Annons

Mordfall rubriceras som ”särskild händelse”

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: TT

En död människa upptäckt på en gräsmatta utanför Knivsta fick polisen att påkalla extra resurser under rubriken ”särskild händelse”. Fem personer är anhållna av jouråklagare, skäligen misstänkta för mord. Offret är ännu inte identifierat.

Under strecket
Publicerad

Det var på lördagsförmiddagen som en tilltygad kropp upptäcktes på en gräsmatta vid en gård i Ledinge utanför Knivsta.

Åtta personer frihetsberövades under dagen, flera av dem greps i samband med en aktion av polisens insatsstyrka i Gävle.

– Fem personer är anhållna, skäligen misstänkta för mord. Under söndagen har de anhållna tilldelats offentliga försvarare och vidare förhör har hållits, säger Karin Rosander, kommunikationschef på Åklagarmyndigheten, utan att kunna ge vidare upplysningar om vad som framkommit.

Jouråklagaren finns i Uppsala, men förhör kan även ske i Gävle.

Ännu ett drygt dygn efter det makabra fyndet, som gjordes av en hundägare, har polisen inte bekräftat identiteten på offret, som enligt uppgifter till Aftonbladet ska ha haft synliga skador på kroppen.

Det ska inte finnas något som tyder på att mordoffret har någon koppling till adressen. Vid fyndplatsen har polisen kunnat säkra hjulspår, vilket kan tyda på att kroppen dumpats från ett fordon.

Åklagarmyndigheten skriver på sin hemsida:

”Ärendet är inne i ett mycket tidigt skede och det går därför inte att lämna någon information om de misstänkta personernas ålder, kön, hemvist eller annat.”

Det finns ingen officiell förklaring till varför polisen rubricerat det inträffade som en ”särskild händelse” – som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för. Det kan handla om att det behövs speciella kompetenser.

En särskild händelse handlar vanligtvis om naturkatastrofer, terrordåd och stora olyckor.

– Det kan vara en kombination av brottets art och en resursfråga, säger Tobias Ahlén, presskommunikatör på Polisregion Mitt, som består av Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons