Annons

Pojken under bronMord och machoideal bland gymnasieungdomar

Katarina Wennstam är en av Sveriges mest framgångsrika författare och journalister. Hennes stora genombrott kom med boken Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt, som hon också Augustnominerades för.
Katarina Wennstam är en av Sveriges mest framgångsrika författare och journalister. Hennes stora genombrott kom med boken Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt, som hon också Augustnominerades för. Foto: Karin Törnblom / IBL 

Katarina Wennstams ungdomsböcker ger vuxna en inblick i livet bland unga idag. Böckerna är utmärkta för att få ungdomar att tala om jämställdhet och övergrepp. Alex och Bianca är bara 16 men dras in i ett brutalt mordfall – en ung pojke har hittats ihjälslagen.

Under strecket
Publicerad

Omslag

Pojken under bron

Författare
Katarina Wennstam
Genre
Ungdomsbok
Förlag
Raben & Sjögren

259 s,

I en tårfylld, sorglig scen mot slutet av ”Pojken under bron” spelas Lalehs hit ”Goliat”. Textrader som ”Vi ska bli stora, vi ska bli mäktiga” och ”och vi ska aldrig skada varandra mer” citeras. Huvudpersonen Alexandra, eller Alex som hon kallas, tänker att det har blivit den nya skolavslutningslåten. Den passar därtill som ledmotiv till hela romanen, inger hopp efter att en hel skola har fått en våldsam påminnelse om hur snabbt ett liv kan vara över. 

”Pojken under bron” är Katarina Wennstams andra bok i en trilogi om 16-åriga Alex Skarp. Liksom i första delen, ”Flickan på hotellet” som var Wennstams debut för yngre läsare, hjälper Alex och hennes kompis, den kvicktänkta Bianca, polisen att lösa ett krångligt fall. Den här gången rör det sig kring en 16-årig pojke, Sascha, som hittas brutalt ihjälslagen under Västerbron i Stockholm. 

Katarina Wennstams teman, allt från den omtalade faktaboken ”Flickan och skulden. En bok om samhällets syn på våldtäkt” till hennes senare spänningsromaner, präglar också ungdomsböckerna. Det handlar om trånga könsnormer, sexuella övergrepp och machoideal.

Annons
Annons

Omslag

Trots att hon blandar in så viktiga ämnen lyckas Katarina Wennstam även den här gången få till en rappt skriven och medryckande deckare. Bara vid enstaka tillfällen blir ”Pojken under bron” lite för övertydlig och pedagogisk. 

Omslag
Omslag

Boken får dessutom puls av nyförälskelse, sex, familjerelationer och den starka vänskapsrelation som Alex har till både Bianca och sin bästa killkompis, Charlie, han som visar sig vara inblandad i fallet med den dödade pojken.

Romanen är på ett sätt väldigt nutida, bland annat med referenser till olika sociala medier där Bianca hittar avgörande bevis, men samtidigt en rätt tidlös skildring av tonåren. Över alla sidor slingrar sig den pirriga och ibland svårhanterliga känslan av att vara på väg ut i vuxenlivet, det som återges så bra i Lalehs ”Goliat”.

Katarina Wennstam brukar vara öppen med att hon har ett budskap när hon skriver. Om ungdomsböckerna har hon sagt att hon vill öka ungdomars intresse för jämställdhet och det svenska rättsväsendet. ”Pojken under bron” borde vara en utmärkt utgångspunkt för diskussioner i en högstadie- eller gymnasieklass. Även vuxna kan läsa den med behållning. Inte minst för en inblick i hur det kan te sig att vara tonåring i dag och – för de som har barn – för träffande insikter om sitt eget föräldraskap.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons