Annons

V: Vi tackar C och L – de genomför vår politik

Ulla Andersson (V).
Ulla Andersson (V). Foto: Claudio Bresciani/TT

Oppositionen är kluven om den nya bankskatten: Moderaterna är mycket kritiska men från Kristdemokraterna hörs mer positiva tongångar.

Vänsterpartiet tackar C och L för att de "verkställer Vänsterpartiets politik".

Under strecket
Sofia Sundström / TT
Publicerad

Den nya försvarsuppgörelsen mellan S, MP, C och L, som innebär att försvaret får fem miljarder årligen från och med 2022 till 2025, kommer delvis att finansieras med en bankskatt.

Vänsterpartiet har velat införa en bankskatt i många år och ställer sig positivt till beskedet som presenterades under lördagen.

– Vi får tacka Centern och Liberalerna för att de verkställer Vänsterpartiets politik, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Samtidigt hade V hellre sett att skatten finansierade skola och sjukvård, som partiet anser är i större behov av medel.

– En kapprustning gör ju inte världen säkrare, menar Ulla Andersson, och Västerpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är inne på samma spår.

Under lördagen twittrade han:

"Nu ska regeringen genomföra den bankskatt som vi i Vänsterpartiet fick igenom trots visst motstånd från S. Det är bra, bankerna kan bidra mer. Men jag hade hellre sett att pengarna gått till skola och äldreomsorg än till militären".

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, är kritisk till hur regeringen vill finansiera försvarsbudgeten. Hon menar att lösningen på Sveriges problem inte alltid kan vara höjda skatter.

– Att dessa fyra partiet väljer att möta en sämre ekonomi med höjd skatt och nedmonterad arbetslinje är helt aningslöst, säger hon.

– Om S, C, L och MP stryker friår och familjevecka behöver de inte höja skatten för att finansiera försvaret.

Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, är försiktigt positiv till bankskatten.

– Om det sker på rätt sätt. Att man hittar en strukturellt riktig beskattning som beskattar bankernas risktagande och inte tidigare idéer att lägga det på bankanställda, så är det rimligt att öka skatteuttaget från banksektorn och använda det till andra saker, säger han och tillägger:

– Vi har själva föreslagit en bankskatt baserat på bankernas skuldsättning och risktagande, för att kunna finansiera sänkt skatt på arbete och förstärkt välfärd.

TT har sökt Sverigedemokraterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons