Annons

”Då var det en sensation att kunna banda tv-bilden”

Att gå igenom SvD:s förstasidor i historien ger en bild av samhällets utveckling. Många läsare har mejlat in förslag till arkivutmaningen som inleddes i tisdags. De inmejlade förslagen har många olika teman – läsaren Åke Höglund har exempelvis sparat en tidning från 1945 som hon lade sin röst på.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Två förstasidor som läsarna vill lyfta fram – läs mer om motiveringarna längre ner i artikeln.

Bild 1 av 16
Bild 2 av 16
Bild 3 av 16
Bild 4 av 16
Bild 5 av 16
Bild 6 av 16
Bild 7 av 16
Bild 8 av 16
Bild 9 av 16
Bild 10 av 16
Bild 11 av 16
Bild 12 av 16
Bild 13 av 16
Bild 14 av 16
Bild 15 av 16
Bild 16 av 16

Två förstasidor som läsarna vill lyfta fram – läs mer om motiveringarna längre ner i artikeln.

Bild 1 av 1
Två förstasidor som läsarna vill lyfta fram – läs mer om motiveringarna längre ner i artikeln.
Två förstasidor som läsarna vill lyfta fram – läs mer om motiveringarna längre ner i artikeln.

Det är som vanligt roligt med det stora engagemanget hos er läsare. Den här gången handlar det ju om det nyöppnade SvD-arkivet med alla sidor sedan starten den 18 december 1884.

Utmaningen till er läsare denna vecka är att titta i arkivet och sedan mejla in en förstasida ur SvD:s historia som ni tycker sticker ut. Det kan bero på att den är otidsenlig, vacker, kraftfull eller på något annat sätt väcker ert intresse extra mycket. Kanske är det helt enkelt bara en märklig kombination av olika ämnen och rubriker. Tre vinnare utses av de som lämnat särskilt spännande bidrag och dessa presenteras i söndagens SvD. Nämn i mejlet vilken sida det är och skriv gärna några rader om hur ni har resonerat. Mejla till johan.lindberg@svd.se. De tre vinnarna kommer att få varsitt presentkort på 200 kronor från Bokus.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Här är några av bidragen hittills – det första en av de märkligaste förstasidorna. Det var på den tiden som SvD fortfarande hade annonser på förstasidan. En del läsare trodde nog att det hade skett ett tekniskt misstag...

John Hedberg: ”Under 1960–1961 använde Nyby Bruks AB, tillverkare av rostfritt stål, SvD hela förstasida för annonsering. Meningen med detta var att väcka uppmärksamhet bland kunder. Vilket sedan försäljare kunde utnyttja som inledning till säljsamtal. En annons (20 november 1960) visade en bild på en plåt, utan ett ord om avsändare eller mening. Detta väckte en viss irritation: annonsera utan namn på annonsören ”så får man inte göra”. Framsidan följdes upp med en mindre annons inuti tidningen som förklarade. Kanske är det (världs?) unikt med en helsidesannons på en tidnings framsida, utan avsändare. Samtidigt med annonsserien anställdes Ian Wachtmeister på Nyby Bruk, och döpte omgående plåtannonsen för ”knäckebrödet”. Till en annan annons (29 maj 1961) i serien gav IW namnet ”Picasso” (bilden med det spontanistiska konstverket) och till en annan (30 maj 1960) ”Musse Pigg” (bilden ger en viss association till figuren). Jag var AD, CD på kontot, Törnbloms annonsbyrå, nyss inflyttat till 17 våningen Hötorgscity”.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Här annonsen på sid 5 som förklarade den tomma förstasidan:

Se hela tidningen 20/11 1960svd.se

Här ett annat exempel på en annonsförstasida som en läsare vill lyfta fram. Så här skriver Hanna Wikner om ”ettan” den 13 september 1964: ”SvD:s arkiv är ett så fascinerande tidsdokument. Som den här annonsförstasidan där det blåses upp som en sensation att kunna ”banda tv-bild och ljud”. Den första i litet format till lågt pris. Vår värld har förändrats på 50 år!”.

Titta närmare på förstasidan härsvd.se
Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Åke Höglund: ”Jag tar mig friheten att sända en historisk förstasida från 8 maj 1945. Jag var 10 år och har ett minne om hur det blev annorlunda. Jag fick smaka på en banan, man fick bara köpa en banan per barn i början”.

Läs vad SvD skrev när kriget tog slut (SvD Premium)svd.se

Mathias Thuresson: ”Två stora nyheter på samma förstasida denna gråa måndag den 25 februari 1980: 1) Folkkampanjen mot kärnkraft kan komma att grunda ett riksdagsparti för att fånga upp miljöfrågan. 2) Dragos byter namn till Fantomen efter nästan 40 år i SvD. Miljöpartiet har ju gått ganska hackigt senaste året men Fantomen är lika hård mot de hårda ännu!”.

Se sidan härsvd.se
Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Clara Andrée: ”Jag vill lyfta fram SvD 1971-06-29 där det på förstasidan finns en notis med överskriften "Avgasers inverkan på vädret". I notisen kan man läsa att 30 forskare (klimatologer) från hela världen samlats i Stockholm för att diskutera "om detta ("luftens kolsyrehalt") medför någon klimatförändring eftersom det möjligtvis kan ha någon slags drivhuseffekt". Det nämns även att detta möte hålls för att lägga en grund inför "FN:s stora (och första!) miljövårdskonferens" som hölls i Stockholm, Sverige, året därpå. Väldigt roligt med det här arkivet”.

Läs artikeln och förstasidan härsvd.se

Birger Carlsson fascineras av SvD den 9 oktober 1942: ”Jag håller på att gå igenom förstasidorna för andra världskriget och fastnade vid denna som hade så många olika dramatiska rubriker. Det handlar om USA:s flygande slagskepp, om tyska motgångar i öst, gerillakrig i Grekland och om norrmän som har avrättats. En overklig tid som jag hoppas aldrig kommer tillbaka. Även om man undrar ibland”.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Se hela sidan här – och läs resten av den dagens tidning (SvD Premium)svd.se

Lennart Jansson framhåller en första sida från 1958: ”En favorit eftersom jag var på VM-finalen. Det väckte lite nostalgi att se förstasidan. Jag inbillar mig att jag minns den från då...”.

Läs vad SvD skrev om finalen 1958: Sverige–Brasilien (SvD Premium)svd.se

Anders Enroth: ”Jag är verkligen otroligt förvånad över att SvD hade annonser på förstasidan så långt fram som till september 1970, vilket du ju skrev. Jag var tvungen att kolla så du inte skrivit fel. Men det stämde. Eftersom jag är bilnörd så tycker jag att det här är den coolaste förstasidan ni har haft: Dubbelt Saab – då det var en svensk stolthet!”.

Annons
Annons
Bild 1 av 1
Se förstasidan och läs resten av tidningen 5/1 1970 (SvD Premium)svd.se

Yvonne Stenberg: ”Nu kommer man definitivt att ha något att göra om man känner sig uttråkad... Jag snubblade över en sida som jag tycker är lite tankeväckande, sidan 3 den 15 oktober 1935. Slussenbyggen tycker ju alla något om. I övrigt verkar det vara mycket samma frågor då som nu som intresserar läsarna – Italien hade redan då ekonomiska problem, trafikkaos i Stockholm – som vanligt får SL (dåvarande motsvarighet) ta emot gnället när Gatunämnden eller planerare borde ha gjort det osv. Slussen bygger man om då och då (kanske kan man hitta bilder på gamla Polhemsslussen också?), t o m vädret är sig likt... Man kunde nästan läst detta i dag med. Det ska bli intressant att följa artiklarna”.

Se tidningssidan här (SvD Premium)svd.se
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Maria Lindström: ”Vilket otroligt och utomordentligt trevligt initiativ att tillgängliggöra hela SvD:s arkiv! Då det omöjligen går att på kort tid (och med heltidsarbete dagtid) plöja genom hela arkivet sökte jag på "Hansa" begränsat till mitten av 1940-talet då jag hört om det (min pappa var gotlänning, född 1938) och jag sett minnesplatsen i domkyrkan S:a Maria i Visby. Jag hamnade på, och fastnade för, numret 25 november 1944, då alltså Gotlandsbolagets "Hansa" förlist på sin färd mellan Nynäshamn och Visby. Hur många gånger har man inte själv åkt där! Sid 3 och sid 8 handlar om detta. Sen följer mer kommande dagar (men så långt har jag inte hunnit än). Det var ett av de tillfällen då andra världskriget kom riktigt nära inpå på ett brutalt sätt. Sen var sidan 6 intressant också! Att läsa nyheterna när de var, ja, nya så att säga, när vi 70+ år senare sitter med "facit" och vet hur det gick sen, att läsa hur man resonerade när man var mitt i, det är, tycker jag, ofantligt intressant. Stort tack för detta initiativ!!”.

84 personer omkom när svenska passagerarfartyget S/S Hansa sänktes av den sovjetiska ubåten L-21. Det yngsta offret i händelsen som skakade om Sverige var den sexåriga Visbyflickan Britt Karlsson. Händelsen inträffade kl 05.57 på morgonen då hela fartyget klövs i två delar av torpeden och sjönk inom några minuter. Endast två personer överlevde. Läs mer om vad SvD skrev dagen efter händelsen via länken:

Annons
Annons
Bild 1 av 1
Läs SvD 25/11 1944: Gotlandsfärja sänktes (SvD Premium)svd.se

Tobias Trybom, Lidköping: ”När vi renoverade ett rum i vårt hus från tidigt 1900-tal, hittade vi en tidningssida från 1917 som använts till isolering. Det var bara en remsa, men det stod "så mördades Rasputin". Jag minns hur jag träffades av historiens vingslag, och det var spännande att nu få läsa om dådet i sin helhet genom ett antal artiklar 1914–1918 om denne märklige man. En sökning på Rasputin ger över 1000 träffar, vilket visar vilket inflytande han verkligen hade. En del artiklar hänvisar också till brittisk press och vad dom skriver – jag antar att man hade andra informationskanaler då jämfört dagens internet. Min förstasida blir 1917-01-04. Här samsas nyheten om hans död med rapportering om första världskrigets händelser”.

Läs om Rasputin här (SvD Premium)svd.se
Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Lennart Helleday har följande bidrag: ”Den historiska natten då svenska folket var uppe och lyssnade på Radio Luxemburg när Ingemar Johansson blev Sveriges förste världsmästare i tungviktsboxning. Det var verkligen en stor händelse då. Jag hade följt Ingos karriär under några år och var givetvis uppe och lyssnade på radion tidigt den där morgonen den 27 juni 1959. Det var en mycket spännande match och jag blev mycket glad när domaren bröt matchen i tredje ronden och Ingemar utropades som segrare. Vädret var vackert och sommarlovet låg framför mig. Sommaren blev varm och torr med påföljd att det blev en riktig getingsommar, den värsta jag kan minnas mig. Getingarna var en riktig plåga och man talade mycket om dem”.

Förstasidans topp delas med en annan spännande text denna dag. Som ni ser diskuterades även då försvarssituationen i Östersjön:

Läs om när Ingo besegrade Floyd, 27 juni 1959 (SvD Premium)svd.se
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Karin Morild: ”En framsida jag kommer att tänka på och minns är av betydligt senare datum än de bidrag ni har på webbplatsen nu. Det är från den 4 oktober 2010 när SvD:s framsida pryddes av scoopet att Nobelkommittén den dagen skulle meddela att Nobelpriset i medicin går till provrörsbefruktningens "fader". Ett snyggt scoop som stämde när kommittén senare samma dag presenterade det årets nobelpristagare”.

Se förstasidan 4 oktober 2010 (SvD Premium)svd.se

Jan Sonnvik: ”Ni frågade om favoritsidor och sida 3 den 21/7-1969 lär väl vara given. Första gången människan beträdde en himlakropp annan än jorden torde vara en av de mest signifikanta händelser som inträffat under hela perioden. Synd bara att vi inte återvänt dit sedan Apollo 17 lämnade månen 14/12-72. Men det är på gång och det är inte helt osannolikt att nästa människa på månen blir en kines…”.

Läs hela SvD-numret om månlandningen här (SvD Premium)svd.se

Fortsätt gärna att mejla in förslag till johan.lindberg@svd.se. Ni har fram till fredag klockan 12 på er för denna utmaning – vinnarna avslöjas på söndag. Men sedan kommer det förstås fler tävlingar framöver kring arkivet.

Via denna länk kommer ni till SvD:s historiska sidarkivsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons