Annons

”Moralpredikningar från Sverige främjar inte fred”

Ilan Ben Dov.
Ilan Ben Dov. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Jag kan inte annat än önska en svensk hållning som grundar sig på en mer pragmatisk inställning i fråga om Israel och mindre på moralpredikningar. Det skriver Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige, i en replik.

Under strecket
Publicerad

REPLIK | MELLANÖSTERN

Två svenska politiker från Socialdemokraterna har på dessa sidor publicerat en debattartikel där de uttrycker sin oro i fråga om vad de hävdar är israeliska avsikter att kränka internationell rätt och annektera land. Det är intressant att notera hur snabba de är när det gäller att kritisera Israel för beslut som inte fattats. Detta är troligen en vanesak.

Kritik mot det nya amerikanska fredsinitiativet för Mellanöstern bortser från det faktum att detta är den enda plan på många år som inkluderar en rimlig balans mellan det palestinska folkets aspirationer och Israels vitala säkerhetsbehov.

Med hänvisning till vad de kallar ”progressiva värderingar” uppmanar författarna Israel att upprätta en palestinsk stat – ytterligare en våldsbenägen, islamistisk diktatur belägen vid staten Israels själva hjärta.

Man bör ställa frågan vad som så ”progressivt” med denna farliga idé och därutöver med vilken moralisk rätt man framför kravet till Israel att etablera ännu en Hamas- eller Hizbollah-stat på bara 10 minuters köravstånd från Israels mest tätbefolkade områden, något som skulle förvandla miljontals israelers liv till en mardröm.

Annons
Annons

Som israel, och som far till tre barn som bor i Israel, ser jag mig omkring och betraktar Israel – en liten ö av demokrati omgiven av ett hav av totalitära och våldsamma regimer liksom av dussintals jihadistiska terrororganisationer. Jag ser hur Bashar al-Assad slaktar sin egen befolkning, jag iakttar hur Hamas röjer sina politiska motståndare ur vägen och jag frågar mot bakgrund av vilken historisk erfarenhet man kan förvänta sig att en framtida palestinsk stat skall bli en fredsälskande demokrati.

Författarna uttrycker sin farhåga för vad de kallar att ”urholka” den israeliska demokratin. Jag föreslår att man skall hålla i minnet det faktum att det inte finns något annat exempel i hela världen på en stat vilken likt Israel varit under konstant existentiellt hot sedan den dag den etablerades och ändå har bevarat sin demokrati, yttrandefrihet, ett rättssamhälle, likhet inför lagen, fri press och en stark och vital parlamentarisk demokrati.

Jag håller med de båda debattörerna när de skriver att Israel och Sverige delar samma värderingar. Med detta sagt, väljer de att bortse från det faktum att Israels grannar i regionen är Hamas, Hizbollah och Isis – och olyckligtvis inte Danmark, Norge och Finland.

Jag tvivlar inte på artikelförfattarnas goda intentioner. Ändå ser vi än en gång ett exempel på en från den svenska debatten inte obekant inställning när man med viss förmätenhet hävdar att vi, svenskar, vet bättre än ni israeler själva vad som ligger i ert eget intresse.

Jag kan inte annat än önska en svensk hållning som grundar sig på en mer pragmatisk och balanserad inställning i fråga om Israel och mindre på moralpredikningar som knappast bidrar till att föra fredens sak framåt.

Ilan Ben-Dov
Israels ambassadör i Sverige

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons