Annons

”Morgan Johanssons inställning är ett hån”

Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det föråldrade tomträttssystemet är i akut behov av modernisering. Medan tusentals bostadsrättsinnehavare hotas av kraftigt höjda månadsavgifter har frågan dragits i långbänk av politikerna, skriver Anders Lago och Anders Svensson, HSB.

Under strecket
Publicerad

DEBATT | TOMTRÄTTER

”Så länge vi inte har något bättre system då får vi leva med det vi har.” Justitieminister Morgan Johansson gav, milt sagt, inte något intryck av att prioritera tomträttsfrågan i förra veckans interpellationsdebatt i riksdagen. Han konstaterade bara det vi redan vet, att frågan är komplex, och kom inte med några konkreta besked kring när nya förslag kan läggas fram.

Morgan Johanssons ljumma inställning är ett hån mot de boende i bostadsrätt vars privatekonomi påverkas påtagligt när tomträttsavgälderna höjs. För vissa bostadsrättsföreningar i våra storstadsregioner höjs avgälden med långt över 100 procent. Ett exempel är en förening i Stockholms stad, vars årliga avgäld inom några år höjs från drygt 800 000 till nära 2 miljoner. För en normal trea centralt eller i närförort i Stockholm kan det handla om 1 500 kronor i höjd månadsavgift. Det innebär att vissa bostadsrättsinnehavare behöver lägga ut nära 20 000 kronor extra per år.

I takt med att markvärdena har ökat runt om i landet under de senaste årtiondena har tomträttsfrågan blivit brännande aktuell. Tomträttsavgäld kan liknas vid en kommunal markhyra, som betalas årligen av många bostadsrättsföreningar och småhusägare. I våra tre storstadsregioner höjs avgäldsnivåerna på många håll kraftigt, när avgälden räknas upp för att spegla det nya markvärdet.

Frågan är politiskt känslig eftersom kommunerna i många fall är beroende av intäkterna. Men det måste gå att hitta en konstruktiv lösning som är acceptabel för både bostadsrättsföreningar och kommuner. Tomträttssystemet behöver moderniseras så snart som möjligt, med fokus på följande tre frågor.

  • Inför en kostnadsbroms som skyddar mot kraftiga höjningar och som ökar förutsägbarheten.
  • Trappa upp höjningarna gradvis. Det är orimligt att tomträttsavgälden mer än fördubblas i ett slag, som ofta är fallet i dag.
  • Lika friköpsvillkor för bostadsrättsföreningar och småhusägare. Med dagens system är det mer förmånligt för småhusägare att köpa loss marken.

Att frågan är komplex får inte lamslå arbetet med att hitta en lösning när de flesta är överens om att dagens system har stora brister. Det duger inte att likt Morgan Johansson säga ”vi får leva med det vi har”.

Anders Lago
förbundsordförande HSB
Anders Svensson
vd HSB Stockholm

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons