Annons

Justitieministern: Männen måste förändras

Nu reagerar justitieminister Morgan Johansson på juristuppropet #medvilkenrätt i SvD. För att trakasserier och övergrepp ska upphöra måste männen ändra sig, anser ministern.

Under strecket
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Justitieminister Morgan Johansson.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på sin Facebooksida att "Tusentals kvinnor inom juridiken vittnar nu om oacceptabla förhållanden i juristbranschen, med sexuella trakasserier och hot."

Han säger sig helt instämma i de 4 445 kvinnornas påpekande att de som företräder lagen också borde värna lagen. Morgan Johansson skriver även att problemen finns överallt, i alla samhällssektorer och samhällsklasser och att många alltför länge blundat för det.

"Den gemensamma nämnaren för dem som begår dessa övergrepp mot kvinnor är att det är män. Därför måste det sägas om och om igen: om mäns våld mot kvinnor ska upphöra, så är det männen som måste förändras."

Det skriver Morgan Johansson efter att han konstaterat att regeringen gör en, som han anser, historisk satsning på polisen. Dessutom skärps sexualbrottslagstiftningen och stödet till brottsoffer förbättras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons