Annons
Ledare

Ivar Arpi:Moskén i Malmö kan bli megafon för Qatar

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Under strecket
Publicerad

I den lilla gulfmonarkin Qatar är det belagt med dödstraff att lämna islam. Det är även dödsstraff på att vara ateist. De få kyrkor som finns i landet får inte ha synliga kors. Att missionera för någon annan religion än islam är förbjudet, och fängelsestraffet kan bli upp till tio år. Nu har just Skandinaviens största moské färdigställts i Malmö, med hjälp av drygt 30 miljoner från just Qatar. När moskén invigdes i Malmö var landets viceminister för religiösa affärer, Khalid Shaheen Al Ghanim, på plats och talade om att det är viktigt att det i varje land och i varje stad finns en moské som förkunnar den sanna läran – det vill säga den salafism monarkin förespråkar.

Även om Qatar är litet till ytan har landet ekonomiska muskler tack vare sin olja och gas. Man stöttar terrorgrupper som Hamas och även Muslimska brödraskapet. Via den statligt ägda tv-kanalen al-Jazeera har personer som Yusuf Qaradawi, ofta ansedd som Muslimska brödraskapets främsta ideolog, fått en plattform. Man sprider sin salafism genom att sponsra moskéer i Europa.

Annons
Annons

Det finns fler problematiska kopplingar. I Sydsvenskan skriver Olle Lönnaeus om hur föreningen bakom moskébygget har täta kopplingar till den danska förening där Abu Laban länge var tongivande (17/5). Abu Laban var en av dem som efter Mohammedkarikatyrernas publicering reste runt i Mellanöstern för att skapa ilska mot Danmark och tecknarna.

Fråga gärna ateister, homosexuella och konvertiter från islam som bor i Qatar om vilka mötesplatser de har.

Styrelsen bakom moskén hävdar att Qatar inte kommer ha något inflytande. Men det är naivt att tro att en salafistisk gulfstat betalar dyra pengar utan att kräva något tillbaka. Salafisterna vill avskärma muslimer från västerländskt inflytande. Om de lyckas blir denna moské ett gigantiskt hinder för integrationen av Malmös muslimer.

Men allt detta har säkert Malmös politiker koll på, eller? På plats vid invigningen var också kommunens representant Frida Trollmyr, socialdemokratiskt kommunalråd. Hon höll tal även hon, fast på svenska i stället för arabiska. Om salafismens problematiska kvinnosyn? Om salafismens antidemokratiska tolkning av islam? Nej, hon pratade om vikten av mångkultur. Till Sydsvenskan säger hon: ”Jag har egentligen inte så bra koll på vad det är för förening. […] Men jag hoppas kulturcentret kan bli en mötesplats för många Malmöbor.”

Fråga gärna ateister, homosexuella och konvertiter från islam som bor i Qatar om vilka mötesplatser de har. Fråga dem gärna om vilken sorts mångkultur det blir när salafisterna har blivit tillräckligt starka för att driva igenom sin vilja.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons