Annons

Moskéattacken i Bærum – på 3 minuter

Polis undersöker Al-Noor-moskén efter attacken.
Polis undersöker Al-Noor-moskén efter attacken. Foto: Terje Pedersen/TT

Iklädd uniform klev han in i en moské i Bærum väster om Oslo och började skjuta. Ingen dog, men en 21-årig man misstänks nu för mord på sin styvsyster samt terroristbrott. SvD reder ut vad som har hänt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Rafiq (till vänster) var en av de som övermannade 21-åringen i moskén i Bærum.

Foto: Terje Pedersen/AP Bild 1 av 2

Philip Manshaus.

Foto: Vidar Ruud/AP Bild 2 av 2

Mohamed Rafiq (till vänster) var en av de som övermannade 21-åringen i moskén i Bærum.

Foto: Terje Pedersen/AP Bild 1 av 1

Vad har hänt?

På lördagseftermiddagen strax innan klockan fyra ska 21-årige Philip Manshaus enligt misstankarna ha klivit in på Al-Noor Islamic Centre i Bærum, en förortskommun väster om Oslo, och öppnat eld. Enligt vittnen var han iklädd uniform och bar på flera vapen, skriver Aftenposten.

Två äldre moskébesökare övermannade 21-åringen och lyckades hålla fast honom till polisen kom. Endast tre personer befann sig i moskén, enligt tidningen. Ingen skadades allvarligt.

Philip Manshaus greps av polis och häktades på måndagen, misstänkt för terroristbrott och mord.

Mohamed Rafiq (till vänster) var en av de som övermannade 21-åringen i moskén i Bærum.
Mohamed Rafiq (till vänster) var en av de som övermannade 21-åringen i moskén i Bærum. Foto: Terje Pedersen/AP

Vad hände med styvsystern?

Philip Manshaus är även misstänkt för mord på sin 17-åriga styvsyster. Hon hittades död senare på lördagen under en polisrannsakan i huset där han bodde. Bostaden ligger i Eiksmarka, ett par kilometer från moskén. Hur och när kvinnan avled är i nuläget okänt.

Annons
Annons

Philip Manshaus.

Foto: Vidar Ruud/AP Bild 1 av 1

Vad vet vi om motiven?

Strax innan moskéattacken publicerade 21-åringen ett avskedsinlägg på en sajt för högerextrema, enligt norska medier. Han ska ha hyllat attacken i Christchurch i Nya Zeeland och ska även ha uttryckt sympatier för den norska nazisten Vidkun Quisling.

Något motiv kring det eventuella mordet på styvsystern är i nuläget okänt. Manshaus nekar till alla brott och begärdes att bli släppt på fri fot på måndagen.

Vad vet vi om den misstänkta gärningsmannen?

Norske Philip Manshaus är känd av polisen sedan tidigare, men har inget kriminellt förflutet. För ett år sedan fick den norska säkerhetspolisen, PST, ett tips om honom. Myndigheten bedömde tipset som vagt och gick inte vidare med det.

Philip Manshaus.
Philip Manshaus. Foto: Vidar Ruud/AP

21-åringens rektor på gymnasiet, Bernard Daub, säger till Aftenposten att han uppfattade honom som en snäll och ambitiös elev och att han blev chockad över dådet.

Det finns misstankar om att han radikaliserades efter gymnasiet. Enligt en elev på samma folkhögskola som 21-åringen ska han ha uttryckt högerextrema åsikter. Skolan ska även ha haft ett möte med honom, enligt tidningen Verdens Gang.

Hur har myndigheterna hanterat händelsen?

Attacken inträffade dagen innan den muslimska högtiden Eid al-Adha börjar. Festligheterna pågår under flera dagar och många muslimer planerar att besöka moskéer. Norsk polis har därför satt in extra bevakning vid moskéer i hela landet. Svensk polis stärker även bevakningen av Stockholms moské under Eid al-Adha.

Kommunledningen i Bærum håller även ett krismöte på måndagen. I Eiksmarka kyrka hölls en minnestjänst på söndagskvällen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons