Annons

”Modernt måste inte vara fult – se på våra grannar”

Operahuset i Oslo är en arkitektonisk förebild, menar Mats Wickman.
Operahuset i Oslo är en arkitektonisk förebild, menar Mats Wickman. Foto: Pedersen, Terje/TT

KULTURDEBATT | Lär av Oslo och Köpenhamn, skriver Mats Wickman i ett svar i debatten om huruvida moderna arkitektur är ful eller ej.

Publicerad

Claes Britton menar att jag uttrycker liknande tankegångar som Arkitekturupproret i min kommentar till debatten ”Är modern arkitektur ful?” här i SvD Kultur den 5 november. Det gör jag i viss mån, men jag delar inte hela deras agenda. 

Precis som Britton irriterade jag mig under 1990-talet på att det uppfördes så många pastischer på 1920- och 30-talsbyggnader. Det kändes fantasilöst. I början av 2000-talet visade de första husen i den södra delen av Hammarby Sjöstad en väg framåt med en helt modern arkitektur med behagliga proportioner och emellanåt färgstark fasadputs.

Sedan dess har kvaliteten på arkitekturen i Stockholm sjunkit. Det som byggs i dag är oftast färglöst och kantigt – närmast pastischer på 1960- och 70-talshus – och utgör sällan någon prydnad i det offentliga rummet. Jag tror att det finns det två vägar att åstadkomma en förbättring: dels hämta inspiration från förmodernistiska stilar, men gärna lägga till detaljer som visar att det är 2010-tal, dels lära av våra grannländer. I både Oslo och Köpenhamn har det sedan millennieskiftet uppförts spektakulära operahus i en modern, lekfull stil, där inte bara föreställningarna utan husen i sig lockar besökare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons