Annons

Moderaterna i Haninge vill ha tiggeriförbud

Inspirerad av Vellinges förbud, som i slutet av förra året fick grönt ljus av Högsta förvaltningsdomstolen, vill nu även Moderaterna i Haninge se ett lokalt förbud. Under fullmäktige i måndags la partiet fram en motion om förbud mot ”olaglig penninginsamling” på flera platser i kommunen.

Under strecket
Publicerad

”Olaglig penninginsamling” kan komma att bli straffbart i en rad Stockholmskommuner.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Martina Mossberg, oppositionsråd för Moderaterna i Haninge.

Foto: Susanne Diffner

”Olaglig penninginsamling” kan komma att bli straffbart i en rad Stockholmskommuner.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
”Olaglig penninginsamling” kan komma att bli straffbart i en rad Stockholmskommuner.
”Olaglig penninginsamling” kan komma att bli straffbart i en rad Stockholmskommuner. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I måndags la Moderaterna i Haninge fram en uppmärksammad motion om tiggeriförbud på en rad specifika platser i Haninge kommun, däribland Handen, Västerhaninge, Vendelsömalm, Jordbro och Dalarö.

Martina Mossberg, oppositionsråd för Moderaterna i Haninge, berättar vad motionen skulle innebära:

– Det är ändringar i ordningsstadgarna som gör det olagligt med penninginsamling på vissa specifika platser i Haninge kommun, säger hon till SvD.

Förhoppningen är nu att motionen ska att tas upp redan under nästa kommunfullmäktige den 4:e mars, det kan dock komma att dröja upp till ett år.

Moderaterna i Haninge, som sitter i opposition, har även tidigare lagt fram förlag på ett lokalt förbud, då har det inte släppts fram av kommunstyrelsen.

Annons
Annons

Martina Mossberg, oppositionsråd för Moderaterna i Haninge.

Foto: Susanne Diffner

Nu ser dock förutsättningarna något annorlunda ut:

I december kom en uppmärksammad dom från Högsta förvaltningsdomstolen – skånska Vellinge får grönt ljus för sitt lokala tiggeriförbud. Förhoppningen från förbudsförespråkarnas sida är att domen kommer innebära en vändning även på andra platser i landet.

– Tidigare röstades förslaget ner då det inte ansågs att ett förbud var förenligt med lagstiftningen. Men efter domen i Vellinge så verkar inte det längre vara fallet. Därför känner jag mig hoppfull att förslaget nu kommer röstas igenom, säger Martina Mossberg.

Martina Mossberg, oppositionsråd för Moderaterna i Haninge.
Martina Mossberg, oppositionsråd för Moderaterna i Haninge. Foto: Susanne Diffner

Varför behövs ett förbud mot tiggeri i Haninge?

– Tiggeri är ett problem här, många besväras av det. Det leder till problem som otrygghet och nedskräpning. Jag upplever att det finns starkt stöd för ett förbud bland de boende i kommunen.

Innebär motionen förslag på sociala insatser för att hjälpa de som tigger?

– Det är självklart en viktig fråga som kräver åtgärder av olika slag men vår motion handlar om förändringar i ordningsstadgan.

Huruvida kommunstyrelsen kommer att släppa fram motionen denna gång är ännu oklart.

Den politiska ledningen i Haninge består för närvarande av S, C, L och KD. Centerpartiet i Haninge, som har 4 mandat i fullmäktige, meddelar att de står fast vid sin kritiska hållning mot ett eventuellt tiggeriförbud:

– Centerpartiet i Haninge säger nej till ett tiggeriförbud, säger Petri Salonen, gruppledare för Centerpartiet i Haninge.

– Vår inställning påverkas inte av det som hände i Vellinge. Ett förbud är fel väg att gå helt enkelt, man kan inte förbjuda fattigdom, fortsätter han.

Socialdemokraterna i Haninge, som har 16 mandat i fullmäktige, meddelar däremot att man ännu är för tidigt att säga varken ja eller nej då frågan ej har behandlats.

Haninge är inte den enda Stockholmskommunen som inspirerats av Vellinge-domen. Minst sju kommuner har tidigare uppgett att de är positiva till att införa lokala förbud och ytterligare kommuner har meddelat att man kommer att utreda möjligheten.

Moderaterna i Nacka meddelar att även de i förra veckan att de lagt fram ett förslag på tiggeriförbud på specifika platser i kommunen. I Nackas fall rör det sig inte om en motion utan om en allmän revidering av ordningsföreskrifterna, kommunstyrelsen i Nacka kommer att ta ställning till förslaget den 4:e mars.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons