Annons

Lisa Irenius:Mörk vecka men är det någon som bryr sig?

Ett universitet jagas bort, ett vetenskapsråd avsätts – veckan har gett prov på slående kunskapsförakt i Europa. Alltför många politiker som ser pluralism och akademisk frihet som ett hot.

Under strecket
Publicerad

Demonstrationer i Budapest i maj 2017 mot Ungerns regering och lagstiftningen som slår mot Central European University.

Foto: Balazs Mohai/APBild 1 av 1

Demonstrationer i Budapest i maj 2017 mot Ungerns regering och lagstiftningen som slår mot Central European University.

Foto: Balazs Mohai/APBild 1 av 1
Demonstrationer i Budapest i maj 2017 mot Ungerns regering och lagstiftningen som slår mot Central European University.
Demonstrationer i Budapest i maj 2017 mot Ungerns regering och lagstiftningen som slår mot Central European University. Foto: Balazs Mohai/AP

Den 10 december firas vetenskapen storstilat till Nobels minne i Stockholm. Men i övrigt har det varit en mörk vecka för vetenskapen och den intellektuella friheten i Europa.

Det står nu klart att Centraleuropeiska universitetet (CEU), ett av Ungerns främsta universitet och premiärminister Viktor Orbáns hatobjekt, tvingas ut ur landet. Framöver kommer Budapests unga inte ha tillgång till denna internationella studiemiljö, CEU:s nya hemvist blir i Wien.

”En europeisk institution har helt enkelt blivit utkastad från en medlemsstat i EU”, sa universitetets rektor Michael Ignatieff i måndags. Han beskrev det som en ”tragisk och allvarlig kränkning av akademisk frihet i hjärtat av Europa”.

Här har vi två flagranta uttryck för kunskapsförakt.

Annons
Annons

Samma kväll meddelade Italiens hälsominister Giulia Grillo, från det populistiska partiet Femstjärnerörelsen, att samtliga 30 medlemmar i landets högsta vetenskapliga råd avsätts. Consiglio superiore di sanità består av några av landets främsta forskare och har i uppgift att granska politiska reformer inom vård och hälsa. Men nu ska de ersättas av ”folk med fördelaktiga personligheter”, enligt Grillo. Sådana som skriver under på hennes eget partis fientlighet mot vaccin, kan man misstänka.

Här har vi två flagranta uttryck för kunskapsförakt – och detta på en kontinent som genom århundraden har utvecklat sitt välstånd mycket tack vare sina vetenskapliga, intellektuella och kulturella traditioner, och som rymmer flera av världens äldsta universitet.

I sociala medier sjuder upprördheten under hashtaggen #IstandwithCEU. Men den stora frågan är om det finns någon med makt som kan och vill göra något åt situationen.

Beskedet om att CEU flyttar kommer inte som en blixt från en klar himmel. Viktor Orbán avskyr sedan länge universitetet, som finansieras av den ungersk-amerikanske miljardären och filantropen George Soros och som ses som en symbol för en liberal, kosmopolitisk kultur. I april 2017 antog Ungern en lag om utländska universitet som i praktiken bara berör CEU.

Rent principiellt kan man förstås tycka att en stat har rätt att begränsa utlandsfinansierade aktörer som försöker påverka samhället. Till exempel är det onekligen problematiskt när det saudiska kungahuset finansierar en friskola i Sverige, som drivs av en stiftelse med ambitionen att ”bevara den islamiska identiteten”, som SvD har avslöjat. Men CEU är alltså ett fritt universitet, vars forskare har full akademisk frihet. Det man förespråkar är ”det öppna samhället och självreflekterande kritiskt tänkande”, samt demokrati och mänskliga rättigheter. Kan en stat som bekämpar sådana värden (kampen mot CEU är bara ett exempel) vara en del av Europeiska unionen?

Annons
Annons

EU har på olika vis försökt – och försöker fortfarande – agera mot både Ungerns och Polens brott mot unionens grundläggande värderingar, bland annat respekt för demokrati, frihet och rättsstaten.

Den som tror att EU-politik bara handlar om själlös byråkrati kan titta på det eldfängda tal till Viktor Orbán som den liberale Europaparlamentarikern Guy Verhofstadt höll i fjol: ”Du har dumpat dina demokratiska principer”, rasar han, och undrar hur långt Orbán kommer att gå: ”Vad är nästa steg? Att bränna böcker? Kanske Kertesz böcker? Kanske Konràds böcker?”

Orbán sitter till synes oberörd medan Verhofstadt framför sin hårda kritik, kanske för att han vet hur osannolikt det är att EU ska kunna utlösa sanktioner mot Ungern. Det skulle nämligen kräva enighet bland övriga medlemsstater, och Polen och Ungern backar varandra.

Men det som förvånar i dag är att regeringspartiet Fidesz, trots att det nu har jagat iväg ett universitet ur landet, ändå får vara kvar i EPP, Europaparlamentets största partigrupp, bestående av konservativa och kristdemokrater, däribland svenska moderater och kristdemokrater.

Att EPP inte har reagerat starkare upprör även inom gruppen. ”Om Viktor Orbán inte kan acceptera ett fritt universitet borde EPP inte acceptera Viktor Orbán. Ganska enkelt”, twittrade Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt.

Annons
Annons

Det stundande Europaparlamentsvalet i vår lär bli ett av de mer laddade europeiska valen på länge.

Den välvilliga tolkningen av partigruppens försiktighet är att man vill undvika att Fidesz-parlamentarikerna i stället gör den högerpopulistiska gruppen starkare. En mindre smickrande och mer realistisk tolkning är att EPP är mån om att bevara sin storlek och de förmåner den medför.

Statsvetaren Cas Mudde gör analysen att Europaparlamentets konservativa och kristdemokrater i dag är mer av Viktor Orbáns än Angela Merkels partigrupp: i flera länder samarbetar dess medlemmar med radikalhögern eller har anammat delar av dess retorik (The Guardian 4/12).

Det stundande Europaparlamentsvalet i vår lär bli ett av de mer laddade europeiska valen på länge. Europeiskt samarbete kräver respekt för pluralism, men det finns i dag alltför många europeiska politiker som ser mångfald och oliktänkande som ett hot. Det är en sak att vara kritisk till exempelvis genusvetenskap, en helt annan att inte ens stå ut med att sådan existerar och strypa finansieringen – som man är på väg att göra i Ungern.

Orbáns politik påminner om den gamla kommunisttiden, menade Guy Verhofstadt i sitt tal: ekonomisk protektionism, överdriven nationalism, framväxten av en illiberal stat – och att över allt se fiender till den ungerska staten.

Säkert är att människor som räds kunskap och självständigt, fritt tänkande sällan förändrar världen till det bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons