Annons

Möjligheter många missar – släktgården kan räddas

Du kan skriva in mycket mer i ett testamente än bara vem som ska ärva vad. Men alla känner inte till exakt hur dokumentet kan användas. Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Hej, min mamma är sammanboende med en man som inte är vår pappa. De äger hälften var av en fastighet (släktgård från hans släkt) som har stigit mycket i värde sedan de tog över den. Han har inga barn men syskon och syskonbarn som arvingar.

Mamma och hennes sambo är överens om att de inte ska ärva varandra och kommer inte att gifta sig. Nu har de frågat mig om det går att ordna så att den som blir efterlevande kan bo kvar under en tid för att sälja gården vid en så lämplig tidpunkt som möjligt. Det är framförallt om han avlider först som de tror att hans släktingar, som har ekonomiska svårigheter och som han stöttat mycket ekonomiskt, kommer att driva på en snabb försäljning. Mamma och sambon har låga pensioner och kommer inte att kunna lösa ut arvingarna. Ingen av dem vill heller bo kvar någon längre tid när den andra går bort. Finns det något de kan göra?

Annons
Annons

Caroline Elander: Du har helt rätt i att din mamma inte ärver sin sambo enligt lag. Om din mammas sambo saknar testamente och egna barn så är det i första hand hans föräldrar som ärver honom. Lever inte dessa ärver hans syskon honom och lever inte dessa så ärver hans syskonbarn och/eller deras barn honom. Detta kallas inom juridiken för den legala arvsordningen.

I och med att din mammas sambo inte har några barn så finns det inga bröstarvingar som kan kräva ut sin laglott efter honom. Föräldrar, syskon och syskonbarn har inte denna rätt enligt lag. Detta innebär att din mammas sambo genom att upprätta ett testamente kan testamentera bort all sin egendom eller som ett alternativ till detta sätta upp regler för vad som ska ske med hans fastighet när han avlider. Ett testamente kan, vilket somliga inte känner till, innehålla betydligt mer än en instruktion om vem som ska ärva den avlidne.

Det finns därför en möjlighet för din mammas sambo att genom att upprätta ett testamente bestämma att din mamma ska få bo kvar i fastigheten en viss tid för att själv kunna bestämma när en försäljning ska ske och/eller att det är din mamma som ska bestämma detaljerna kring försäljningen såsom vilken mäklare som ska anlitas med mera.

Som svar på din fråga så finns det således möjligheter för din mammas sambo att styra över hur och när en försäljning av släktgården ska ske. Min rekommendation till honom är att han ska upprätta ett testamente och i detta skriva vad han önskar ska ske med fastigheten när han går bort. För att detta verkligen ska återspegla hans vilja och ge det utfall han önskar rekommenderar jag honom att anlita en jurist eller advokat specialiserad på arvsrätt som biträde vid upprättandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons