Annons

”Nytt möte mellan Kim och Trump troligt 2019”

Blir 2019 året när det blir fred på Koreahalvön? I fjol såg en av världens äldsta pågående militära konflikter att få en lösning när USA:s Trump och Nordkoreas Jong-un möttes och skrev ett historiskt avtal. Nu skvallras det om en uppföljning under 2019.

Under strecket
Publicerad
Foto: Evan Vucci/AP
Foto: Evan Vucci/AP
Foto: Evan Vucci/AP

För fjärde gången på mindre än ett år möttes Nordkoreas Kim Jong-un och Kinas Xi Jinping, ett möte som flera experter tyder på att ett andra möte mellan Trump och Kim kan vara på väg.

På fredagen pågick ett möte i Sverige där USA och Nordkorea rapporterades diskutera ett kommande toppmöte, enligt obekräftade uppgifter.

– Ett möte mellan Kim Jong-un och Donald Trump kommer nog att äga rum förr eller senare. Jag skulle säga att Kims senaste besök till Kina är ett tecken på att det kommer ske relativt snart. Måste jag spekulera så skulle jag säga att det nog kommer ske under det här halvåret, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Det finns en lång lista på tänkbara platser för ett sådant möte. Förra gången de möttes var det i Singapore så dit verkar Kim inte ha några problem att flyga. Sverige står nog också med på den listan, fast en bit längre ner, fortsätter han.

Annons
Annons

Jerker Hellström menar att mötet mellan Kina och Nordkorea tyder på att länderna nu är överens om inriktningen på ett kommande möte med Trump:

– Kina har mycket starka intressen på Koreahalvön, Xi Jinping kan så klart inte styra exakt vad ett möte mellan Trump och Kim skulle komma att handla om, men han kan markera var hans sympatier ligger. Det har de varit med och gjort under hela den här processen.

Senaste gången Kim Jong-un och Donald Trump möttes resulterade det i ett historiskt avtal som sades bana väg för en koreansk kärnvapennedrustning och som bland annat var tippat att belönas med 2018-års fredsnobelpris.

Men vad har avtalet egentligen resulterat i?

– Inte mycket egentligen, sedan mötet i juni har det varit osedvanligt tyst på Koreahalvön. Nordkorea har varken testat robotar eller kärnvapen och flera möten har ägt rum. Ett bräckligt lugn kan man säga.

Vad skulle då vara annorlunda denna gång?

– Att USA och Nordkorea har vitt skilda intressen har inte ändrats. Men snarare har det som framkom under det senaste mötet nu sjunkit in. Möten mellan ländernas administrationer sedan dess tyder vidare på att man nu förstår motpartens intressen bättre.

– Förra mötet var den stora skrällen att de båda ledarna över huvud taget möttes, själva avtalet de då skrev har i efterhand kritiserats som allt för vagt. Ett misstag man nu inte vill upprepa, när de möts denna gång tror jag att det kommer vara för att presentera något lite mer konkret.

Konkret på vilket sätt?

– Mycket av det här handlar bara om signaler och tolkandet av signaler. En faktiskt nedrustning kommer det inte att bli frågan om från Nordkoreas sida, att från USA:s sida förmå det internationella samfundet att släppa sina sanktioner mot Nordkorea är inte heller aktuellt.

Det låter inte alls konkret...?

– Här handlar det mer om ett internationellt erkännande för Nordkorea, att de diskuterar med USA ger dem en ökad legitimitet i det internationella samfundet. Efter mötet i juni har Nordkorea mycket riktigt nästan beskrivits som en seriös part som rör sig i rätt riktning. Även för Trump är det just nu viktigt att visa för hemmaopinionen att samtalen burit frukt.

Men det är mycket som står på spel, menar Jerker Hellström:

– Om mötet på något sätt kommer att se ut som ett misslyckande så är risken stor att Nordkorea återgår till sina tester.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons