Sedan hon presenterade sin kandidatur i april har Nyamko Sabuni rest runt i landet. I början av juni vann hon stort över Erik Ullenhag i medlemsomröstningarna.
Sedan hon presenterade sin kandidatur i april har Nyamko Sabuni rest runt i landet. I början av juni vann hon stort över Erik Ullenhag i medlemsomröstningarna. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Moderaterna hoppas att Sabuni ska ge dem makten

Moderaterna drömmer om att Nyamko Sabuni ska ge dem regeringsmakten – Socialdemokraternas mardröm är att hon ska ta den ifrån dem. Liberalernas partiledarval hetsar upp de andra partierna.

Publicerad

Kvällen före hade väljarna nästan slängt ut Liberalerna ur EU-parlamentet. Men Erik Ullenhag var hemkommen från ambassadörsjobbet i Amman, för att ta över partiet.

På Petter Stordalens hipsterhotell Hobo vid Brunkebergstorg – mellan UD och Riksbanken – ställde han sig framför journalisterna och sa så här:

– Jag är liberal, feminist och kandiderar som partiledare för Liberalerna.

Samtidigt i Landskrona satt Torkild Strandberg, Liberalernas mest framgångsrika kommunalråd och Nyamko Sabuni-supporter, och räknade på resultatet i EU-valet.

Vad hade hänt om det hade varit ett kommunval? Då skulle Liberalerna ha riskerat att hamna utanför fullmäktige i 187 av landets 290 kommuner. I en debattartikel i SvD beskrev Strandberg läget som att Liberalernas ”överlevnad som politisk kraft står nu på spel”.

Det var också en påminnelse från Sabuni-lägret till alla som nu skulle välja partiledare i de många medlemsomröstningarna runt om i landet. Om att det hade gått särskilt illa utanför storstäderna, och om att många lokala L-politikers jobb och uppdrag också kan gå förlorade.

Annons

Och kanske blev de 4,1 procenten i EU-valet en gamechanger i partiledarstriden. Nyamko Sabuni hade rest runt i landet sedan hon presenterade sin kandidatur i april. I början av juni vann hon en jordskredsseger mot Ullenhag i medlemsomröstningarna.

Nyamko Sabuni har gjort uttalanden om att hon inte tycker att partiets hållning gentemot SD har varit en fungerande strategi.
Nyamko Sabuni har gjort uttalanden om att hon inte tycker att partiets hållning gentemot SD har varit en fungerande strategi. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Men Liberalernas partiledarval har betraktas som ett ödesval också långt utanför det egna partiet, och det är inte svårt att förstå varför.

Eftersom en centerpartist i riksdagen röstade nej till regeringen Löfven i januari blev Liberalernas stöd avgörande. Utan partiets stöd hade Stefan Löfven helt enkelt inte kunnat bilda regering.

Det var egentligen bara en konsekvens av vad Jan Björklund hade sagt före valet : ”Jag kommer aldrig att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt i vårt land.”

Björklund formulerade detta som ett löfte till sina adopterade söner, och det blev därmed den dyraste pant som en svensk politiker någonsin har använt.

Annons

Med en antik parallell: kung Agamemnon kunde bara vinna kriget mot Troja genom att offra sin dotter Ifigenia. Och Jan Björklund kunde inte – givet valresultatet – släppa fram Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister utan att svika sina egna barn.

Men den 6 februari i år, med Löfvenregeringen installerad, berättade Jan Björklund att han inte tänkte ställa upp för omval och förutsättningarna för svensk politik förändrades.

Hon vore bra för hela den svenska borgerligheten.

När Liberalerna nu byter partiledare projicerar de andra partierna sina egna drömmar och förhoppningar på kandidaterna.

Annons

– Det är ingen hemlighet att vi hejar på Nyamko Sabuni. Hon vore bra för hela den svenska borgerligheten, säger Benjamin Dousa som är ordförande i Moderaternas ungdomsförbund.

Det här är den dominerande uppfattningen inom Moderaterna, även om de flesta aktiva politiker inte vill bli citerade. Det strider mot partipolitisk hederskodex att lägga sig i när ett annat parti väljer partiledare.

Också frispråkiga M-twittrare markerar att det är Liberalerna själva som väljer sin partiledare.

– Men med det sagt: det är klart att det har jättestor betydelse vilken väg Liberalerna väljer. Kommer man att fortsätta vara ett socialistiskt stödparti, eller kommer man tillbaka till borgerligheten, säger riksdagsledamoten Lars Beckman från Gävleborg.

Att moderater och kristdemokrater föredrar Nyamko Sabuni har två förklaringar. Integrations- och migrationsfrågor definierar i hög grad svensk politik just nu, och Sabuni står för en tuffare linje än den mer socialliberale Erik Ullenhag.

Det är uppenbart att man från socialdemokratiskt håll föredrar Ullenhag.

Annons

Den andra, och viktigare, förklaringen är det betraktas som troligare att Sabuni är beredd att låta Liberalerna byta sida i regeringsfrågan, åtminstone inför nästa val. Nyamko Sabuni har gjort uttalanden som tolkas så och hon har markerat att hon inte tycker att partiets hållning mot Sverigedemokraterna – ”utfrysningsmetoden” – är en fungerande strategi.

”Med Erik Ullenhag så skulle det här läget där Liberalerna och Centern samarbetar med Socialdemokraterna kunna bestå ganska länge”, säger Benjamin Dousa.
”Med Erik Ullenhag så skulle det här läget där Liberalerna och Centern samarbetar med Socialdemokraterna kunna bestå ganska länge”, säger Benjamin Dousa. Foto: Adam Wrafter

Erik Ullenhag var inte aktiv i svensk politik när januariavtalet med regeringen slöts. Men på högersidan glömmer man inte att han var en viktig aktör när Alliansen gjorde upp med Socialdemokraterna om decemberöverenskommelsen, DÖ, efter valet 2014.

– Med Erik Ullenhag så skulle det här läget där Liberalerna och Centern samarbetar med Socialdemokraterna kunna bestå ganska länge, säger Benjamin Dousa.

Lars Beckman menar att Liberalernas omröstningar i partiledarfrågan framstår som en omröstning om januariavtalet, och att partiets stöd för regeringssamarbetet i så fall är begränsat.

Annons

När de borgerliga ser Nyamko Sabuni som ett steg mot makten så gör de egentligen samma analys som Socialdemokraterna.

– Det är uppenbart att man från socialdemokratiskt håll föredrar Ullenhag. Han säger sig vara socialliberal och det låter ju bra, säger Anne-Marie Lindgren, socialdemokratisk författare och ideolog.

Själv är Ann-Marie Lindgren inte övertygad om att det är riktigt så enkelt.

– Liberalerna som parti är väldigt osäkra om sin egen kurs. Det har betydelse inte bara för partiledarvalet, utan för partiledarens manöverutrymme.

Gruppen ”Nyamko Sabunis vänner” består av några privatpersoner som i våras finansierade en egen opinionsundersökning  som pekade på att Sabuni hade ett starkt stöd bland L-sympatisörer.
Gruppen ”Nyamko Sabunis vänner” består av några privatpersoner som i våras finansierade en egen opinionsundersökning som pekade på att Sabuni hade ett starkt stöd bland L-sympatisörer. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Annons

Och moderaten Mikael Odenberg, som var försvarsminister i regeringen Reinfeldt, för ett liknande resonemang: Nyamko Sabunis handlingsfrihet som partiledare skulle begränsas av att Liberalerna är så splittrade.

Liberalernas förre riksdagsledamot Carl B Hamilton hör till en grupp som kallar sig ”Nyamko Sabunis vänner”. Det är några privatpersoner som i våras finansierade en egen opinionsundersökning som pekade på att Sabuni hade ett starkt stöd bland L-sympatisörer.

Det starka stödet bland M- och KD-väljare belystes särskilt i mätningen, som bland annat skickades ut till politiska journalister.

Det är ett ovanligt argument att andra partiers väljare föredrar en partiledarkandidat, och man fick kritik från Ullenhaglägret för att det var ett oseriös sätt att mäta. Carl B Hamilton tycker tvärtom att det var ett nydanande sätt att ställa frågorna på.

Hamilton menar att Erik Ullenhag verkar ha blivit missledd till att tro att han skulle vinna en promenadseger bara han kandiderade.

– Han borde kanske ha tittat lite mer på vår mätning. Den var ett tecken i skyn.

Nyamko Sabuni har gjort uttalanden om att hon inte tycker att partiets hållning gentemot SD har varit en fungerande strategi.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 3

”Med Erik Ullenhag så skulle det här läget där Liberalerna och Centern samarbetar med Socialdemokraterna kunna bestå ganska länge”, säger Benjamin Dousa.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 3

Gruppen ”Nyamko Sabunis vänner” består av några privatpersoner som i våras finansierade en egen opinionsundersökning som pekade på att Sabuni hade ett starkt stöd bland L-sympatisörer.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 3 av 3