Annons

Mördade Shayans familj: ”Smugglarna måste spåras”

Mördaren misstog Shayan Gaff för en annan. Dia Gaff kommer aldrig att glömma mordkvällen.
Mördaren misstog Shayan Gaff för en annan. Dia Gaff kommer aldrig att glömma mordkvällen. Foto: Yvonne Åsell

Hennes kusin Shayan Gaff sköts ihjäl framför hennes ögon. Nu kräver Dia Gaff att polisen prioriterar jakten på smugglarna som förser gängen med militära automatvapen. ”Vilka för in de här vapnen?” säger hon.

Under strecket

Platsen där Shayan mördades fylldes av kondoleanser efter hans död.

Foto: Andreas Bardell/TTBild 1 av 2

Dia Gaff tycker att polisen borde prioritera jakten på vapensmugglare.

Foto: Yvonne ÅsellBild 2 av 2

Shayan Gaff träffades av 13 kulor i ryggen när han lämnade ett kafé i Segeltorp tillsammans med sin kusin Dia förra hösten. Hon stod så nära att hon hade kunnat hålla hans hand. Men de hörde bara smattret från skotten och scootern som rivstartade.

Kulorna gick rakt igenom Shayans kropp.

– Jag ser honom stå där och hålla händerna framför bröstet för att sedan sedan ramla ner på marken. Den bilden kommer att följa mig genom hela livet, säger Dia Gaff.

Shayan Gaff blev 22 år. Han är ett av flera offer som helt oförskyllt hamnat i skottlinjen för de kriminella gängens blodiga uppgörelser på öppen gata.

Enligt åklagaren hade den 26-årige scooterföraren som dömdes för mordet i tingsrätten förväxlat Shayan med en yrkeskriminell gängmedlem i samma ålder. Shayan och Dia råkade bara befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

– Han var som en storebror för mig. Han var min första vän i livet och vi växte upp tillsammans. Jag har lärt mig det mesta av honom. Han var en människa som ville gott och han ville att andra skulle göra bra ifrån sig, säger Dia Gaff.

Annons
Annons

Platsen där Shayan mördades fylldes av kondoleanser efter hans död.

Foto: Andreas Bardell/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Hennes kusin misstogs för någon annan – sköts till döds

Vapnet som dödade Shayan var en insmugglad kulsprutepistol av märket Skorpion vz 61. Serienumret visar att den tillverkades på en vapenfabrik i staden Uherský Brod i dåvarande Tjeckoslovakien 1979.

SvD:s granskning har visat att ett mycket stort antal av just den vapentypen smugglats in av av tre män i det så kallade Skånenätverket mellan åren 2013 till 2015. Däribland en av de kulsprutepistoler som användes vid massakern på Vårväderstorget i Göteborg 2015.

Det är sjukt att någon ens vill sälja och tjäna pengar på att smuggla vapen när det leder till folks död.

Vapnen är nästan identiska. Om det är Skånenätverket eller andra smugglare som tagit in Skorpionen har inte polisen någon aning om.

Fram tills nyligen hade inga eftersökningar på varifrån vapnet kan ha smugglats in gjorts, visar SvD:s genomgång av fallet. Men en källa med kontakter i rättsväsendet i Slovakien uppger att svensk polis kontaktade slovakiska myndigheter i september i år, efter att SvD börjat ställa frågor om Segeltorpsvapnet.

– Det stämmer att de nyligen har tagit kontakt med slovakisk polis angående detta vapen, säger källan.

Skånenätverket är den enda organiserade smugglarliga som har fällts i domstol. De avslöjades av polisen i Malmö. Domarna avkunnades på våren 2018, ett halvår innan Shayan mördades.

Platsen där Shayan mördades fylldes av kondoleanser efter hans död.
Platsen där Shayan mördades fylldes av kondoleanser efter hans död. Foto: Andreas Bardell/TT
Annons
Annons

Dia Gaff tycker att polisen borde prioritera jakten på vapensmugglare.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

I resten av landet saknas en helhetsbild av hur vapnen som används i förorterna kommit till Sverige, enligt SvD:s poliskällor.

Vem som smugglat och sålt ett vapen borde vara en självklar sak att utreda i varje mordutredning, menar Shayans anhöriga som sett konsekvenserna av skjutvåldet på nära håll.

– Vem vet hur många andra vapen de har smugglat in. Det är klart att man vill veta vilka som för in de här vapnen, säger Dia Gaff.

Hon tillägger:

– Jag tycker att det är sjukt att någon ens vill sälja och tjäna pengar på att smuggla vapen när det leder till folks död.

Dia Gaff tycker att polisen borde prioritera jakten på vapensmugglare.
Dia Gaff tycker att polisen borde prioritera jakten på vapensmugglare. Foto: Yvonne Åsell

Shayan Gaff ville hjälpa ungdomar att hålla sig borta från kriminalitet. Han pluggade till lärare och jobbade extra på ett apotek för att finansiera studierna. Dia Gaff har valt att följa hans exempel.

I höstas flyttade hon till Norrköping för att gå grundlärarutbildningen. Hon vill jobba på ett fritidshem.

– Det som gör så ont är att Shayan inte får vara med när jag tar min examen. För jag vet att han hade varit jättestolt över mig.

 

Fotnot: Den man som fälldes för mordet på Shayan Gaff har överklagat. Hovrättens dom väntas den 22 oktober.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons