Annons

Moment 22 för föräldrar som vill boka läkartid

Ett giltigt bank-id är vägen in för att boka eller avboka ett läkarbesök digitalt på sjukvårdstjänsten 1177, dit Sveriges alla landsting är kopplade. Men föräldrar kan bara sköta bokningarna så länge barnet är under 13 år. Därefter krävs att barnet själv har ett eget bank-id, en procedur som tar tid.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det gäller att vara förberedd för att fixa barnens läkartid. Särskilt gäller detta om barnet fyllt 13 år.

Foto: Erik G Svensson/TT Bild 1 av 1

Det gäller att vara förberedd för att fixa barnens läkartid. Särskilt gäller detta om barnet fyllt 13 år.

Foto: Erik G Svensson/TT Bild 1 av 1
Det gäller att vara förberedd för att fixa barnens läkartid. Särskilt gäller detta om barnet fyllt 13 år.
Det gäller att vara förberedd för att fixa barnens läkartid. Särskilt gäller detta om barnet fyllt 13 år. Foto: Erik G Svensson/TT

På kallelsen till läkaren uppmanas patienter att avboka eller omboka tiden för besöket på den digitala sjukvårdstjänsten 1177, om besökstiden inte passar. Detta ska göras senast tjugofyra timmar före besöket, annars får man en faktura hem för uteblivet besök.

För de allra flesta vuxna är detta inget problem, den digitala läkarbokningen på 1177 görs med hjälp av bank-id, en id-handling som 96 procent av alla svenska medborgare mellan 21 och 50 år har.

Föräldrar med bank-id kan sköta ärenden åt sina barn som att boka tider eller förnya läkemedelsrecept, men bara för barn som är under 13 år.

Varför har ni valt en gräns vid 13 år, när man som förälder är ansvarig tills barnet är 18 år?

– Det är praxis i vården att barn ska kunna sköta sina egna ärenden från att det är 13 år. De ska kunna besöka ungdomsmottagningen utan att föräldrarna vet om det. Vi har därför valt att stänga av vårdnadshavarens möjlighet för att hantera barnens ärenden från 13 år, säger Sofie Zetterström, som är vice vd för Inera, vilket är bolaget bakom tjänsten 1177.

Annons
Annons

Är barnet 13 år eller äldre måste det alltså ha ett eget bank-id att logga in med. Men ett sådant kan inte ett barn skaffa själv. Att, som förälder, ordna ett bank-id till barnet är inte heller något som kan ske i en handvändning.

När det gäller omyndiga hanterar bankerna detta lite olika. I regel krävs föräldrarnas godkännande och giltiga id-handlingar. På banken SEB krävs att båda föräldrar eller vårdnadshavare ger sitt medgivande under ett personligt möte på banken.

– Båda föräldrarna måste följa med barnet till banken för att göra detta. Minderåriga kan inte starta eller avsluta bank-id själv, säger Frank Hojem, presschef på SEB.

Av landets knappt 115 000 trettonåringar har 33 000 ett eget bank-id. Men antalet utfärdade digitala id-handlingar ökar i takt med stigande ålder. Bland 17-åringarna har 72 000 stycken ett bank-id.

Ineras vice vd Sofie Zetterström upprepar att skälet till att föräldrar inte har tillgång till barnets bokningar är att man vill skydda barnets integritet.

– En trettonåring kan vara ganska mogen och klara av att hantera sina egna vårdkontakter. Det kan också vara känsliga situationer där man inte vill att föräldrarna ska veta om att man har kontakt med vården. Det är därför vi har valt att göra så här, säger Sofie Zetterström.

Samma regler gäller ju inte tandvården. Varför är det olika?

– Vi omfattar ju hela hälso- och sjukvården, psykiatrin och ungdomsmottagningar och så vidare.

Varför blev gränsen just vid 13 år?

– Det är för att det finns en praxis framförallt hos ungdomsmottagningarna, att man vid 13 års ålder börjar behandla ungdomar som självständiga med sina egna ärenden.

Sofie Zetterström upplever inte att det behöver vara komplicerat för barn att få ett bank-id:

– Är det så att man råkar ha en bank som inte erbjuder bank-id så tycker jag att man ska byta bank, säger hon och tillägger att barn utan bank-id kan beställa en inloggningskod för att göra bokningsärenden.

Men att få hem en sådan kod kan ta upp till en vecka. På tok för lång tid för att hinna av- eller omboka ett läkarbesök i tid för att undkomma att få hem fakturan för uteblivet besök.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons