Annons

Göran Eriksson:Nya Sahlinaffären skadar sannolikt inte S på djupet

Foto: ADAM IHSE/TT

Två decennier efter Tobleroneaffären, då hon tvingades lämna regeringen, avgår Mona Sahlin igen. Också den här gången omgärdas avgången av frågetecken kring hennes privatekonomi – som är en svensk politisk "serieskandal".

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Expressen vill ställa några frågor, och för Mona Sahlin måste det vara som om hela mardrömmen börjar om. Den här gången avgår hon mindre än ett dygn efter att tidningen har publicerat de första artiklarna.

"Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism", kommenterar kulturminister Alice Bah Kuhnke på regeringens hemsida.

Uppgifterna är inledningsvis knapphändiga om varför Mona Sahlin, i förtid, lämnar uppdraget som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Men Expressens uppgifter handlar om att Mona Sahlin hade skrivit under ett falskt intyg till en av sina livvakter. Och om en större skatteskuld som hade hamnat hos kronofogden.

**När det handlar om skulder **och kronofogden är Mona Sahlin en svensk "serieskandal". 1995 var avslöjandena om hennes trassliga och misskötta privatekonomi var minst lika allvarliga som uppgifterna om kontokortet och Tobleronen.

Den mediala skärselden den gången slutade med att hon tvingades lämna regeringen, och drömmen om att ta över som statsminister efter Ingvar Carlsson.

**Men det ekonomiska slarvet **tog inte slut med Tobleroneaffären. Efter comebacken som minister 1998 hände bland annat det här: obetalda parkeringsböter hamnar hos kronofogden och hon kör sin bil när den är belagd med körförbud — obesiktigad och oskattad.

Det till synes tvångsmässiga trasslet har gjort att Mona Sahlin haft uppenbara problem att fungera som folkvald politiker – väljare tycker illa om slarvande makthavare, lika mycket som medierna tycker om att skriva om dem.

Tjänstemannarollen som samordnare mot våldsbejakande extremism, borde ha passat henne bättre.

Frågan är en av de riktigt heta i ett Europa präglat av terror. Mona Sahlin har drivit kommunerna framför sig, men lämnar nu hastigt en tom stol efter sig.

Uppmärksamheten kring Sahlin minskar en kort stund trycket på MP:s språkrör, men kommer sannolikt inte att skada Socialdemokraterna eller Stefan Löfven på djupet.

Sahlin fick jobbet som samordnare av regeringen Reinfeldt, och var i den rollen inte en representant för Socialdemokraterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons