Annons

Anna Kinberg Batra: ”Många obesvarade frågor”

Det var först i januari i år som statsministern Stefan Löfven nåddes av säkerhetsläckan på Transportstyrelsen.

– Jag tror att många undrar hur en så allvarlig kris kunnat pågå utan att statsråden pratat med statsministern, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Under strecket
Publicerad

Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.

Foto: Adam Wrafter

Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.

Foto: Adam Wrafter
Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.
Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna. Foto: Adam Wrafter

Statsminister Stefan Löfven borde ha känt till it-skandalen tidigare – och regeringens version om informationsflödet hänger inte ihop. Det säger både socialdemokratiska och borgerliga topptjänstemän med kunskap om regeringsarbete till SvD.

Källor uppger att det är nästintill omöjligt att Löfven inte nåddes av uppgifterna förrän i januari 2017. Moderatledaren Anna Kinberg Batra menar att regeringens hantering av säkerhetsläckan är allvarlig oavsett var kommunikationen brast.

Hur moderaterna skulle agera om det visar sig att Stefan Löfven fick information tidigare än vad som sagts, vill Kinberg Batra inte svara på.

Det kommer ny information varje dag och hittills har det väckt fler frågor än de besvarat.

– Jag vill inte gå några händelser i förväg, det här är en allvarlig kris där det kommer ny information varje dag och hittills har det väckt fler frågor än vad de har besvarat.

Annons
Annons

I en debattartikel i DN skriver Anna Kinberg Batra att Löfven skjutit ansvaret ifrån sig och att krisledningen borde återföras till statsrådsberedningen, närmare statsministern.

– Jag tror att många undrar hur en så allvarlig kris kunnat pågå utan att statsråden pratat med statsministern. Det är fortfarande en obesvarad fråga.

Hon tror att det dröjer innan hela bilden klarnar och än är inte sista ordet sagt.

Det som är viktigt är inte den ena eller andra mätningen utan hur regeringen har tagit sitt ansvar för en allvarlig säkerhetskris.

Endast var femte väljare tycker att alliansen har hanterat it-skandalen bra, visar en mätning gjord av DN/Ipsos. Nästan hälften av väljarna vill att försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska sitta kvar i regeringen.

– Det som är viktigt är inte den ena eller andra mätningen utan hur regeringen har tagit sitt ansvar för en allvarlig säkerhetskris.

Försvarsministern Peter Hultqvist och dåvarande inrikesministern Anders Ygeman kände till säkerhetsriskerna utan att meddela statsministern. Kinberg Batra berättar att det är grunden till att Alliansen ville väcka misstroendefrågan, det skälet har inte ändrats.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons