Annons

Morfadern om Wallström: ”För mig är det tomma ord”

Patricio Galvez kallar Margot Wallströms uttalande för ”tomma ord”.
Patricio Galvez kallar Margot Wallströms uttalande för ”tomma ord”. Foto: Privat, Tomas Oneborg

Nu ökar pressen på Sverige att agera för att hjälpa sju föräldralösa svenska barn som befinner sig i ett läger i Syrien. ”Regeringen gör vad vi kan för dessa barn”, uppger utrikesminister Margot Wallström (S). Barnens morfar ger dock inte mycket för det: ”För mig är detta tomma ord”, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Allt fler röster hörs för att Sverige ska ta hem de svenska föräldralösa barnen, som befinner sig i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien. Av de sju svenska föräldralösa syskonen är två över fem år.

För deras morfar, Patricio Galvez, är väntan på att barnen ska få hjälp tärande. Han befinner sig sedan ett par dagar i irakiska Erbil och har svårt att tro att det finns en genuin vilja från svenska utrikesdepartementet (UD) att hjälpa dem.

– Jag har ringt hela dagen och lämnat meddelanden och bett dem att ringa. Men inget händer. Problemet är tydligt. Det finns ingen vilja att hjälpa, säger han till SvD.

Vi har en akut situation där regeringen behöver agera nu.

Det handlar om sju syskon som är barn till IS-terroristen Michael Skråmo och hans hustru, som är Patricio Galvez dotter. Fyra av barnen är födda i Sverige, tre i Syrien.

Vissa av barnen är undernärda och Chile har erbjudit sig att hjälpa till – sannolikt eftersom barnens morfar Patricio Galvez har chilensk bakgrund.

Hernán Bacuñan, Chiles ambassadör i Sverige, har sagt till SVT Nyheter att Chile erbjuder stöd för att snabbt få hem barnen till Sverige. Något som välkomnades av barnens morfar, Patricio Galvez, när han hörde det.

– Sverige behöver ta kontakt med den kurdiska administrationen i norra Syrien och begära utlämning av föräldralösa barn. Om inte Sverige gör det kommer Chile att göra det, sade han till SVT.

Även Rädda Barnens Sverigechef tycker att det går för långsamt:

– Vi har tre olika ministrar som är ute i varierande budskap, i en fråga som regeringen har känt till under lång tid, och där vi har en akut situation där regeringen behöver agera nu, säger Ola Mattsson till SR.

När Frankrike i mitten av mars tog hem fem barn från nordöstra Syrien, varav tre var föräldralösa, var det helt och hållet med franska medel. De behövde inte hjälp av någon annan stat, men franska utrikesdepartementet tackade de Syriska demokratiska styrkorna för att de gjorde det möjligt att hämta barnen, enligt franska tidningen Le Monde.

Ett franskt plan, med läkare ombord plockade upp barnen och flög direkt hem till Frankrike. Det gjordes på grund av de små barnens ”utsatthet”, enligt franska UD. Alla var fem år eller yngre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons