Annons

Gunilla von Hall:Mörka sextrakasserier – inte nog för att sparkas från FN

Vad krävs för att bli avskedad från FN? Räcker det att ansvara för en kultur med sextrakasserier och maktmissbruk? Nej. Chefen för FN-organet Unaids sitter kvar trots förkrossande kritik – medan metoo-rörelsen får en svidande smocka och FN:s ord om ”nolltolerans” klingar ekande tomt.

Under strecket
Publicerad

Sitter kvar ett halvår till: Michel Sidibé, chef för Unaids.

Foto: Erlend Aas/TT Bild 1 av 3

FN:s generalsekreterare Antònio Guterres har lovat ”nolltolerans” mot sexuella trakasserier.

Foto: Czarek Sokolowski/TT Bild 2 av 3

Svenska Martina Broström slog larm om sextrakasserierna inom Unaids.

Foto: Mark Henley/Panos Pictures Bild 3 av 3

Sitter kvar ett halvår till: Michel Sidibé, chef för Unaids.

Foto: Erlend Aas/TT Bild 1 av 1
Sitter kvar ett halvår till: Michel Sidibé, chef för Unaids.
Sitter kvar ett halvår till: Michel Sidibé, chef för Unaids. Foto: Erlend Aas/TT

Det är en granskning som ledningen först försökte stoppa från att nå offentligheten.

GENÈVE I början av veckan tror alla att loppet är kört. Exekutivdirektören för FN-organet Unaids, som driver kampen mot hiv och aids i världen, ska till sist tvingas bort vid ett kritiskt styrelsemöte. En oberoende expertpanel har just släppt sin granskning med förfärande kritik mot Michel Sidibé och hur han lett FN-organet mot moralruinens brant.

Det är en granskning som ledningen först försökte stoppa från att nå offentligheten – men sedan pressats att släppa. Utredningen utlöstes av att svenskan Martina Broström anmälde organisationen efter att ha utsatts för sexuellt övergrepp av sin chef inom Unaids.

Härifrån finns ingen återvändo.

Annons
Annons

FN:s generalsekreterare Antònio Guterres har lovat ”nolltolerans” mot sexuella trakasserier.

Foto: Czarek Sokolowski/TT Bild 1 av 1

För hur kan en kärna av FN:s medlemsländer och FN:s generalsekreterare Antònio Guterres acceptera att denna toppchef ”skapat en patriarkal och förgiftad kultur som tolererar sexuella trakasserier och maktmissbruk”? Samt ”odlar en personkult färgad av favoritism, beskydd och etisk blindhet”? Plus att han leder en arbetskultur och ”boy’s club präglad av fruktan, brist på förtroende och vedergällningar mot dem som vågar berätta om sexuella trakasserier och maktmissbruk”.

Och som samtidigt säger till expertpanelen: ”jag har inget som helst ansvar för detta”?

FN:s generalsekreterare Antònio Guterres har lovat ”nolltolerans” mot sexuella trakasserier.
FN:s generalsekreterare Antònio Guterres har lovat ”nolltolerans” mot sexuella trakasserier. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Panelen rekommenderar att Sidibé från Mali måste bort och ny ledning tillsättas. Svenska Gunilla Carlsson, tidigare biståndsminister och nu biträdande chef för Unaids, skickar ett internmejl till anställda där hon skriver ”vi förstår att denna rapport är svår läsning för många”, samt erbjuder kontakt med FN-organets psykolog. Krisen är lika djup som Stilla havet.

En stor del av bidragen är svenska skattemiljoner då Sverige är näst största givare till Unaids.

En sådan toppchef för ett FN-organ som finansieras med skattepengar kan väl knappast sitta kvar i en tid med glödande debatter om metoo och korrupta styren? En stor del av bidragen är svenska skattemiljoner då Sverige är näst största givare till Unaids.

Annons
Annons

Svenska Martina Broström slog larm om sextrakasserierna inom Unaids.

Foto: Mark Henley/Panos Pictures Bild 1 av 1

Jodå. Styrelsemötet i veckan kom och gick. Sidibé sitter bekvämt kvar, skyddad av så gott som alla afrikanska länder som inte ville sparka honom. Visserligen föreslår han själv att han lämnar sin post i juni nästa år, ett halvår innan kontraktet löper ut. Det hävdas att denna tidigare sorti är resultat av påtryckningar, bland annat Sveriges beslut att dra in finansiellt stöd till Unaids så länge Sidibé är kvar.

Det är möjligen sant. Men det ger honom chansen att lämna på egna villkor samt med flaggan i topp, samtidigt som han kan åsamka sina kritiker skada under ytterligare sex månader.

Svenska Martina Broström slog larm om sextrakasserierna inom Unaids.
Svenska Martina Broström slog larm om sextrakasserierna inom Unaids. Foto: Mark Henley/Panos Pictures

Sant är också att splittringen var djup mellan olika länder i styrelsen. Afrikanska länder slöt upp bakom Sidibé. Man var pressad av nå konsensus för att undvika total kollaps. Ord som ”förhandla samförstånd, hitta mellanväg, hänsyn till realpolitiska politiska processer” florerade i de kyliga korridorerna kring styrelserummet. Till saken hör också att metoo-debatten inte står i centrum i afrikanska länder på samma sätt som i västländerna.

Fast i stället fick FN moralisk härdsmälta.

Om det hade varit någon ruter i António Guterres borde han – som utsåg Sidibé – också ha kickat honom i samma stund som han fick panelrapporten på sitt skrivbord.

Annons
Annons

Här hade nämligen världsorganisationen en chans att visa att man verkligen menar allvar med ”nolltolerans för sexuella trakasserier”, som blivit generalsekreterarens stolta mantra. Särskilt viktigt är det när krisen inom Unaids fått strålkastarljuset att riktats mot alltfler rapporter om sextrakasserier bland FN:s 44 000 anställda. Metoo-rörelsen har sakta med säkert även trängt in bakom FN:s slutna portar.

Om det hade varit någon ruter i António Guterres borde han – som utsåg Sidibé – också ha kickat honom i samma stund som han fick panelrapporten på sitt skrivbord. Han behövde egentligen inte ens invänta styrelsens åsikt. Vad är vitsen med att göra oberoende FN-utredningar om ingen bryr sig om dem?

En parallell kan dras till norrmannen Erik Solheim som blixtsnabbt tvingades lämna posten som chef för FN:s miljöorgan Unep nyligen efter att ha rest för 4,3 miljoner kronor. Det är en annan sak, invänder vissa. Det handlar om personligt agerande och ansvar. Men är man högsta chef för styrningen av ett FN-organ där man dessutom odlar en personkult har man rimligen också att personligt ansvar för personalen. Vem bär annars ansvar?

För metoo-rörelsen är Unaids-skandalens slutkläm snarast en arrogant smocka. Samtidigt liknar löftet om FN:s nolltolerans en ståtlig kristallvas: bedårande vacker men gapande tom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons