Annons

BeastMordmysteriet snäppet bättre än en tv-deckare

Foto: Folkets Bio

Tack vare skådespelarna höjs ”Beast” över tv-deckarens nivå. Men det är svårt att hålla upp intresset för en film som tyngs av en berättelse som blir alltför uppenbar.

Under strecket
Publicerad

Beast

Regi
Michael Pearce
Genre
Thriller
Medverkande
Jessie Buckley, Johnny Flynn, Geraldine James, m fl.

Längd: 107 min. Från: 15 år

Betyg: 2 av 6

Efter ”Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskapnyligen är det dags för nästa film från Kanalöarna. Från stämningsfyllt puttrande efterkrigstid på Guernsey till ett mer svårsmält drama på Jersey i nutid, där en seriemördare härjar i de natursköna omgivningarna. Huvudpersonen i ”Beast” heter Moll, en drygt 20-årig kvinna som varken kan förlika sig med sin reaktionärt borgerliga familj eller livet på ön.

Filmen börjar med att hon tillrättavisas av modern tillika kyrkans körledare, inför de andra unga kvinnorna i den sakralt stämda skaran. ”Jag kräver mer av dig, Moll! Vi tar det från början”, säger modern. Så inleds själva berättelsen, genom att huvudpersonen minns och stämmer upp i filmens voice-over. Sedan barndomen har Moll identifierat sig med de ständigt leende späckhuggarna – som nu tröttnat på att le. Hon vill frigöra sig.

Men så, hastigt, kärar hon ner sig i en vacker främling, Pascal, av franskt ursprung och så färgstark att han skriver om hennes tankar och historia, och samtidigt reser misstankar hos mordutredarna. Moll gör i princip allt för att försvara sin kärlek till Pascal, men hon får allt svårare att skilja mellan dröm och verklighet, mellan föreställningar och faktiska minnen.

Debutanten Michael Pearce, som även skrivit manus, vill förena psykodrama med ett utanförskapets romans, allt inom ramen för ett mordmysterium bland många dramatiska vågor och bördiga åkrar. Det är både jordnära och rustikt, och med hisnande vild natur, inte sällan med sökta Bonnie och Clyde-stämningar.

Det är egentligen bara skådespelarna, och en viss uppfinningsrikedom i regi och kameraarbete, som höjer filmen över tv-deckarens nivå. Såväl Jessie Buckley som Johnny Flynn har en närvaro som delvis håller intresset uppe för denna film som vill överraska med många vändningar, men som tyngs av ett överlastat berättande – från motivbilder till musik – och en berättelse som blir alltför uppenbar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons