Annons

Mordet på 12-åringen – en kriminolog reflekterar

PODD | 3 augusti. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras helgens skjutning där en 12-årig flicka miste livet. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras den tragiska händelsen som skedde i helgen. En flicka på bara 12 år hade oturen att befinna sig på fel plats och på fel tid, och träffades av en kula från en så kallad drive-by-skjutning i Norsborg i Stockholm. Kulan tror man var ämnad för gängmedlemmar och del av en uppgörelse.

Många människor har uttryckt sin vrede över det som hänt. Folk söker förklaringar, och man kan se  en frustration över varför flickan nödvändigtvis var tvungen att vara just där, mitt i natten, när hon var så ung och folk frågar sig var hennes föräldrar var. 

Blir det vanligare att oskyldiga drabbas på det här viset? Vad säger forskningen om hur man kan undergräva den här typen av gängbrottslighet? 

Ledarsidans Lydia Wålsten och Jesper Sandström diskuterar med Manne Gerell, kriminolog från Malmö universitet som forskar på varför olika platser drabbas mer av kriminalitet än andra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons