Annons

Morgan Johansson vill riva upp grundlagen

Morgan Johansson.
Morgan Johansson. Foto: Janerik Henriksson/TT

I syfte att göra deltagande i terrororganisationer straffbart vill justitieminister Morgan Johansson (S) inskränka föreningsfriheten, rapporterar Sydsvenskan. För det krävs en ändring i grundlagen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Föreningsfriheten är inskriven i grundlagen, och får bara inskränkas för att stoppa privat militär verksamhet eller för att förbjuda organisationer som förföljer andra etniska grupper.

Enligt Sydsvenskan har nu justitieminister Morgan Johansson gett tjänstemännen på justitiedepartementet i uppdrag att ta fram direktiv till en utredning i syfte att ändra grundlagen, och införa ett tredje undantag.

– Vår ambition är att öppna upp grundlagen så att det går att kriminalisera deltagande i terrorgrupp, säger han till Sydsvenskan.

I våras fick regeringen bakläxa från lagrådet på ett förslag att kriminalisera ”deltagande” i terrororganisation. Enligt juristerna skulle en sådan ändring strida mot den grundlagsstadgade föreningsfriheten, fastslagen i Regeringsformen. Juristerna menade att inget av de två befintliga undantagen kunde läggas till grund för en kriminalisering av deltagande i terrorgrupper som IS och al-Qaida.

– Jag tycker det är stötande att föreningsfriheten ska kunna skydda allvarlig brottslig verksamhet. Därför måste vi nu ha en grundlagsändring, säger Morgan Johansson.

En ändring i grundlagen kräver två riksdagsbeslut med mellanliggande val. Men redan 1 januari 2020 räknar Morgan Johansson med att den kriminalisering av ”samröre” med terrororganisation som regeringen lämnade till lagrådet i förra veckan ska träda i kraft.

Enligt Säpo finns det tvåtusen IS-anhängare i Sverige. När kalifatet växte, anslöt sig cirka trehundra svenskar till kriget. Terrorresan kriminaliserades 2016, och lagar om finansiering och rekrytering har skärpts.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons