där vi sitter i knät på Gudrun Schyman.”

Göran Persson förklarar i VU varför regeringen inte kan vika ner sig för LO:s krav och protester, som plågar partiet framför allt under hösten 1996.

Annons
Annons
Foto: Ola Nilsson/Sydsvenskan/IBL BildbyråBild 1 av 1

5 / 8

”Personangreppen kunde göras mycket smaskigare”

Foto: Ola Nilsson/Sydsvenskan/IBL Bildbyrå

“Jag måste säga att jag tycker att det är låg kvalitet. Det är så att man blir generad när man läser det. Personangreppen kunde göras mycket smaskigare. Det är fantasilöst.”

Göran Persson är inte imponerad, efter att ha läst en S-rapport från ett av Moderaternas möten. Från partistyrelsen, den 28 oktober 1996.

SvD kan utifrån hittills hemligstämplade historiska dokument berätta om tidigare okända scener inifrån S-högkvarteret under Perssons första tid vid makten. Läs hela vår fördjupning här. Nedan fortsätter urvalet av några av Perssons citat.

Annons
Annons

Göran Persson och Erik Åsbrink i en frågestund i riksdagen.

Foto: Tobias RöstlundBild 1 av 1

6 / 8

”Det är en fullständigt vidrig signal”

Göran Persson och Erik Åsbrink i en frågestund i riksdagen.
Göran Persson och Erik Åsbrink i en frågestund i riksdagen. Foto: Tobias Röstlund

”Det går inte att ha en situation där de som tycker att facket ska krossas står på samma lastbilsflak som LO:s avtalssekreterare. Det är en fullständigt vidrig signal”.

Göran Persson på partistyrelsen, 29 november 1996, med anledning av demonstrationer mot regeringen där företrädare för LO fanns med bland dem som kritiserade Socialdemokraterna. Persson menade att LO inte höll rent mot trotskisterna.

Annons
Annons
Foto: Gunnar LundmarkBild 1 av 1

7 / 8

“Han hann ju inte mer än in i de vackra templen förrän han snubblade på en mattkant”

Foto: Gunnar Lundmark

“Han hann ju inte mer än in i de vackra templen förrän han snubblade på en mattkant, för att omedelbart utstöta den svenska regeringens djupa beundran för den enastående ekonomiska utvecklingen i Kina”

Göran Persson om KD-ledaren Alf Svensson, som liksom Persson besökt Kina tre år tidigare, på partistyrelsen, 29 november 1996. Persson tyckte att kritiken mot hans Kinagroda var orättvis sett till hur borgerliga politiker uttryckt sig.

Annons
Annons
Foto: Björn Larsson AskBild 1 av 1

8 / 8

“Vi tvingas rösta på ett sätt vi tycker illa om just för att visa att vi inte är röstboskap”

Foto: Björn Larsson Ask

Göran Persson är förbannad på LO:s avtalssekreterare Hans Karlsson, som talat om att det skulle bli ett “helvetes liv” om regeringen genomförde förändringar av arbetsrätten. “Total brist på politisk feeling”, menar Persson på ett möte med partistyrelsen den 28 oktober 1996.

SvD kan utifrån hittills hemligstämplade historiska dokument berätta om tidigare okända scener inifrån S-högkvarteret under Perssons första tid vid makten. Läs hela vår fördjupning här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons