Dagens namn: Klara
måndag 12 augusti kl. 06.36

Moskéskytten i Norge vägrar att prata

Häktningsförhandlingarna mot den tyste norske moskéskytten ska ta vid, Argentinas president går mot en svidande förlust och Järvapolisen oroar sig för en stökig höst. Här är morgonens viktigaste nyheter.

Under dagen kommer häktningsförhandlingarna mot mannen som öppnade eld vid en moské i norska Bærum starta. Polisen hoppas att mannen, som i attacken dödade sin 17-åriga styvsyster, ska börja prata om händelsen, något han i tidigare förhör har vägrat. Händelsen utreds som ett terrorbrott.

Järvapolisen befarar att våldet kommer trappas upp i området i höst, när fem tongivande gängmedlemmar släpps från fängelset, rapporterar Ekot. Enligt polisen har det ”hänt mycket på gatorna” i Järvaområdet i nordvästra Stockholm medan personerna suttit i fängelse, och säger att pressen ofta är stor att falla tillbaka i ett kriminellt beteende.

Argentinas sittande president Mauricio Macri ser ut att gå mot ett svidande nederlag i landets primärval som äger rum inför höstens presidentval. Medan Macri enligt tidiga siffror ser ut att få 33 procent stöd så får utmanaren Alberto Fernandez koalition 47 procent. Under Macri har Argentina fått se en sjunkande valutakurs och en hård åtstramningspolitik.

Häktet där miljardären Jeffrey Epstein satt i var så underbemannat natten han tog livet av sig att en av vakterna hade jobbat övertid fem dagar i rad, uppger källor till nyhetsbyrån AP. Enligt uppgifter försökte Epstein ta livet av sig för två veckor sedan. Epstein var anklagad för bland annat trafficking av barn.

Vi kanske inte ska vara så missnöjda med sommarens väder trots allt.
Vi kanske inte ska vara så missnöjda med sommarens väder trots allt. Foto: Christine Olsson/TT

Vi hade i alla fall tur med vädret – eller?

Ska vi jubla över sommarens regn? Samtidigt som många svenskar har svurit över det grådassiga sommarvädret har resten av Europa haft värmebölja efter värmebölja. SvD:s John Falkirk undersöker om det ändå är vi som är vinnarna, trots allt.

Hur man lämnar ekorrhjulet

Vad är det egentligen som räknas i livet? Här är historierna om svenskarna som gör slag i saken och lämnar det så kallade ekorrhjulet. Bland annat så möter Jenny Damberg en språklärare som blev hemmafru och en litteraturvetare som sadlade om till fårbonde.

Annons
Annons
Annons